banner24

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

Krohne, uzun ömürlü ve sorunsuz ölçüm ihtiyacı için tercih edildi...

Eskişehir Orhangazi Arıtma Tesisi’ni, Proses Çözümleri dergisi okurlarımız için ziyaret ettik.

Başarı Hikayeleri 16.03.2020, 13:01 16.03.2020, 13:48 SERKAN KIRAÇ
822
Krohne, uzun ömürlü ve sorunsuz ölçüm ihtiyacı için tercih edildi...

Eskişehir Orhangazi Arıtma Tesisi’ni, tesisin Bakım Onarım Müdürü Oğuzhan Avdan, Krohne Bölge Satış Müdürü Erdinç Koca ve Krohne Bölge Satış Mühendisi Doğu Berk İnnal eşliğinde Proses Çözümleri dergimizin kapak konusu kapsamında siz okurlarımız için ziyaret ettik. Ziyaretimiz esnasında bir söyleşi gerçekleştirme imkanı bulduğumuz Oğuzhan Avdan, Krohne elektromanyetik debimetrelerinin, tesisin alan sıkıntısı olan bir kısmında uzun süre ve sorunsuz ölçüm yapabilecek debimetre ihtiyacı oluşması sonucunda tercih edildiğini belirtti.

Eskişehir Orhangazi Su Arıtma Tesisi ziyaretimizde Proses Çözümleri dergisi ekibini ağırlayan Bakım Onarım Müdürü Oğuzhan Avdan Krohne ile yollarının nasıl kesiştiğini şöyle anlattı: “2016 senesinde yaptığımız revizyonda filtre çıkışları için elektromanyetik debimetreye ihtiyacımız oldu. Ancak bu debimetrelerin takılacağı yerler alan sıkıntısı olan yerlerdi. Bizlere düz boru mesafesi aramayan ve de uzun süre sıkıntı çıkarmayacak debimetreler lazımdı. O dönem ihalemizi alan yüklenici vasıtası ile çalışma fırsatı bulduk.”

Sizi ve bölüm faaliyetlerinizi tanıyabilir miyiz?
Eskişehir Orhangazi Su Arıtma Tesisinde elektrik mühendisi olarak görev yapmaktayım. İsmim Oğuzhan Avdan. Eskişehir ve bağlı ilçe ve mahallelerinde bulunan su arıtma tesislerinin bakım ve onarımlarından birim olarak sorumluyuz.

İşletmenizin sahip olduğunuz tesisleri ve üniteleri tanıyabilir miyiz?
Bünyemizde 2 Adet İçme Suyu Arıtma Tesisi ve 6 adet Paket Arıtma Tesisi olmak üzere toplamda 8 adet arıtma tesisimiz bulunmaktadır. Eskişehir merkez için arıtılan suyun terfi edilmesi için 4 adet terfi merkezimiz bulunmaktadır.


Orhangazi arıtma tesisinde gerçekleştirilen yatırımlar nelerdir?

Eskişehir ilinde içme suyu arıtma ve dağıtım sistemi ve tesisimiz 1991 yılında devreye alınmıştır. İlk olarak 2009 yılında tüm depo ve terfi istasyonları bakıma alınmış büyük çaplı vanalar değiştirilerek vanalar otomasyon sistemlerine uygun hale getirilmiştir. Terfi merkezlerinde bulunan MCC ve kumanda panoları değiştirilerek terfi merkezleri otomasyon sistemine aktarılmıştır. Bu revizyon kapsamında kurulan ve halen aktif olarak kullanılan SCADA Sistemi ile suyun tesisten çıkışından itibaren depolara terfi edilme sistemi otomasyon ile yapılmaktadır. Bu sistem ile tüm terfi ve depo giriş çıkışlarına debimetreler monte edilmiş ve dağıtılan suyun izlenmesi sağlanarak kayıp-kaçak oranları azaltılmıştır. İkinci büyük revizyonumuz 2016 senesinde içme suyu arıtma tesisimizde yapılmıştır. Hidrolik sistem ile çalışan filtre bloğu pnömatik sisteme geçirilmiş seviyelerinin izlenebilmesi için radar seviye sensörleri takılmış, çıkışlarına eklenen elektromanyetik debimetreler takılmış ve su giriş-çıkış ve geri yıkama kanalları otomasyon sistemlerine uygun ekipmanlar ile değiştirilerek sistem izlenebilir hale getirilmiştir. Değişken yük altında çalışan dozlama pompaları için frekans konvertörleri alınmıştır. Klorlama üniteside uzaktan izlemeye uygun hale getirilmiş olası kaçaklar için alarm sistemleri montaj edilmiştir. Böylelikle tesis işleyişi otomasyon sistemine alınmıştır. Yani şu anda arıttığımız suyumuzun tesise girişinden terfi edilip depolardan ayrılmasına kadar SCADA sistemleri ile izliyoruz.

