banner143

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

Hayat Kimya global data analizi ile üretimde global verimlilik sağlıyor

Operasyonlarını Endüstri 4.0 teknolojilerine sahip otomasyon sistemleriyle sürdürdüklerini vurgulayan Hayat Kimya Global Temizlik Kağıdı Üretim Direktörü Lütfi Aydın, global data analiziyle tek seferde doğru üretim sipariş ve depolama yönetimi gerçekleştirerek hammaddeden bitmiş ürüne kadar tüm süreçlerin yönetimiyle global verimlilik sağladıklarını belirtiyor.

Başarı Hikayeleri 06.08.2021, 14:45 06.08.2021, 15:07 Serkan KIRAÇ
903
Hayat Kimya global data analizi ile üretimde global verimlilik sağlıyor

Tesislerinizdeki birimler, bölümler ve faaliyetleri nelerdir?

Dünyanın 5. büyük markalı bebek bezi üreticisi ve Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Afrika’nın en büyük temizlik kağıtları üreticisi olarak hızlı tüketim sektörünün önemli bir oyuncusu olan Hayat; Türkiye’nin yanı sıra Mısır, İran, Cezayir, Rusya, Nijerya, Pakistan ve Vietnam’da toplam 21 üretim tesisi; Fas, Bulgaristan ve Kenya, Malezya ve Tayland’daki satış dağıtım şirketleriyle, gittiği coğrafyalara istihdam sağlıyor ve değer katıyor.

100’den fazla ülkeye gerçekleştirdiği ihracatla “Türkiye'nin En Büyük İhracatçıları” sıralamasında 45’inci sırada yer alıyor. Üretim performansıyla “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” sıralamasında ise 39. sırada yer alıyor.

Hayat, globalleşme vizyonu ve sürdürülebilir büyüme anlayışı doğrultusunda Türkiye’de ve dünyada nesiller boyu fayda sağlamak için yatırımlarına hız vermeden devam ediyor.

Tesisi üretim kapasitesi, üniteleri, yardımcı tesisleri, birimleri ve faaliyetlerini, ürün grupları vb gibi konularda tanıyabilir miyiz?
Türkiye’deki ana üretim üssümüz Kocaeli Yeniköy’de bulunuyor. Türkiye’deki diğer üretim lokasyonumuz ise Mersin’de yer alıyor. Kocaeli ve Mersin’deki üretimlerimizle Hayat Kimya olarak Türkiye’nin en büyük temizlik kağıdı üreticisiyiz. Mersin’de 450 milyon TL’lik yatırımla temizlik kağıdı tesisimizi büyütüyoruz. Bu tesisimizle kapasitemizi 280 bin tona çıkararak Türkiye’nin en büyük temizlik kağıdı üreticisi’ liderliğimizi sürdüreceğiz. Türkiye ekonomisine üretim, istihdam ve ihracat alanlarında katkı sağlamanın heyecanıyla çalışmaya var gücümüzle devam edeceğiz.

Diğer yandan, liderliğimizden aldığımız güç ile Rusya’daki yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Rusya’daki yatırımlarımıza ek yatırımlar yaparak Rusya’daki kapasitemizi 280 bin tona yükselteceğiz. Yine Rusya’da da ülkenin en büyük temizlik kağıdı üreticisi olmayı sürdüreceğiz. Rusya’daki tüm yatırımlarımızla toplamda 600 kişiye istihdam sağlayacağız.

Markanızın nihai ürünleri hangi sektörlerde tercih ediliyor? Müşteri profilinizi tanıyabilir miyiz?
Hızlı tüketim sektöründeki 34 yıllık deneyimimizle; hijyen, ev bakım, temizlik kağıdı ve kişisel sağlık kategorilerinde milyonlarca kişinin ihtiyacına en yüksek kalitedeki ürünlerimizle cevap veriyoruz. Türkiye’de her 10 evin 8’ine en az 1 Hayat markamızla giriyoruz. Herkesin kaliteli ürüne erişim hakkı olduğu inancıyla çalışıyoruz ve bu anlayışımızın karşılığını da liderlikle ödüllendirilerek görüyoruz.

Tesisinizin verimliliği, hammadde kayıplarının azaltılması, kayıpların izlenmesi konusunda çalışmalarınız, kullandığınız kontrol, izleme sisteminizin yetenekleri nelerdir?
Enerji verimliliği ve doğal kaynakların korunması konusunda son derece hassas bir yaklaşıma sahibiz. Bu konularda hem kendi mühendislik çalışmalarımızla en verimli yöntemleri geliştirmeye, hem de dünyadaki en son teknolojileri takip ederek uygulamaya çalışıyoruz. Bazı öne çıkan örnekleri şöyle paylaşmak isterim:

