banner143

banner170

banner164

banner171

banner157

banner165

Klor dozajlamada en doğru seçimin yapıldığını kanıtladı...

Swan Türkiye ekibi, satış sonrası destek hizmetleriyle Kütahya Belediyesi'nin klor dozajlama ve analizinde en doğru seçimi gerçekleştirdiğini kanıtlamış oldu.

Başarı Hikayeleri 18.03.2020, 09:15 23.03.2020, 19:36 SERKAN KIRAÇ
1429
Klor dozajlamada en doğru seçimin yapıldığını kanıtladı...

Kütahya Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Klorlama Birim Sorumlusu Murat Emre, satış öncesinde sahada sunacağı verimliliği demo cihazlarıyla deneyimleme şansı sunan Swan’ın Türkiye ekibinin, satış sonrası destek hizmetleriyle de idarenin yaptığı seçimin en doğru seçim olduğunu kanıtladığını vurguladı.

Klor dozajlama ve analizinde yaşanan sorunları SWAN ’ın demo cihazlarıyla çözme fırsatı bulduklarını belirten Murat Emre, bu sayede halk sağlığını riske sokan bu sorunların önüne geçilmiş olduğunu söyledi. Demo cihazlarından elde edilen tecrübeler neticesinde SWAN ekipmanlarını satın alma kararı alan Kütahya Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin aldığı bu kararın ne kadar doğru olduğunu SWAN Türkiye ekibinin satış sonrası çalışmalarıyla kanıtladığını ifade etti. Yaşanan klor dozajlama ve ölçüm sorununun, SWAN ile idarenin yürüttüğü proje sürecinin ve devreye alma sonrası elde edilen verimin detayları üzerine Murat Emre ve SWAN Türkiye Satış Mühendisi Ekrem Kıran ile birer söyleşi gerçekleştirme imkanı bulduk.

Murat Bey, bölümünüzün faaliyetlerini öğrenebilir miyiz?
Murat Emre: İdarenin sahip olduğu 22 depodan Kütahya iline temiz su iletimi çalışmalarını yürütüyoruz. Klorlamanın yanında depolarımızda 6 ayda bir dezenfekte çalışmaları ve bu dezenfeksiyon için ayrı bir ekip oluşumunusağlıyoruz.

İdarenin sahip olduğu tesisleri tanıyabilir miyiz?
Murat Emre:1 adet içme suyu arıtma tesisi ve 1 adet atıksu arıtma tesisimiz bulunuyor. Atıksu arıtma tesisimiz, kapasitesi bakımından Türkiye’nin 4. büyük arıtma tesisi. Bu tesisin kurulumunu yaklaşık bir yılda tamamladık. İçme suyu tarafında da 1992 yılında devreye alınan bir tesisimiz bulunuyor. Kütahya’nın suyunun yüzde 60’ını bu tesisimizden karşılıyoruz. Bizim en büyük kaynaklarımız Gelin Kayası ve Porsuk kaynakları. Diğer su kaynaklarımızı ise bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda sondaj ile yapılan küçük ölçekli depolarımız oluşturuyor. Bu kaynaklarla Kütahya’ya dağıtım yapıyoruz.

Arıtma tesislerinde devreye alındığı andan itibaren ne tür yatırımlar gerçekleştirildi?
Murat Emre:Analiz sonuçlarımıza göre Kütahya’nın tamamında olmasa da büyük bir kısmında sertlik derecesinin yüksek olduğunu tespit ettik. Halk sağlığı açısından uygun olmasına rağmen evlerde kullanılan çamaşır makineleri ve benzeri cihazlar için kireçlenme sorunları yaşatabiliyor. Otomatik dozaj pompası kurulumunu yaparak klorlamayı daha kontrollü şekilde yapabilmek için çalışmalar gerçekleştirdik. Şu an 8 bölgede bu projeleri tamamladık ve devreye aldık. Önümüzdeki dönem içinde de 5 bölgede daha bu uygulamaları yapabileceğimizisöyleyebilirim.