Tesis içi kayıp ve kaçakların önüne ne tür çalışmalarla geçiyorsunuz?
Arıtma tesislerine giren ve çıkan suyu izlemek amacıyla tüm arıtma tesislerimizde ultrasonik veya elektromanyetik debimetreler bulunmaktadır. Böylelikle tesis içi olası kayıp kaçakları tespit edebiliyoruz. Aynı şekilde bu debimetrelerden terfi istasyonlarımız ve depolarımızın giriş ve çıkışlarında da mevcuttur. Böylelikle suyu arıtma girişinden arıtılıp terfi edilmesine ve en son depodan çıkışına kadar izlemekteyiz. Terfi istasyonlarımızda ve hattın bazı noktalarında bulunan basınç sensörlerimiz yardımı ile olası basınç düşüklüklerinden yani kaçaklardan haberimiz oluyor. Değişken yük altında çalışan pompalarımız için frekans konvertörlü uygulamalar sabit yükte çalışan pompalarımız için soft starterlı uygulamalar kullanıyoruz. Bu sayede enerji tüketimimizi düşürmüş oluyoruz.

Orhangazi arıtma tesisinin analiz çalışmaları nelerdir?
Arıtma tesisine su girişimiz bir akarsu olan Porsuk Çayından sağlanmaktadır. Akarsu arıtma prosesleri zor arıtma prosesleridir.  Su akan su olduğu için bulanıklık devamlı değişim göstermekte olup bunun sürekli izlenmesi gerekmektedir. Bundan dolayı porsuk girişi ve tesis içindeki ara noktada bulanıklık ölçüm cihazları ile ölçüm yapılarak SCADA Sisteminde sürekli izlenmektedir. Tesis içinde klorlama yapılmakta olup tesis içindeki belirli noktalarda klor ölçüm cihazları takılmıştır. Su çıkışında istenilen klor oranı SCADA Sistemine girilmekte buna göre klornatörler kloru ayarlamaktadır.

Gerek proseste gerek laboratuarda en son teknolojileri kullanmaya çalışmaktayız. Bu kapsamda TÜRKAK'tan kurduğumuz labaratuarımız geçen sene akredite olmuştur.

Gündeminizdeki revizyon planlarınız nelerdir?

Şu anda gündemimizde trafo çıkışlarında bulunan ana dağıtım ve kompanzasyon panolarını değiştirmek var. Bu konu hakkında teknik şartname çalışmalarımız devam ediyor yakında ihaleye çıkacağız. Firmadan bağımsız olarak önce ihtiyaçlarımızı belirliyoruz ondan sonra hem teknik hem fiyat performans açısından bizlere en uygun gelen firmayı tercih etmeye çalışıyoruz. Önceliğimiz vatandaşlarımıza, hemşerilerimize en verimli teknolojileri en uygun şekilde tedarik etmek.

Su arıtımında enstrüman doğruluğunun önemi nedir?
Su arıtma prosesleri maalesef hata payı olan prosesler değildir. En ufak bir sıkıntıda bir şehir veya bir mahalle etkilenebilecek olup bu bizlere olumsuz geri dönüşler ile yansımaktadır. Bundan dolayı bizlere en az sıkıntı yaşatan ürünlerle çalışmak istiyoruz.

