banner24

banner170

banner164

banner171

banner157

banner165

İşletmelerde, saha verilerinin önemi artıyor

Sektörde DCS sistemleriyle birlikte kullanılan redundant PLC, veri aktarım ve yazılım, seviye, gaz algılama, analitik ölçüm, basınç ölçüm ve akış ölçüm çözümleri adına birçok ürün ve sistem sağladıklarını belirten Selçuk Yücebaşoğlu ile Poweras’ın son dönemde devreye aldığı başarılı projeleri ve sunduğu çözümlerin detaylarını, gerçekleştirdiğimiz bu keyifli söyleşide kapsamlı bir şekilde konuşma fırsatı bulduk

Başarı Hikayeleri 28.02.2022, 16:25 04.03.2022, 12:31 Serkan KIRAÇ
521
İşletmelerde, saha verilerinin önemi artıyor

Petrol ve Doğalgaz sektöründe son dönemde gelen ölçü kontrol çözüm talepleri nelerdir? Sektörün gündemindeki teknolojileri sizlerden öğrenebilir miyiz?
Petrol ve Doğalgaz sektöründe IIoT süreçlerin otomasyon ile hayata geçmesi, performansını kendi kendine optimize edebilen ve gerçek veya neredeyse gerçek zamanlı olarak değişikliklere uyum sağlayabilen esnek sistemler inşa edilebilmektedir. Ölçü kontrol talepleriyle birlikte enstrümanlardan alınan bilgilerin kontrolü ve verimlilik ve kontrol sistemleri ile birlikte veri aktarımı, veri toplama ve izleme önem kazanmıştır.

Exproof alanlardaki tehlikeli çalışma bütünlüğünde enstrümanlardan alınan verilerin kablosuz aktarımı hem saha güvenliği hem de maliyet olarak avantaj sağlamaktadır.

Petrol ve Doğalgaz sektöründeki hangi alanlarda çözüm ve ürünlerinizle yer alıyorsunuz? Bu proseslere özel ürün gruplarınızı kısaca tanıyabilir miyiz?
Uzun yıllardır partnerlik ve çözüm ortaklığı yapmış olduğumuz markalarla Petrol ve Doğalgaz sektöründe birçok proses ekipmanları ile farklı uygulamalar ile çözümler sunduk. Sektörde DCS sistemlerinde kullanılmakta olan redundant PLC, veri aktarım ve yazılım, Radar (FMCW) sürekli seviye izleme, bypass tip manyetik seviye göstergesi, gaz algılama dedektörleri, analitik ölçüm sistemleri pH, ORP, Cl, iletkenlik ölçümü gibi, smart tip basınç transmitteri, MID ve custody transfer uygulamalarında akış ölçümü ürünleri olarak gruplandırabiliriz.

Bu tesisler için sunulan markanız çözümlerinin teknik detaylarını öğrenebilir miyiz?
Tesislerin Exproof saha enstrümanları olarak Akış, seviye, sıcaklık ve analitik olarak birçokkonuda çözüm sunulabil. Endüstriyel enstrümanlardan aldığımız verileri Exworx CTM kontrol ünitesi kablosuz ağ çözümlerimiz ile veri aktarımı, verilen depolanması ve talebe göre verianalizleri ile çözümler sunabiliyoruz.

Örnek projelerinizi tanıyabilir miyiz?
Petrol ve Doğalgaz sektöründe yapmış olduğumuz projelerde; LNG terminalinde bulunan deniz suyu alım ünitesinin boru hatlarında midye oluşumundan dolayı işletmenin üretim kapasitesini, ekipman ömürlerini ve enerji verimliliğinden etkilenmesinden dolayı sodyum hipoklorit dozaj ünite sistemi tasarımı, yapısı, ekipman seçimi ve otomasyonu tarafımızdan dizayn edilerek anahtar teslim olarak tamamlanmıştır. Bu proseste sodyum hipoklorit akışkanının agresif olması sebebiyle yüksek oranda inert olan özel bir termoplastik floropolimerden oluşan PVDF malzemeden bypass tip manyetik seviye göstergesi kullanılmıştır. DCS sistemine enstrümanlardan belli verilerin aktarılması ile ilgili ise redundant yapıda PLC, Sürekli radar seviye, akış ölçümü için seramik iç kaplamaya sahip elektromanyetik flowmetre ve birçok özel ekipman ile projemizde çözüm sağlanmıştır.

Anahtar teslim olarak Sintine tesisi yapımı ve kurulumu örnek projelerimiz arasındadır. Hybrid PLC sistemleri ile ilgili ayrıca çözümler bu sektörde projelerimiz arasında yer almaktadır. Alım satım onaylı akış ölçüm enstrümanları MID onaylı kütlesel akış ölçerler ile çözümler sunulmuştur.

Bu proje ve çözümler ile tesislere ne tür avantajlar sağlanmış oldu?
Ağ çözümleri, veri aktarımı, ölçüm alınamayan birçok noktaya ulaşıp enstrümanlardan alınan bu verilerin aktarımları maliyet ve iş kaybını ortadan kaldırmakla birlikte verimliliği de arttırmaktadır.

Poweras, bu sahalar için kontrol – izleme konusunda ne tür çözümler sunuyor? Yazılım ve sistem çözümlerinize de örnek verebileceğiniz projeler nelerdir?
Ağ çözümleri olarak endüstriyel haberleşme ağı kurularak enstrümanlardan alınan veriler kablosuz olarak ana sisteme aktarılarak veri takip ve analizlerin yapılması ile çözüm sunabiliyoruz. LNG tesisinde enstrümanlardan aldığımız bilgi ile tesiste ölçüm alınamayan noktalardan veriler alınarak ana sisteme aktarılmıştır. Ayrıca uzak mesafelerdeki sistemlerden veya enstrümanlardan Exworx CTM kontrol ünitesi ile GSM modül çözümüyle veri aktarımı, verilerin izlenmesi ve kontrol edilmesi örnek projelerimizdendir.

Takibini yaptığınız, gündeminize aldığınız petrol ve doğalgaz tesisi projeleri nelerdir?
Dünya genelinde enerji talebinin petrokimya, elektrik üretimi ve yakıt talebi bu süreçte artacağına kesin gözüyle bakılmakta, yatırımların özellikle enstrümanlar ile birlikte bu enstrümanların kontrol ve izlenmesi ile verimlilik esaslı çözümler sunularak ana sistemlere entegrasyonu ve kablosuz olarak verilerin aktarılması alt yapı maliyetlerini de düşürecektir. Takip ettiğimiz ve çalıştığımız Petrol sektöründe yaptığımız örnek projeler ile benzer talepler gelmekte ve yatırımlar devam etmektedir.

2022 yılında odaklanmayı planladığınız alanlar ve prosesler nelerdir?
Petrol ve Doğalgaz sektörü ile ilgili veri toplama ve aktarma inovasyon bütünlüğünde çözümler odaklandığımız proses ve alanlardır.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Petrol ve Doğalgaz sektörünün enstrümanların özel ve temin süreçlerinin uzun olması sebebiyle, proseste kullanılan enstrümanlardan alınacak veri analiz edilerek hem kestiricim bakım mantığı ile sistemdeki plansız duruşların engellenmesi ile verimlilik sağlanacaktır. Biz işimizi doğru, kaliteli ve geleceğe taşıyacak şekilde katma değer sağlayacak şekilde yapmaya çalışıyoruz. Bu sayede bugüne kadar teslim ettiğimiz projeler ile ilgili sorun yaşamadık. Aynı özveri ile çalışmalarımızı sürdürmekte kararlıyız.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@