banner24

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Gündeminde yeni makine ve robotik otomasyon yatırımları var

Lila Boyahanesi’nin mevcut yazılım ile üretiminin her aşamasının izlenebilir olduğunu söyleyen Lila Group Boyahane İşletme Müdürü Serdar Kaya, önümüzdeki dönem için makineler arası transfer sağlayacak kurutma makineleri, santrifüj makineleri ve paketlemede robotik otomasyon konularında yatırım gerçekleştirmek amacıyla araştırmalarını sürdürdüklerini belirtiyor.

Başarı Hikayeleri 28.02.2022, 15:03 28.02.2022, 13:23 Serkan KIRAÇ
319
Gündeminde yeni makine ve robotik otomasyon yatırımları var

Merkezi kimyasal dağıtım sistemi ve boya kazanlarında proses kontrolü sağlayan PLC’lerin güncel teknolojiye sahip kontrol ve otomasyon sistemi ile yenilendiğini ve artık buhar kapasitesi ile hava basıncının online izlenebilir hale getirildiğini ifade eden Lila Group Boyahane İşletme Müdürü Serdar Kaya ile markanın gelecek dönem yatırım planlarının detayları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

Sizi ve bölüm faaliyetlerinizi tanıyabilir miyiz?

Ben Serdar Kaya Lila Group bünyesinde Lila Dyehouse İşletme Müdürü olarak görev yapıyorum. Lila Ailesine 2020 Eylül ayında dahil oldum.

Tesislerinizi üretim hatlar ve yardımcı tesisleri, depolama alanları ve depolanan ürün grupları gibi konularda tanıyabilir miyiz?
Tesisimizde tekstil sektörünün tamamlayıcı iş alanı olan iplik boyama üretimi yapmaktayız. Bu üretim için buhar üretimi yapan kazan dairesi, hava üretimi için kompresör dairesi, atık su arıtma tesisi, su yumuşatma sistemleri ve su depoları, ham iplik ve mamul depo stok alanı, ambalaj malzemeleri stok alanı, boya ve kimyasal madde stok alanı, ambalaj atıkları (tehlikesiz)stok alanı vb. alanlarımız mevcuttur.

Tesisinizde yürütülen prosesi dinleyebilir miyiz sizden?
Prosesimizde iki türlü hizmet vermekteyiz. İlki müşterimizin kendisinin temin ettiği ipliğin boyanması diğeri ise müşterimizin ihtiyacı olan ipliğin tarafımızca temin edilerek tesisimizde boyanması şeklindedir. İpliğin temini sonrası süreçten bahsetmek gerekirse; ipliği müşterimizin renk ve kalite kriterlerine uygun yüksek basınçlı boya kazanlarında boyayıp müşteri tercihlerine göre ambalajlayarak talep edilen yere sevk etmek olarak özetleyebilirim. Hammadde olarak temin edilen farklı amaca uygun temin edilen iplikler, boyanmak üzere tam otomatik aktarma makinalarında plastik masuralara sarılır. Boya makine taşıyıcılarına dizilen iplikler PLC’lere programlanan işlem adımlarına uygun kimyasallar yardımı ile boya maddeleri ile boyanır. Boyama sonrası fazla suyun ipliklerden uzaklaştırılması amacı ile santrifüjlerde sıkılır. Hedeflenen nem miktarına uygun olarak radyo frekans kurutucularda kurutulur. Müşterinin ipliği kullanacağı amaca uygun aktarma makinalarında sarılarak hazırlanır ve sevk edilmek üzere yine müşterinin tercih ettiği yöntemle ambalajlanarak stoklara kaydedilir, akabinde de belirlenen tarihte sevki sağlanır.

İşletmede kapasite, verimlilik artışı ve fabrika yönetim sistemi gibi konularda kuruluştan günümüze ne tür yatırımlar söz konusu oldu?
Boyahane tesisimize 2020 yılı sonunda 55 milyon TL yatırım yaparak bu iş alanındaki kapasitemizi büyütme kararı aldık. Bu yeni yatırımımız ve modernizasyon çalışmalarımızla verimliliğimizi %100artırdık.. Yapılan modernizasyon çalışmalarını çok önemsedik; çünkü kalite odaklı ihracat hedefimize hizmet edecek bu çalışma ile tüm makinelerin merkezi ve gerçek zamanlı kalite kontrolünü tam otomatik ERP entegrasyonlu MillMaster TOP adı verilen bir sistem ile sağlayacağız. Yani kaliteden ödün vermeden verimli bir üretim ortamı oluşturuyoruz. Ayrıca kurulduğumuz günden beri hassasiyet gösterdiğimiz çevre ve sürdürülebilirlik konularında da bize önemli değerler katan bu yatırım ve modernizasyon ile toplamda yılda yüzde 30 enerji ve yüzde 25 su tasarrufu sağlamayı hedefliyoruz. Yatırımımızla tekstil sektöründe de ülkemiz ekonomisi ve istihdamına katkı sağlayacak olmak gurur verici. Yatırımlarımızın meyvesini de şimdiden toplamaya başladık. Yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre kapasitede yaklaşık 2 kat artış göstererek yüzde %35 büyüme sağladık.

