banner24

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Esneklik İhtiyaçları Partnerlik İle Çözüldü

A.B.D.’nin en büyük private label ıslak mendil üreticisine, 34 farklı koli formatı için hem yatay hem de dikey paketleme yapabilen bir robotik kolileme makinesi projesi gerçekleştirdiklerini ifade eden Andropack Genel Müdürü Hüseyin Karanfil, bu çerçevede, 3 adet scara tipi TS2-80 Stäubli robotun dizgileme ve 2 adet iki eksen Andropack robotumuzun da koli doldurma yapacağı bir proje oluşturduğunu bu sayede insan hatalarından kaynaklı duruşların elemine edilerek işletme maliyetlerinin ciddi ölçüde azaltıldığını dile getirdi.

Başarı Hikayeleri 26.05.2022, 09:05 Serkan KIRAÇ
221
Esneklik İhtiyaçları Partnerlik İle Çözüldü

Son derece esnek ve verimli robotik hat sonu makineleri üretmek için Kansan Grubu bünyesinde kurulan Andropack ve robotlu üretim hat çözümleriyle dünyanın lider konumunda olan markası Stäubli’nin kozmetik sektöründeki üretim tesislerin verimliliğini artıran ve işletmelere hız kazandıran çözüm partnerliğinin detayları ve güncel başarı hikayeleri üzerine Andropack Genel Müdürü Hüseyin Karanfil ve Stäubli Bölge Satış Müdürü Kerem Keçeci ile birer söyleşi gerçekleştirme imkanı bulduk.

Andropack’i ve çözümlerini tanıyabilir miyiz, hangi alanlarda ne tür çözümleri bulunuyor?
Hüseyin Karanfil: Andropack son derece esnek ve verimli robotik hat sonu makineleri üretmek için Kansan Grubu bünyesinde kurulmuştur. Robot tabanlı anahtar teslim çözümlerimiz, yaratıcı ve güvenilir koli içi konfigürasyonlarını çok yönlü ürün gruplama, kolileme ve paletleme süreçleri ile birleştirir. Andropack gıda, kozmetik, hijyen ürünleri ve ilaç sektörlerine uygun hat sonu çözümler sunmaktadır.

Tecrübesi ışığında Andropack’in son dönemde gerçekleştirdiği projelerde öne çıkan özellikleri kısa kısa anlatabilir misiniz?
Hüseyin Karanfil: Andropack’in son dönem gerçekleştirdiği farklı sektörlere hitap eden robotik kolileme makineleri, çok geniş yelpazedeki ürün konfigürasyonlarını hem yatay hem de dikey olarak paketleyebilir. Akıllı tasarım açılı ürün konveyörü, özel dizayn 3D light weight dizgi robot tutucuları, ürün gruplarına göre tasarlanmış koli doldurma takımları ve koli taşıma platformları alet kullanmadan yapılan format değişim sürelerini önemli ölçüde kısaltıp makinenin çok yüksek verimli ve esnek olmasını sağlamaktadır.

Stäubli ile yollarınız nasıl kesişti, her iki marka ekibi arasında nasıl bir sinerji söz konusu? Bu markanın globalde edindiği sektör tecrübeleri size ve projelerinize ne tür katkılar sağlıyor?Hüseyin Karanfil: Stäubli ile 2014 yılında grup bünyesinde üretilen plastik kapak takma makineleri için robot arayışı sürecinde yollarımız kesişti. Temel parametrelerimiz kullandığımız robotun hızlı, kararlı, güvenilir ve esnek olmasıydı.  Tüm bu ihtiyaçlarımızı TP80 modeliyle giderdik ve şu ana kadar 200’ün üzerinde başarılı bir şekilde teslimatı yapılmış proje gerçekleştirdik. Devamındaki süreçte ikincil paketleme uygulamalarımızda da scaraTS2 ve 6 eksenli TX2 robot modellerini kullanarak iş birliğimizi stratejik partner ilişkisine evirdik.

Stäubli, yüksek teknolojili robot portföyü, kapsamlı teknik uzmanlık ve küresel bir servis ağı sunan, dünya çapında tanınan ve güvenilir bir robot tedarikçisidir. Stäubli’nin konusunda uzman ekibi ve geniş robot ağı ile Andropack’in hat sonu paketleme makineleri uzmanlığı birleşip dünya çapında başarılı projeleri beraberinde getirmiştir.

Kapak konusu kapsamında Stäubli ile yakın dönemde gerçekleştirdiğiniz bir Kozmetik sektörü projesini tüm teknik detayları, talep, talep sonrası projelendirme, proje ve devreye alma sonrası süreçleriyle sizden dinleyebilir miyiz?
Hüseyin Karanfil: A.B.D.’nin en büyük private label ıslak mendil üreticisine, 34 farklı koli formatı için hem yatay hem de dikey paketleme yapabilen bir robotik kolileme makinesi projesi gerçekleştirdik. 120 paket/dak. giriş hızı ve 15 koli/dak. çıkış hızı kapasite olarak bizden talep edilen değerlerdi. Ayrıca ürünler arası format değişiklikleri için maksimum süre 20 dak. olarak şart koşulmuştu, zira kısa süreli küçük parti üretimleri de hat sonu makinesi kullanarak yapmak istiyorlardı.

Daha önce tecrübe ettikleri geleneksel mekanik tabanlı kolileme makinelerinde format değişiklik süreleri çok uzun olduğundan küçük parti üretim için ikincil paketleme makinesini kullanamıyorlardı ve aynı zamanda sürekli değişen pazar koşullarına bağlı olarak koli formatlarındaki belirgin değişimlere bu tarz makineler uyum sağlayamıyordu.