Atıksu arıtma tesisimizin kapasitesi yaklaşık 10 katına çıkarıldı. Tamamen yeni bir tesis inşa edildi. Bu arıtma tesisimizle birlikte Türkiye’de derece almış bir tesis projesine imza atılmış olundu.Tesisteki cihazların montajı, devreye alınması işlemlerinin tamamı yapıldı vemüteahhit firma tarafından belediyemiz bünyesine teslim edildi. Şu an tesisin işletmesini belediye bünyesindeki personelimiz yürütmekte.

Ölçümleri nasıl gerçekleştiriyorsunuz?
Murat Emre:
Halk sağlığı tarafından depolarda ve son noktalarda haftalık olarak ölçümler yapılıyor. Aylık periyotta da tarafımızca detaylı ölçümler yapılarak, kontrol işlemlerini yapıyoruz. Kontrol izlemesinde suyun iletkenliği, pH değerleri, kokusu gibi konularda nispeten daha yüzeysel bir analiz yapılıyor. Detaylıölçümlerde ise 32 parametre üzerinde değerlendirmeler ile beraber kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik analizler yapılıyor. Ölçüm sonuçlarımız ile ilgili örnek vermek gerekirse 30 Fransız Sertliği olması gereken sertlik değerimiz 31-33 seviyelerinde ölçülüyor. Ağır metaller konusunda ise yönetmelik değerlerinin altında seyreden değerlere sahibiz. Kış aylarında bu değerlerimiz bir miktar artış gösterebiliyor. Bu dönemde halk sağlığından talepte bulunup ölçüm kontrollerimizi sıklığını iki katına çıkartıyoruz. Bu sayede oluşabilecek sorunlara karşı önceden tedbir alma imkanı bulabiliyoruz.

Kütahya’da Halk Sağlığı Merkezi’nin kendi bünyesinde laboratuvarı bulunmadığı için numuneleri Afyon’daki Halk Sağlığı Laboratuvarı’na gönderiyorlar. Oradan gelen sonuçlara göre biz de değerlendirmelerde bulunarak, raporlamasını yapıyoruz.

Çalışacağınız markaları nasıl belirliyorsunuz?
Murat Emre:
Bu konuda en önemli kıstasımız referans. Bir ürünü almadan önce bu aracı ya da ekipmanı hangi idarenin aldığını, aktif olarak kullandığını üretici markayı arayarak öğreniyorum. Sonrasında üreticiden aldığımız bilgiye göre referans idarenin yetkililerine ulaşıp ürünün kullanımı ile ilgili ve satış sonrası servis hizmetleriyle ilgili tecrübelerini öğreniyorum. Olumlu yanıtlar aldığım markaları tercih etmeye özen gösteriyorum. Zaten belirli konularda uzmanlaşmış markaları biliyor ve tanıyoruz. Bu markalardan en çok tercih edileni tespit edip bu markalardan alımlar yapıyoruz.

Alım yapmak istediğimiz ekipmanın özelliklerini iyi bilmemiz gerekiyor ki şartnamede bunları belirtebilelim. Bu araştırmalarımız neticesinde de kullanım, teknik özellikler ve servis konusunda bize en uygun ekipmanları tespit edebiliyoruz.

Satış sonrası için kriterleriniz nelerdir?
Murat Emre:
Ekipmanların yedek parçalarının ucuz olması ve yedek parçanın değişim sıklığınınaz olması benim için belirleyici konular. Alım yapmadan gerekli araştırmaları yaptığım için alım sonrası sorunları da pek yaşamıyorum. Fakat döviz artışları satın alma maliyetlerimizi beklentilerimizin üstüne çıkarabiliyor.

Bir diğer önemli kriterimiz ise satış sonrası teknik servis hizmetleri. Çünkü bazı bölgelerde acil çözüm üretmemiz gerekebiliyor ve Klor ile ilgilendiğimiz için 7/24 kesintisiz çalışıyoruz. Zamanla yarışan bir birim olduğumuz için, teknik servisin her konuda bize destek vermesi oldukça önemli.

