banner24

banner170

banner164

banner171

banner157

banner165

En yüksek ekipman verimliliğine sahip üretim tesisiyiz

Tesislerinde verimliliği artırıcı hat sonu çözümleri, uzaktan erişilebilir SCADA sistemleri yatırımlarının yanında optimum ambalaj ile en hızlı üretimi hedeflediklerini berilten Hero Türkiye Tedarik Zinciri Direktörü Rıdvan Küçük, yüksek otomasyon sistemi ve nitelikli iş gücü ile en yüksek Toplam Ekipman Verimliliğine (OEE) sahip bir üretim tesisleri olduğunu vurguluyor.

Başarı Hikayeleri 10.02.2022, 10:20 10.02.2022, 10:33 Serkan KIRAÇ
677
En yüksek ekipman verimliliğine sahip üretim tesisiyiz

Anlık enerji ve su tüketim izlemelerini üretimin her aşamasında kullanılan Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımı ile destekleyerek raporlamalar alındığını ve bu sayede her türlü üretim kaybının kontrol altına aldığını belirten  Rıdvan Küçük ile Gıda ve İçecek Üretim Prosesi konumuz kapsamında bir söyleşi gerçekleştirme imkanı bulduk. Söyleşimiz esnasında markanın sahip olduğu üretim ve kontrol teknolojilerinin tüm detaylarını konuşma fırsatı bulduk.

Rıdvan Bey öncelikle sizi ve bölüm faaliyetlerinizi tanıyabilir miyiz?

Ben Rıdvan Küçük, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü’nde üniversite eğitimimi tamamladım. Sonrasında ise pek çok farklı şirkette Vardiya Mühendisi, Teknoloji Mühendisi, İhracat Şefi, Makarna Üretim Şefi, İhracat Müdürü, Ortadoğu & Afrika Satış Müdürü, Satın Alma ve Yan Ürün Satış Müdürü pozisyonlarında görev aldım. 2019 yılından beri Hero Türkiye’nin tedarik zinciri direktörü olarak görevimi sürdürüyorum.

Bölümümüzün odaklandığı konuların başında ise iş birliği içerisinde bulunduğumuz çiftçilerin tarlalarının kontrolüyle başlıyor. Tarım ile hammaddelerin diğer ambalaj ve malzemelerin tedarik edilmesi konusunda çiftçilerimizi destekliyoruz. Ardından satın almadan paylaşılan plana göre üretim planlarının oluşturulması, fabrikamızda belirlenen standartlar çerçevesinde optimum verimlilikte üretimin gerçekleşmesini sağlıyoruz. Bunun yanı sıra üretimin istenen miktarda yapılmasını destekleyerek, tüketicilerimize ürünlerimizi zamanında ulaşmasına yardımcı oluyoruz.

Hero Baby’nin Türkiye serüveni 130 yılı aşıyor. Yaklaşık 1,5 asırdır markanın sürdürdüğü Türkiye gelişimini kısaca dinleyebilir miyiz sizlerden?
Hero Türkiye olarak 135 yılı aşkın köklü geçmişimiz ve doğaya gösterdiğimiz özenle küresel çapta başarı sağlamış olan İsviçreli Hero Grup’un bir parçasıyız. Türkiye olarak, Hero Grup’un dünya üzerinde üretim gerçekleştirdiği 8 ülkeden biriyiz.

Ülkemizde üretilen Hero Baby ürünlerini sadece bulunduğumuz pazara değil bunun yanı sıra Türk Cumhuriyetleri ve Orta Doğu’daki tüketicilerle de buluşturuyoruz. Hero Baby’nin Türkiye serüveni, 1990’lı yıllara dayanıyor. 2003 yılında ise Ankara’da ilk üretim fabrikamız faaliyete geçti. 2009 yılında meyvelerden hazırladığımız kavanoz mamalarımızın üretimini gerçekleştirdiğimiz ikinci fabrikamız da açtık. Ülkemize olan bu güven duygusuyla ekonomiye, yerel üreticiye ve istihdama doğrudan katkı sağlamanın gururunu da yaşıyoruz. Bugün Hero Baby doğaya hizmet ve bebeklerin sağlıklı gelişimine destek olan bakış açısıyla 300’ün üzerinde sözleşmeli çiftçiyle çalışıyor. Ürünlerimizi ülkemizin en doğusundan en batısına kadar anne ve bebeklerle buluşturmanın mutluluğunu duyuyoruz. 

Fabrikanızı üretim tesislerinizi kapasitesi, ürün hatları, yardımcı tesisleri, birimleri vb. gibi konularda tanıyabilir miyiz?
Fabrikamız 2 ana üretim tesisinden oluşuyor.Tahıllı ek besin tesisinde 5.000 ton/yıl, kavanoz ek besin tesisinde ise 13.000 ton/yıl kapasitemiz mevcut… Bununla birlikte ayrıca buhar kazanları, kızgın yağ kazanı, soğutma kuleleri, Chiller üniteleri, soğuk odalar, basınçlı hava kompresörleri, su şartlandırma, taze hava santralleri gibi yardımcıüretim hatlarımızda bulunuyor.

Üretim prosesinizi dinlemeden önce Türkiye pazarında markaya güç katan Hero Baby ürün ailesini tanıyabilir miyiz?
Hero Türkiye olarak bebeklerin mutlu ve sağlıklı gelişimlerine destek olmak için her anlarında yanlarında olmaya çalışıyoruz. Tahıllı Kaşık Mamalar, Kavanoz Mamalar, Bebek Bisküvileri, Bebek Çorbaları ve Devam Sütü olmak üzere 5 farklı kategorimiz ve 48 ürünümüzbulunuyor.  Her geçen gün kategorilerimizi genişleterek hem bebeklerin sağlıklı gelişimine destek olmak hem de doğanın iyiliğini korumayı amaçlıyoruz. İsviçreli Hero Baby olarak bu sorumluluk bilinciyle ürünlerimizi sürekli geliştiriyor ve kategorilerimizi de bu bakış açısıyla genişletiyoruz.