Bu çerçevede, 3 adet scara tipi TS2-80 Stäubli robotun dizgileme ve 2 adet iki eksen Andropack robotumuzun da koli doldurma yapacağı bir proje oluşturduk. Ürün girişinde paketlerin nihai konumunu algılamak için gelişmiş kamera & ışık sistemli ürün besleme, hem yatay hem de dikey paketlemeye olanak veren akıllı tasarım açılı ürün konveyörü, ürünlere özel dizayn edilmiş 3D light weight dizgi robot tutucuları, yine ürün gruplarına göre tasarlanmış koli doldurma takımları ve koli taşıma platformları alet kullanmadan yapılan format değişim sürelerini önemli ölçüde kısaltıp makinenin çok yüksek verimli ve esnek olmasını sağlamıştır.

İlgili proje, 34 farklı formatın üretim alanında denenmesiyle müşteri fabrikasında başarıyla devreye alınmıştır. Açık tasarım ve tam otomatik bir komple çözümün sağladığı avantajların sonucunda devreye alımdan çok kısa bir süre sonra başka bir hat sonu proje siparişi alınmıştır.

Her iki markanın ekipleri arasında proje için nasıl bir paylaşım söz konusu oldu? Projede seçilen robotları, teknik özelliklerini öğrenebilir miyiz?
Hüseyin Karanfil: Projenin tasarım aşamasında ekipler bir araya gelerek tüm parametreler ışığında robot modeli, bağlantı şekli, yörüngesi ve erişimini değerlendirip karşılıklı teyitleştiler. Makine üretildikten sonra fabrika kabul testleri öncesi devreye alım sürecinde ekipler sıkı bir iletişim ile robotların optimum şekilde çalışmasını sağladılar.

Hat sonu paketleme makinesi projemizde, gelen ürünlerin dizgilenerek gruplanması için Stäubli TS2-80 serisi scara robotlar kullanılmıştır. 2021 yılında reddot ödülü kazanan bu robot serisi, Stäubli’nin iyi bilinenpatentli sağlam mekanik yapısına ve hassas bir kontrol ünitesine sahiptir.Çok yüksek hızlarda bile titreşimsiz bir şekilde çalışarak benzersiz bir tekrarlanabilirlik seviyesini kompakt tasarımla bir arada sunar. Tamamen kapalı ve korunaklı gövde yapısı ile robotun kablo bağlantıları tamamen iç kısımdan geçmektedir. Ayrıca, NSF sertifikalı H1 serisi gıda uyumlu dişli kutusu opsiyonu ile birlikte kullanıldığında bile Stäubli robotlar herhangi bir performans kaybına yol açmazlar. Bu şekilde, çok daha yüksekperformansseviyeleri sürdürülebilir hale gelmektedir.

Devreye alma sonrası sahada ne tür avantajlar sağlanmış oldu? Yatırımın işletmeye ve dolayısıyla müşteriye faydaları neler oldu?
Hüseyin Karanfil: Makine özelinde sağlanan aletsiz & çok hızlı format değişikliği, yüksek kapasite, esneklik ve geleneksel mekanik tabanlı platformlara kıyasla çok daha az bakım gereksinimi öncelikle hattın üretim hacmini ve üretim verimliliğini ciddi oranda arttırdı. Ayrıca operasyondaki insan hatalarından kaynaklı duruşlar elimine edilip işletme maliyetleri ciddi ölçüde azaltıldı.

2022 yılı için Andropack ve Stäubli’nin odaklanmayı planladığı yeni sektör ve sahalar olacak mı? Alınan projeler, devam eden projeler ve iş hacmi konusunda yeni yıl değerlendirmeleriniz ya da ön görülerinizi dinleyebilir miyiz?
Kerem Keçeci: Genel itibari ile çok da kolay geçmeyen 2 yıllık bir periyot sonrasında 2021 yılında ciddi bir toparlanmaya şahit olduk. Bu da bizi 2022 yılı açısından oldukça umutlandırdı. Uzun yıllardır devam eden iyi bir partnerliği 2021 yılında Andropack bünyesinde geliştirilen bu mükemmel hat sonu çözümü ile daha da pekiştirdik. Kuzeyimizde başlayan beklenmeyen askeri gelişmelerin yol açtığı ekonomik belirsizlikler ve tedarik zincirinde bilhassa elektronik komponent tarafındaki ve Rusya-Ukrayna gerginliğine paralel emtialardaki artışlar sıkıntılara neden olsa da 2022 ve sonrası adına partnerimiz Andropack ile bilikte geleceğe dair pozitifliğimizi koruyoruz.

Hüseyin Karanfil: Ağırlıklı olarak gıda dışı sektörlere makine üreten firmamız, 2022 yılında daha çok gıda sektörüne odaklanacaktır. Bu yıl, ciddi tedarik zinciri problemlerine rağmen 2021 yılından daha büyük bir iş hacmi yaratacağımızı düşünüyorum.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Kerem Keçeci: Stäubli yer aldığı proselerde her zaman yarattığı katma değer ile ön plana çıkmış bir firmadır. Bundan sonraki dönemde de gerek gerçekleştirdiği R&D çalışmaları gerekse genişleyen ve çeşitlenen servis hizmetleri ile bu felsefesinden ödün vermeyecektir. Partneleri ile kurduğu uzun vadeli güvene dayalı ilişkileri sayesinde onalrla birlikte büyümeye devam edecektir.

Hüseyin Karanfil: Üretiminin %90’ından fazlasını ihracat yapanbir firma olarak A.B.D. ve Avrupa ülkelerinde pazar payımızı arttırmak adına, önümüzdeki dönemde sektörün globalde en önemli fuarlarından Pack Expo 2022, Chicago ve Interpack 2023, Duesseldorf fuarlarına çoklu scara robotlu otomatik kolileme makinelerimiz ile katılım sağlıyor olacağız.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@