Dijiport Medya

2021 ve sonrasında rüzgar enerjisini bekleyen 5 büyük gelişme

Enerji

Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, 2021 ve sonrasında rüzgar enerjisi sektöründe köklü değişimlerin olacağını aktarırken rüzgarın yeni yol haritasını da paylaştı

Daha temiz bir çevre ve sürdürülebilir bir enerji için tüm ülkelerin yönünü çevirdiği rüzgar enerjisi sektörü, her geçen gün büyüyor. 2020 yılında yaşanan birçok zorluğa rağmen büyümesine ara vermeyen rüzgar enerjisi sektöründe gelecek yıllar daha da umut verici gözüküyor. Doğa dostu rüzgar enerjisi santrallerine servis sağlayan Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın’a göre 2021 ve sonrasında rüzgar enerjisi, toplum ve ülkeler bazında ana enerji kaynağı olarak görülecek. Rüzgarın santrallerinin büyüme anahtarının da rüzgar türbinlerine gerçekleştirilecek tam donanımlı bakım hizmetleri ile rüzgar enerjisini depolamak için kullanılacak olan pil teknolojileri olacağının altını çizen Aydın, 2021 ve sonrasında rüzgar enerjisini bekleyen öngörülerini sıralıyor:

1. ENERJİ POLİTİKALARINDA RÜZGAR ENERJİSİ İLK SIRALARDA OLACAK
Ekonomik etkenler, çevresel faktörler ve geleceğe daha temiz bakabilme arzusu, rüzgar enerjisinin gelişmesinde önemli noktaları barındırıyordu. Artık bunlardan daha fazlasının rüzgar enerjisine yönelimi gerçekleştirdiği görülüyor. Fosil yakıtların tükeniyor olması, dünyayı etkileyen salgın ve krizlerde enerji üretimlerinin ihtiyaçları karşılayamıyor oluşuna karşılık rüzgar enerjisinin en kötü günlerde bile rekor seviyelerde enerji üretimi gerçekleştirmesi, 2021 ve sonrasında enerji politikalarında ilk sıralarda rüzgarın yer almasına ön ayak olacak.

2. RÜZGAR ENERJİSİNİN DEPOLANMASI İÇİN PİL TEKNOLOJİLERİ GELİŞTİRİLECEK
Rüzgar enerjisindebüyümenin anahtarlarından biri depolama kaynakları olarak görülüyor. Büyük pil teknolojilerinin gelişerek ekonomik hayata katılması ile enerjinin depolanması önemli kazanımlar sağlarken, yatırım ve üretim prosesleri dikkate alındığında en ucuz yöntem olan rüzgar enerjisinin  daha da tasarruflu bir enerji kaynağı olmasının önü açılacak.

3. TÜRBİNLERİN DURMAMASI İÇİN PLANLI BAKIMLAR DAHA SIKI ELE ALINACAK
Bakımı yapılmayan arabanın sizi yarı yolda bırakması gibi kontrolleri ve bakımları gerçekleştirilmeyen türbinlerin de enerji üretmesi beklenemez. Ayrıca arabalardaki soruna bağlı çözüm hızlı gerçekleştirilirken, bir rüzgar türbinin kalbi olan dişli kutusundaki arızanın giderilmesi ise günleri ya da haftaları alabiliyor. Yatırımcıların bu konudaki bilinç düzeyinin son 5 yılda ciddi oranda artması ve planlı bakımlarla önüne geçtiği birçok sorunun ortaya çıkmaması ile elde ettiği kazancın değerini görmesi, planlı bakım servislerinin daha da artacağını gösteriyor.

4. TEKNOLOJİ VE RÜZGAR AYRILMAZ BİR BÜTÜN OLACAK
Türbinlerin bileşenlerinin üretiminden, santrallerde işletilmesine ve planlı/plansız bakımlarının her aşamasında gerçekleştirilen operasyonlarında, teknoloji rüzgarın yardımcısı olarak bulunuyor. Özellikle bakım ve onarım hizmetleri esnasında drone teknolojisinin gittikçe yükselen yıldız olması ve makine öğrenmesinin rüzgar enerjisi verilerinin işlenmesi alanında daha aktif kullanılıyor oluşu, 2021 ve sonrasında rüzgarın teknolojisi diye bir kavramla karşılaşılmasına neden olacak.

5. KARA RÜZGARLARININ YANI SIRA AÇIK DENİZ RÜZGARININ DA YÜKSELİŞİNE TANIK OLUNACAK
Rüzgar enerjisi denilince daha çok akla karadaki rüzgar türbinleri gelse de Avrupa ve İskandinav ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkede açık deniz rüzgarları da önemli bir kaynak olarak bulunuyor. Türkiye’de henüz bu alanda çalışmalar gerçekleşmese de ilerleyen yıllarda rüzgar ülkesi olmak adına gözlerin çevrileceği bir alan olacak gibi duruyor. Tüketilen elektrik enerjisinin yenilenebilir ve yerli kaynaklardan karşılanma oranını yükseltmenin en hızlı ve büyük adımı, ülkemizde henüz potansiyeli değerlendirilmemiş olan açık deniz rüzgarları ile atılacak.

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.