Son bir yılda aktarma makinaları tamamen yenilenirken boya makinalarının kontrol ve otomasyon sistemleri yenilendi. Boya, kimyasal, iplik depolarında akış ve alan verimliliğini artırmak amacı ile raf ve depolama yatırımı yapıldı, aktarma ve boyama üretimleri online izlenebilirliğe kavuşturuldu.

Sektörde ve fabrika üretim prosesinde en çok yaşadığınız sorunlar nelerdir? Bu konularda ne tür önlemler alıyorsunuz ya da bu sorunların üstesinden nasıl geliyorsunuz?
Sektörümüzde yaşadığımız problemlerin başında vasıflı çalışan ihtiyacını sayabilirim. Üretim tesisimizin faaliyet gösterdiği bölgede eksi işsizlik olması sebebiyle işgücünde önemli bir sorun olabiliyor. Diğer taraftanözellikle yeni iş alanlarının doğmasıyla çalışma ortamı ve koşullarından bağımsız çalışan sirkülasyonunun fazla olması da yaşanan bir başka problem olarak karşımıza çıkıyor.

Günümüz ölçü – kontrol enstrümanı, kontrol ve otomasyon teknolojisi gündeminiz nedir?
Lila Boyahanesi kurulduğu ilk günden itibaren proses güvenliği, tekrarlanabilir boya ve kimyasal verimliliği sağlamak amacı ile merkezi boya çözme, merkezi kimyasal dağıtım sistemi ve boya kazanlarında tam proses kontrolü sağlayan PLC’lerle donatılmıştır. Kullanılan mevcut yazılım ile üretimin tüm aşamalarında üretim takibi yapılıyor. Önümüzdeki dönemde makinalar arasında transfer sağlayacak kurutma makinaları, santrifüj makinaları ve paketlemede robotik otomasyon konularında yatırım yapmak üzere araştırmalarımız devam etmektedir.

Gerçekleştirdiğiniz son dönem kapsamlı projeniz ne oldu? Devreye alma aşaması ve sonrasında size ne tür avantajlar sağladı?
Aktarma makinalarının yenilenmesi sonucunda üretim kalitesi, çalışan kişi başı üretim artışı(verimlilik) ve ön görülebilir üretim yapma olanağı sağlandı. Tüm boya makinalarındaki PLC’ler güncel teknolojiye sahip Eliar Kontrol ve otomasyon sistemi ile yenilendi. Buhar kapasitesi, basınçlı hava basınçlarını online izleme olanağına kavuştuk.

Yatırımlarda çalışmak otomasyon istediğiniz markaları belirlerken, belirleyici etkenler neler oluyor?
Tedarikçinin kullandığı teknolojinin güncel olması, önümüzdeki en az beş yıllık sürede eklenebilecek tüm fonksiyonlara cevap verme kabiliyeti olması, referanslarının uygun olması ve en önemlisi 7/24 çalışan boyahane işletmemizde olabilecek arızalara çok kısa sürede servis verebilme yeteneğinin olması kriterlerimiz arasında yer alıyor.

Bakım faaliyetlerinizi tanıyabilir miyiz?
7/24 çalışan işletmemizde ön görülmeyen arızaların en aza indirilmesi amacı ile sistematik, düzeltici ve koruyucu bakım uygulanır. Tüm tartı, gösterge, sensor ve ölçüm ekipmanlarının en az yılda bir kez kalibrasyonları yapılır.

Hizmet aldığınız otomasyon, yazılım ve sistem firmalarından beklediğiniz satış sonrası bakım veya teknik destek hizmetleriniz ?  
Parçası olduğumuz tedarik zincirlerinde müşteri taleplerine en hızlı şekilde cevap vermenin, rekabette en önemli unsur haline geldiği bir dönemde yaşıyoruz. Müşterilerimizden gelen talepleri hızlıca yerine getirecek değerler zinciri oluşturmaya gayret gösteriyoruz. Bazen ürün üzerindeki etiket detayı birçok unsurun önüne geçebilmektedir. Tedarikçilerimizden beklentimiz; bizlerle aynı heyecanı hissetmeleri, olabilecek güncelleme ile iyileştirme ihtiyaçlarına kısa sürede cevap verebilecek donanım ve teknik ekibi bulundurmalarıdır.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı? Ajandanızda yer alan yatırım – yapılanma planları veya projeler planlar nelerdir?
Biz Lila Group olarak hem kâğıthem de tekstil faaliyet alanımızda düzenli aralıklarla yatırım yapan bir grubuz. Pandemi döneminde bile yatırım kararlarımızdan asla geri adım atmadık. Bugün ise verdiğimiz kararların ne kadar yerinde, doğru kararlar olduğunu görmek bize gerçekten çok büyük gurur veriyor. Elbette ki ülkemize ve bölgemize değer katacak, istihdam sağlayacak yatırımlarımıza tüm hızımızla devam edeceğiz. Hammadde, yardımcı malzeme vb. sarf malzemelerinin elleçlemesinde verimlilik, kullanılan işgücünde verimliliğinartırılması, bu amaca hizmet edecek robotik otomasyonların kullanılması konularında çalışmalarımız devam ediyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@