SWAN ile yollarınız nasıl kesişti?
Murat Emre:
On-line ölçüm analizörleri konusunda araştırma yapmamız sonucunda bu cihazları kullanan referans belediyelerin tesis yetkililerinin SWAN markasını memnuniyetle kullandığını öğrendim. Sonrasında biz de bu tecrübeler ışığında seçimimizi bu markadan yana yaptık.

Marka’nın satış öncesi ve sonrasında ne tür avantajları oldu size?
Murat Emre:
Daha önce manuel dozaj pompalarıyla, bazı bölgelerde de zaman saatli pompalarla çalışıyorduk. Bunlar da elektrik kesintisi olduğunda büyük sıkıntılar yaşatabiliyordu. Zaman saatli olan bölgelerde de zaman saatinde takılmalar yaşanabiliyor ve bu yüzden sürekli dozajlama yapılabiliyordu. Bu da halk sağlığını yüksek seviyede riske sokan bir konuydu. Ayrıca sürekli sabit miktarda yapılan dozajlama ile doğru ve sağlıklı bir uygulama olmadığı için, bu konuda sürekli ayarlamalar yapmamız gerekiyordu.

SWAN’ın bu konudaki kapsamlı çalışmaları bize büyük avantajlar sağladı. Cihazların alımını yapmadan önce gerçekleştirdiğimiz DEMO denemeleri neticesinde otomatik dozaj pompasıile koordineli olarak çalışmasının nasıl olduğunu, klor ölçüm analizörlerinin çalışma prensibini, sahada uygulanma şeklini, ekipmandan nasıl daha çok verim alabileceğimizi tecrübe etmiş olduk. Bunun içinde SWAN Türkiyesatış ve teknik ekibinin tecrübelerinin bize çok büyük faydası oldu. Aynı zamanda markanın bizlere sağladığı satış sonrası destek ve teknik yardımlar ile beraber, en doğru seçimi yapmış olduğumuzu kanıtlamış oldular.

Önümüzdeki döneme dair yatırım planlarınız bulunuyor mu?
Murat Emre:
Bazı depolarımızda yenileme planlarımız bulunuyor. Program dahilinde 3 bölgede bu yenileme işlemlerine başladık ve yenilenen depolarda da önümüzdeki dönemde Klor Ölçüm Analizörü ile entegre çalışan Otomatik Dozaj Pompası yatırımı gerçekleştirmeyi planlıyoruz.

İçme suyu tesisimizde suyumuzun sertliği için birkaç projemiz bulunuyor. Eğer kabul görürse projelendirilmesi, şartnamelerinin hazırlanması ve enstrüman markalarının belirlenmesi işlemleri yürütülecek. Şu anda 23 depodan 11’inde otomatik dozajlama pompası kullanıyoruz. Geri kalan 12 bölgede de bu ekipmanların sorunsuz bir şekilde montajı ve devreye alım işlemlerini gerçekleştirip, klorlama işlemlerimizi otomatik olarak sürdürmeyi planlıyoruz.

Ekrem Bey projede Kütahya Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri personeliyle nasıl bir süreç yönettiniz? Projede tesis ekibiyle SWAN ekibi arasında nasıl bir paylaşım yapıldı?
SWAN Bölge Satış Mühendisi Ekrem Kıran:
İlk olarak DEMO Klor Analizörü denememiz ile Kütahya Belediyesiyle çalışmalarımız başladı. DEMO sürecinde birçok farklı markanın cihazları denendi ve en stabil çalışan markamız bünyesindeki Monitor AMI Trides isimli klor ölçüm analizörümüz oldu. Sonrasında idare tarafından ilk etapta 5 Klor Ölçüm Analizörü için ihale gerçekleştirildi. İhaleyi SWAN Türkiye olarak uygun fiyatlarımız ile aldık. İhale ardından analizörlerimizin kurulumu ve devreye alma işlemlerini başarıyla gerçekleştirdik. Ürün gamımızda olmamasına rağmen, Klor Ölçüm Analizörlerimiz dışındaki; dozaj pompaları, zaman saatleri ve diğer ekipmanların teknik servisleri ve çalışırlığının sürdürülmesi için sürekli olarak sahadaki arkadaşlar ile iletişim halindeyiz.