Bitmiş ürüne kadar tesislerinizin üretim sürecinizi kısaca bizlerle paylaşır mısınız?
Tahıllı ek besin tesisinde, hammadde kabul sonrası nem oranı düşürülen unlarla, meyve / sebze püreleri eklenerek elde edilen hamurun kurutma prosesini takiben vitamin, mineral takviyesi ile paketlenerek son ürün hazır hale getiriliyor.Kavanoz ek besin tesisinde ise püre haline getirilen meyve ve sebzelerin kavanoza vakumlu dolumu ve sterilizasyonu ile daha sonra tavalara dizilerek paletlenmesiyle son ürün hazırlanıyor.

Tesiste, verimlilik artırma, kontrol otomasyonu modernizasyonu ve benzeri konularda gerçekleştirilen yatırımlar nelerdir? Bu yatırımların detaylarını öğrenebilir miyiz?
Hero Grup üretim tesisleri, içinde yüksek otomasyon sistemi ve nitelikli iş gücü ile en yüksek Toplam Ekipman Verimliliğine (OEE) sahip olan üretim tesisiyiz. Yatırımlarımızı da yine bu doğrultuda gerçekleştiriyoruz. Bebek gıdası üretiminin verdiği hassasiyet ile her adımı otomatik kontrol sistemleriyle donatılmış tesisimizde verimliliği artırıcı hat sonu çözümleri, uzaktan erişilebilir SCADA sistemleri yatırımlarının yanında optimum ambalaj ile en hızlı üretimi hedefliyoruz.


Üretim ve yönetim verimliliği, kayıpların izlenmesi konusunda çalışmalarınız, kullandığınız kontrol, izleme sisteminizin yetenekleri nelerdir?
Anlık enerji ve su tüketim izlemelerini üretimin her aşamasında kullanılan Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) yazılımı ile destekleyerek raporlamalar elde ediliyor. Her türlü üretim kaybı bu şekilde kontrol altında tutuluyor ve hedefler verilerek yapılan iyileştirmeler izlenerek, takip ediliyor. Hatta grubumuz, son 15 yılda içerisinde sürdürülebilirlik çalışmalarımız çerçevesinde 5.000 ton karbondioksit salınımını azalttığının da altını çizmek isterim.

Üretimden paketleme ve sevkiyata fabrikanızda yer alan endüstriyel robot türlerini, hangi noktalarda kullanıldıklarını ve fabrikanızda sağladığı avantajları dinleyebilir miyiz sizlerden?
Hero Türkiye, teknolojinin getirdiği tüm avantajları üretim tesislerinde bir araya getiriyor. Çalışan sağlığı, yüksek üretim hızımız ve tonajımız sebebiyle insan gücü ile çözüm alınamayacak hat sonlarında ürün toplama, kolileme ve paletleme işlemlerimizi lineer robotlarla yapıyoruz.

Tesisleriniz için yatırım fikirleri nasıl oluşuyor? Yatırımlarda çalışmak istediğiniz markaları belirlerken, belirleyici etkenler neler oluyor?
Üretim tesislerimizdeki kayıp noktalarımıza odaklanarak, çalışanlarımızın önerilerini de alarak, Üretim Müdürlüğü bünyesinde proje bütçelendirme çalışmaları yapıyoruz. Marka seçimi yaparken, uluslararası iş güvenliği ve gıda güvenliği sertifikalarına sahip, enerji verimliliği yüksek ve mümkünse düşük yatırım geri dönüşüne (ROI) sahip olmasına dikkat ediyoruz. Markanın başta Hero Grup bünyesinde olmasına dikkat ediyoruz ve referans sorgulaması yaparakilerliyoruz. Bu konuya oldukça titiz bir şekilde yaklaşıyoruz.

Son dönemde gerçekleştirdiğiniz en kapsamlı yatırımınız hangi konuda oldu, bu yatırıma neden ihtiyaç duyuldu? Sonrasında nasıl bir süreç gelişti?
Müşterilerimizin farklı taleplerine cevap verebilmek adına kavanoz ambalajlama tesisimize ilave lineer paletleme robotları satın aldık.Mevcut yerleşim planımıza ve üretim hızımıza uygun yerli ve ithal opsiyonları değerlendirdikten sonra aksiyon alıyoruz.

Yatırımın devreye alınma aşamasını dinleyebilir miyiz? Ve tabiki sonrasında size ne tür avantajlar sağladığını…
Tüm taleplerimiz ve yerleşim planımız üretici firmalara iletildikten sonra çalışmaları teslim aldık. Ardından yatırım onay süreci sonrası sözleşme yaptık.Üretici sahasında performans testleri gerçekleştirerek ve eksikleri giderdikten sonra fabrika sahamızda montajı yapıldı. Kabul testleri sonrası karşılıklı mutabakat sağlıyoruz. Yatırım sonrası müşterilerimize farklı ambalaj önerileri sunarak,kategorinin büyümesine de artı değer katmış olduk.

2022 yılı ve sonrasında planladığınız projeler, yatırımlar nelerdir?
2022 yılı içersinde yeni bir yatırım projemizle birlikte farklı bir kategoride yeni bir ürünümüzün lansmanını yapmayı planlıyoruz.Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda karbon ayak izimizi düşürecek, enerji verimliliği odaklı yatırımlar gerçekleştirmeyi planlıyoruz.Bunlar başında ise güneş enerjisi paneli, kojenerasyon tesisi geliyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@