Su, kağıt üretiminin en önemli girdilerinden biridir. Biz, 1 ton temizlik kağıdı için 3,5 – 4 ton su kullanarak, sektör normlarından 4 kat daha az su ile üretim yapıyoruz. Aynı sorumluluk bilinciyle Kocaeli’ndeki üretim kampüsümüzde devreye aldığımız ‘Desalinasyon Tesisi’ ile yeraltı suyu kullanımında yüzde 50'den fazla tasarruf sağlıyoruz. Türkiye’nin en az, Avrupa’nın ise 3. en düşük su kullanan temizlik kağıdı üreticisi konumundayız. Dünyanın en önemli kıt kaynaklarından biri olan su kaynağını, en verimli kullanan şirketlerden biri olmaktan onur duyuyoruz. Temizlik kağıdı üretiminde ‘’FSC Sertifikalı Üretici’’ olarak plantasyon ormanlarından elde edilen selülozu kullanıyoruz.

Kojenerasyon adı verilen teknolojiyle, doğalgazı elektriğe, ısıya ve buhara dönüştürerek üretim süreçlerinde kullanıyoruz. Bu, sektörde bilinen ama verimlilik seviyeleri yüzde 50-55’lerde kaldığı için sınırlı tercih edilen bir teknoloji. Biz bu teknolojiyi aldık, kendi üretim sistemlerimize uyarlayıp verimlilik seviyelerini yüzde 50’lerden yüzde 80’lere çıkarmayı başardık. Böylece tek bir enerji girdisi ile akıllı fabrikalarımızın üretim süreçlerinde ve idari operasyonlarında ihtiyaç duyulan tüm enerjiyi karşılıyoruz. Hatta Mersin’deki temizlik kağıtları üretim tesisimizde, bu enerji verimliliği oranını yüzde 88’lere kadar çekerek bir rekora imza attık. Türkiye Kojenerasyon ve Temiz Enerji Teknolojileri Derneği tarafından sektörün en iyi uygulaması olarak örnek gösterildik.

Daha pek çok projeyle doğanın korunması için çabamızı ortaya koyuyoruz. Sürdürülebilir kalkınma için bulunduğumuz ekosistemdeki rolümüzün öneminin farkındayız. İnsan ve çevre sağlığına katkı sağlamak adına ürünlerimizden naylon, boya, klor, paraben gibi kimyasalları çıkarıyoruz. Doğaya karşı sorumlu üretici yaklaşımıyla etkin kaynak kullanımını, geri dönüşümünü ve atık yönetimini iş kültürümüze entegre ederek karbon ve su ayak izimizi azaltıyoruz.

Ajandanızda yer alan alt yapı, Endüstri 4.0, yapılanma planları veya projeler planlar nelerdir?
Endüstri 4.0 teknolojilerine sahip otomasyon sistemlerle operasyonlarımızı sürdürüyoruz. Kocaeli’ndeki üretim kampüsümüzden sonra Türkiye’de Mersin’e yatırım yaparak, lojistik ve dağıtım ağımızda verimliliğimizi artırdık.

Türkiye’den Rusya’ya, İran’a, Mısır’dan Nijerya’ya, dünyayla entegre iletişim halinde olan fabrikalarımız, global verileri takip edebilen altyapı ile çalışıyor. Böylece, global data analiziyle tek seferde doğru üretim, sipariş ve depolama yönetimi gerçekleştiriyoruz. Uçtan uca otomasyon sistemler sayesinde, hammaddeden bitmiş ürüne uzanan tüm üretim süreçlerimizde etkin kaynak yönetimi ve global verimlilik sağlıyoruz.

Dijitalleşmenin süreçsel ve operasyonel tarafında ise, SAP S/4 HANA projemizi yürüterek dijital yatırımlarımızı sürdürüyoruz. SAP S/4 HANA dönüşümü ile global operasyonlarımızda verimlilik sağlayacak süreç ve sistemlerimizi iyileştirmeye odaklanıyoruz. Özetle, işimizi farklı kıtalarda, anlık, uzaktan doğru takip edebilecek ve yönetebilecek sistem kurmuş oluyoruz. Bu da bizim hızlı karar alma ve manevra kabiliyetimizi güçlendirerek, zorlu dönemlerde dahi global anlamdaki rekabetçiliğimizi korumamızı sağlıyor. Şimdiye kadar SAP S/4 HANA ile yatırım projelerine özel takip, ürün siparişlerimizin izlenebilirliği ve takibi, tedarik zinciri optimizasyon süreçleri, ithalat ve ihracat operasyonları yönetimi gibi iş süreçlerimizde verimliliği artıracak çok sayıda yenilikçi proje geliştirdik. Bu önemli dijital altyapı projemiz sayesinde hem yeni teknolojileri hayata geçiriyor, hem de global ölçekte yeni uygulama ve yönetim araçlarını devreye alıyoruz. Türkiye’de devreye aldığımız bu önemli projeyi bulunduğumuz ülkelerde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu alanda 120’yi aşkın çalışma arkadaşımız görev alarak dijital dönüşümümüz için çalışıyor.

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@