banner143

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

‘Honeywell Enraf’ ile tanklarda güvenli operasyon seviyesine eriştik

Yatırımlarda, maliyetler kadar saha tecrübesi ve alternatifli çözümler sunulmasının birlikte çalışılacak marka seçiminde belirleyici etken olduğunu ifade eden Alpet Körfez Dolum Tesisi Yöneticisi Hakan Gürses tanklarda duruş yaşanmadan devreye alınan Honeywell Enraf ile tanklarda güvenli operasyon seviyesine ulaşıldığını dile getiriyor.

Başarı Hikayeleri 07.09.2022, 13:05 07.09.2022, 13:12 Serkan KIRAÇ
593
‘Honeywell Enraf’ ile tanklarda güvenli operasyon seviyesine eriştik

Eylül sayısı kapak konumuz kapsamında Alpet Körfez Dolum Terminali’ni, tesis sorumlusu Hakan Gürses’in ev sahipliğinde ziyaret ettik. Ziyaretimiz esnasında devreye alınan Honeywell Enraf projesinin detaylarını Alpet Körfez Dolum Tesisi Yöneticisi  Hakan Gürses, Electra Grup Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Emre Atalay ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide konuşma fırsatı bulduk.

Alpet’in yatırımlarında tercih ettiği markalardan beklentilerini, proje ile elde edilen avantajları ve Honeywell Enraf’ın benzersiz teknik özelliklerini bu röportajımızdan tüm detayları ile okuyabileceksiniz.

Alpet Körfez Terminal Müdürü Hakan Gürses

Sizi ve bölüm faaliyetlerinizi tanıyabilir miyiz?
Alpet Körfez Terminal Müdürü Hakan Gürses: Denizcilik sektöründe, tehlikeli yük taşıyan kargo gemileri ve tankerlerde 10 yıl gemi kaptanlığı yaptıktan sonra 8 yıldan uzun süredir Altınbaş Holding bünyesinde faaliyet gösteren Alpet Körfez Terminali’nin yöneticiliğini yapmaktayım.

Electra Grup Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Emre Atalay: 20 yılı aşkın bir süreden beri petrol, türevleri ve kimyasalları endüstrilerinde farklı görev ve pozisyonlarda bulunduktan sonra geçen sene Haziran ayından itibaren Electra Grup Mühendislik bünyesinde çalışmalarıma devam etmekteyim.

Electra Grup Mühendislik, 2005 yılında kurulmuş olup, Elektrik ve Mekanik taahhüt, Proje,Müşavirlik, İşletme ve Bakım konuları ile birlikte Honeywell distribütörlüğü ve çözüm ortaklığı konusunda Endüstriyel uygulamalardaki alanını genişletmiştir.

Tesislerinizi depolama alanları ve depolanan ürün grupları gibi konularda tanıyabilir miyiz?
Hakan Gürses:
Körfez, Aliağa, Samsun, Kırıkkale ve Mersin olmak üzere Türkiye’de 5 tesisimiz bulunmaktadır. Tesislerde; beyaz ürün adı verilen benzin, motorin ve türevleri depolanıp dağıtımı yapılmaktadır.  227 bin metreküpün üzerindeki toplam kapasitesi ile Türkiye’nin en yüksek depolama kapasitesine sahip akaryakıt  dağıtım firmalarından biridir. Tesisler, çok tehlikeli işletme sınıfında olduğundan; işletme ve sistemlerin güvenliği, ilgili standartlara göre dizayn edilmektedir.

Tesisinizde yürütülen depolama prosesini kısaca sizden dinleyebilir miyiz?
Hakan Gürses: Gemi ve rafineriden boru hatları ile transfer edilen ürünler, emniyet ve kalite standartlarına göre depolanıp; kara tankerlerine dolumu yapılarak bayilere ve diğer müşterilere sevk edilmektedir.

 

Müşteri profilinizi tanıyabilir miyiz?
Hakan Gürses:
Terminallerde depolanan ürünler ağırlıklı olarak bayimiz olan istasyonlara sevk edilmektedir. Ayrıca tüm deniz araçlarına ötv’li ve ötv’siz ürün satışı yapılmaktadır.

Bunun haricinde, farklı dağıtıcı firmalara depolama ve dolum hizmeti verilmektedir.

Sektörde en çok yaşanan sorunlar nelerdir? Bu konularda ne tür önlemler alıyorsunuz?
Emre Atalay: Tank Gauging ve uygulamaları konusunda en kritik nokta tedarik edilen ekipmanların uygulamada ki performansları ve elbette bu tür ekipmanların proje aşamasında uygun teknolojinin seçilmesi gerekiyor.

Hakan Gürses: Dünya genelinde yaşanan tedarik sorunları nedeni ile yeni ekipman ve yedek parça siparişlerinde gecikmeler yaşanabilmektedir. Bu nedenle ekipman yedekleme ve parça stoğu yaparak sorun aşılmaya çalışılmaktadır.


Electra Grup Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Emre Atalay


Sektörden son dönemde gelen ölçü - kontrol çözüm talepleri nelerdir? Sektörün gündemindeki teknolojileri sizlerden öğrenebilir miyiz?
Emre Atalay: Tank Terminalleri ve Rafineri uygulamalarında temelde 3 teknoloji ön plana çıkmaktadır.