Uygulanma kolaylığı ve kullanım kolaylığı konusunda ekipmanlarınız için eklemek istedikleriniz nelerdir?
Ekrem Kıran:
Tüm analizörlerimiz standart olarak; PVC panel üzerinde Transmitter, Akış Hücresi, Sensörler ve diğer tüm komponentleri ile birlikte 4 vida ile duvara montajı kolaylıkla yapılabilecek şekilde fabrikamızda üretiliyor. Ölçüm yapılması istenen noktaya kolaylıkla montajının ardından numune giriş – çıkış hortumları takılıp, elektrik bağlantılarının yapılmasıyla analizör devreye alınmış oluyor. Tüm analizörlerimiz fabrikamızdan kalibreli bir şekilde geldiği için hiçbir şekilde ilk montaj ve devreye alma sırasında kalibrasyon ihtiyacı gerekmiyor. Tabiri caizse Tak-Çalıştır-Unut prensibiyle çalışıyor.

Klor ölçüm analizörümüz ‘Monitor AMI TridesElektrodlu Membransız Amperometrik’ ölçüm prensibine sahiptir.Akış hücresi içerisindeki taşkan yapılı borular sayesinde, debi değişiklikleri elimine edilerek sensöre sürekli sabit akışta su gelmesi sağlanır. Akış hücresinden sabit debide geçen su, Klor Sensörüne gelir. Sensör üzerinde, suyun hidromekanik akışıyla çalışan ve sensöre sürekli olarak numune gelip gelmediğini kontrol edip, dönüşüyle beraber sensör temizliğini sağlayan bir parça bulunmaktadır. Bu parça SWAN Monitor AMI Trides Klor Ölçüm Analizörünün sensöründe bulunan platin çubuk üzerinde yerleşik haldedir. Sensörün platin yapılı olması sayesinde hiçbir şekilde kalibrasyon kaymaları yaşanmaz. Bu özellikler AMI Trides’ in en öne çıkan özellikleridir.

Analizörün kullanım ömrü olarak, sensörü düşürüp kırmadıktan, parçalamadıktan sonra hiçbir şekilde değişim ihtiyacı olmaz. Membransız ölçüm prensibi sayesinde de hiçbir bakım ve yedek parça maliyeti söz konusu değildir. Ayrıca aynı cihaz ile sensörünü değiştirmeden;Ozon, Klor-Dioksit, İyodin, Bromin vb. gibi dezenfektan parametrelerinim ölçümünü de gerçekleştirebiliyorsunuz. İsteğe göre bu ölçüme pH opsiyonu da eklenebiliyor. Ölçüm değerlerini sinyal çıkışları sayesinde istediğiniz noktadan izleyebiliyorsunuz. Türkiye de birçok Su Kanalizasyon İdaresinde, adeta kuş uçmaz kervan geçmez depolarda, yaklaşık 1000’ e yakın noktada Klor değerlerini anlık olarak izleyebiliyoruz.

Satış sonrası için hizmetleriniz nelerdir?
Ekrem Kıran:
SWAN ile ilgili bir sorun veya SWAN ürünlerinin çalıştığı sistemle ilgili bir sorun oluştuğunda,7 gün 24 saat teknik ekibimiz müşterilerimiz hizmet veriyor. Cihazların kullanımı oldukça kolay ve menüler tek tip olduğuiçin, sorun yaşadığını belirten müşterilerimizbize ulaştıklarında anında müdahaleederek çözümler geliştirebiliyoruz. SWAN’ın global olarak önemsediği en önemli konu;cihaz satmaktan çok, satılan cihazların sorunsuz bir şekilde uzun yıllar çalışması ve satış sonrası teknik hizmetlerinin kusursuzluğudur. Telefon ile çözüm sağlayamadığımız durumlarda ise 24 saat içerisinde yerinde müdahale edebilmekteyiz. Arızaların yüzde 90 gibi büyük kısmı telefonla uzaktan giderilebildiği için kullanıcılar da sorun sırasında kendi yaptıkları uygulamalar ile cihazlara daha fazla hakim oluyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@