Doğru yapılan ölçüm ve doğru yapılan kalibrasyon işletme koşulları açısından yaptığımız hesaplarda en çok ihtiyacımız olan şeydir.

Revizyon yatırımına neden ihtiyaç duyuldu? Krohne ile yollarınız nasıl kesişti? Proje tasarımı aşamasından itibaren nasıl bir iş birlikteliği ve paylaşımda bulunuldu, özetler misiniz?
2016 senesinde yaptığımız revizyonda filtre çıkışları için elektromanyetik debimetreye ihtiyacımız oldu. Ancak bu debimetrelerin takılacağı yerler alan sıkıntısı olan yerlerdi. Bizlere düz boru mesafesi aramayan ve de uzun süre sıkıntı çıkarmayacak debimetreler lazımdı. O dönem ihalemizi alan yüklenici vasıtası ile çalışma fırsatı bulduk.

Krohne ölçü kontrol çözümleri ve satış uygulama sonrası çözümleri size ne tür avantajlar sağladı?
Debimetreler doğru ve sürekli ölçüm sağladı. Herhangi bir sıkıntımızda teknik destek yerinde ve zamanında verildi.

Önümüzdeki dönem için yatırım planlarınız nelerdir?
Şu anda gündemimizde Ana Dağıtım Panoları değişimleri var. Şu an için enstrüman ile ilgili bir yatırım programımız yok fakat  Eskişehir altyapı, üstyapı , çevre ve şehircilik faaliyetleri , kültürel zenginliği ile Türkiye'nin cazibe merkezlerinden biri konumunda.Bu sebeple ilerleyen dönemlerde tüketim miktarlarının artmasıyla  yatırımlarımız mutlaka olacaktır. ESKİ Genel Müdürlüğü olarak tercihimiz en yeni ve doğru  teknolojileri ihtiyaçlarımıza uygun şekilde temin etmek olacaktır. 


Erdinç Bey, Krohne’nin sektör özel ve diğer sektöre yönelik güncel çözümleri nelerdir? Sizin değinmek istediğiniz konular nelerdir?
Erdinç Koca: Öncelikle tüm ESKİ yöneticilerini ve personelini canı gönülden kutluyorum. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yılmaz Büyükerşen ve ekibi ; vizyonu ve kararlılığı ile şehirlerini bambaşka bir çehreye bürümek ile kalmamış , işin görünmeyen mutfağında da muntazam çalışmalar yapmış.Artık Eskişehir , daha büyük illerimizinden belediye ekiplerinin , işletmelerine alacakları / yapacakları sistemler için fikir danıştığı bir noktada.Öğrencilik yıllarını da Eskişehir’de geçirmiş , yaptığı iş dolayısı ile birçok arıtma tesisini gezme fırsatı bulmuş biri olarak ,yaşanan bu değişimin bir tanığı olduğumu söyleyebilirim.

Sorunuza değinecek olursak Krohne boş bir pazarlama bulutu oluşturmak yerine işin teknik kısmında kalmayı tercih eden bir firma. Örneğin IOT , IOS, akıllı ve otonom sensörler , yeni haberleşme teknolojileri gibi pek çok konu Krohne CEO’su Atilla Bilgiç tarafından 2015 yılındaki Namur General Meeting etkinliğinde vurgulanmıştı.Şimdilerde bu fonksiyonların birçoğu birlikte “myDevice” ismi ile sunulmakta.

Ayrıca Samson ile yürüttüğümüz sensör, aktüatör ve kontrol ünitelerini tek cihazda birleştiren “Focus-On” , bir boru hattındaki akısı ölçmekte ve belirtilen ayar (set) noktalarına ulaşmak için vana işlevini bağımsız olarak düzenlemektedir. Kontrol vanası ve akış ölçümünü birleştiren bu ürünün de işletmelerde yer alacağı günleri bekliyoruz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@