  1. Servo Gauge
  2. Radar Gauge
  3. HTG ( Hydrostatic Tank Gauging)

Bunlar içinde Servo Gauge teknolojileri ölçümlemedeki hata miktarlarının düşük olması sebebi ile öne çıkmaktadır.

Bu tesisler için sunulan Honeywell çözümlerinin teknik detaylarını öğrenebilir miyiz?
Emre Atalay:
Uygulamalara olan yaklaşımımız depolanan ürünün teknik özelliklerine göre değişmektedir. Örnek olarak asfalt gibi yapışkan özellikli bir ürüne Servo Gauge kullanılamayacağı gibi LPG, LNG gibi light hidrokarbon grubuna düşük dielektrik sabiti, basınç ve sıcaklık gibi meteorolojik şartların eklenmesi ile birlikte Radar Gauge cihazı sağlıklı performans vermeyecektir.

Honeywell Enraf 990 FlexLine Radar Gauge cihazımız 3 ayrı ölçüm toleransına göre çalışmaktadır.

 

± 0.4 mm. Xtreme Performance, W&M type approved.

± 1 mm. High Performance, for custody transfer acc. to OIML R85, API 3.1B and ISO 4266

± 3 mm. for inventory control acc. to API 3.1B ve ISO 4266

Tankın mekanik altyapısına göre 6” ve 8” Free space, 6”, 8”, 10” veya 12” stilling well tip antenler ile çözüm üretmekteyiz, diğer bir deyiş ile tankta borusuz veya borulu ölçüm yapabilme kabiliyeti ile çözüm sunabilmekteyiz. Radar gauging, Gaz fazının seviye ölçümünü engellediği ürünlerde NMI gibi otoritelerce kabul görmemektedir. Örnek olarak LPG, LNG, amonyak, Aseton, Ethanol, Heksan gibi bazı kimyasallar bunlardan bazılarıdır.

Bunun yanı sıra, yapışkanlığı ve yoğunluk değeri yüksek ürünler ile birlikte polimerleşen Styren gibi kimyasallarda çok iyi performans vermektedir. Dolayısıyla Servo veya Radar gauing seçimi yaparken bizler gibi uzman kuruluşlarla temasa geçilmesi ve uygulamalarınızı karşılayacak seçimler yapılması çok önemlidir.

Aşağıda belirtilen formül üzerinden seviye ölçümündeki sapma miktarı hesaplanabilir veya bizler ile iletişime geçerseniz memnuniyet ile yardımcı olabiliriz.

Honeywell Enraf 954 Smart Servo FlexLine cihazımız ise 2 ayrı ölçüm toleransına göre çalışmaktadır.

± 0.4 mm.  Xtreme Performance, Xtreme Performance, Legal Metrology with OIML R85.

± 1 mm.  High Performance, High Performance, for custody transfer compliant to OIML R85, API 3.1B ve ISO 4266

Tankın mekanik altyapısına göre borusuz ve borulu uygulamalarda kolayla çalışabilmektedir. Wave Integration özelliği sayesinde borusuz uygulamalarda displacer (şamandıra) ağırlığının milisaniyeler içinde ölçümü ile mükemmel performans vermektedir.

Cihazın ölçüm aralığı 150 metreye kadar çıkabilmektedir.

LPG ve LNG uygulamalarında Türkiye’ de 30 yılı aşkın süreden beri hizmet veren cihazlar halihazırda sahada çalışmaktadır.

Radar cihazına göre üstünlüğü, ekstra ekipman monte etmeden tanktaki su seviyesi tespit edilebilmektedir ayrıca depolanan ürünün yoğunluk ölçümü çıkarılabilmekte ve istenir ise profil alınabilmektedir.

Bunun dışında cihazı doğrulamak isterseniz sahaya çıkmadan tank top level ve datum plate ölçümleri kontrol odasından gönderilecek birkaç komut ile kolaylıkla yapılabilmektedir.

Aşağıda, müşterilerimizin artık ezbere bildiği, hangi ortamda nasıl bir cihaz kullanılacağını açıklayan görseli bulabilirsiniz:

Depolanacak ürün tipine göre enstrüman seçimi tabosu

Bu proje ve çözümler ile tesislere ne tür avantajlar sağlanmış oldu?
Hakan Gürses:Öncelikli olarak tanklarda bu tür işlemler yapabilmemiz için uygun nozulların tespiti ve ekipmanlara montajı konusunda önemli işbirliğimiz oldu. Böylelikle tankları devre dışı bırakmadan sistemleri devreye aldık. Bu bizler için en kritik husustur, yani işletmenin sürdürülebilir olması gerekir.

Diğer türlü tanklarda sıcak işlem yapmamız gerekecekti, tankların devre dışı bırakılması ve güvenli operasyon seviyesine getirilmesi işletmeler için ciddi maliyet oluşturuyor. Honeywell Enraf ile bu aşamayı devre dışı bırakmış olduk. Honeywell ekibine bir kez daha teşekkür ederiz.

Yatırımlarda çalışmak istediğiniz markaları belirlerken, belirleyici etkenler neler oluyor?
Hakan Gürses:
Saha tecrübesi, bizim için sunacağı alternatifli çözümler ve mevcut döviz seviyesinden dolayı maliyetler etkili olacaktır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@