banner24

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

Maliyet avantajı sağlayacak enerji tasarrufu yatırımları önceliğimiz

Global hijyen standartlarına uyumla üretebilmek ve gelecek nesillerin sağlıklı yetişmesine katkıda bulunmak adına tüm süreçlerin takibi için üretim tesislerinde otomasyonun büyük önem taşıdığını ifade eden Teksüt Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mert Özmen, önümüzdeki dönem yatırımlarında enerji tasarrufu sağlayacak yatırımların öncelikleri olduğunu söylüyor.

Başarı Hikayeleri 28.02.2022, 13:13 Serkan KIRAÇ
1723
Maliyet avantajı sağlayacak enerji tasarrufu yatırımları önceliğimiz

Yılın ilk sayısında siz okurlarımız adına konuk olduğumuz Teksüt Fabrikası ziyaretimizde bizleri konuk eden Teksüt Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mert Özmen ile marka ürün gamına dahil edilen yeni ürünler için gerçekleştirilen üretim hattı yatırımları ve üretim yönetim sistemlerinin kabiliyetleri ile gelecek dönem yatırım planları üzerine konuşma fırsatı bulduk.

Sizi ve bölüm faaliyetlerinizi tanıyabilir miyiz?

Türkiye’nin en büyük süt ve süt ürünleri kuruluşlarından biri olan Teksüt, 1956 yılında Balıkesir’in Gönen ilçesinde kuruldu. Teksüt olarak müşterilerimize daha iyi ve kaliteli hizmet sunmak için çalışmalarımızı 65 yıldır ara vermeden sürdürüyoruz ve kuruluş tarihi itibarıyla Türkiye’nin en köklü süt ürünleri kuruluşuyuz. Teksüt kalite ve lezzetlerini hem yurtiçinde hem de yurtdışında müşterilerimize ulaştırmak onların beğenilerini kazanmak ve sürdürmek en büyük hedeflerimiz içerisinde yer alıyor. Ürün gamımıza yeni lezzetler katarak ilerlemeye devam ediyoruz.

Faaliyetlerimizi üç ana başlık altında toplayabiliriz; ürün temini yani süt alımı; üretim ve satış.

Süt alımı :Sütün işlenmesi en önemli aşamalardan birini oluşturuyor. Bu nedenle ilk adımımız; kaliteli uygun ve standart hammadde yani süt kullanılmasıdır. Fabrikamızda kullanılan sütler AB onaylı çiftliklerden alınmaktadır. Sütün toplanması, taşınması ve işlenmesi çok büyük bir titizlik ve kurallara uyumu gerektirmektedir.

Üretim: Sütün işlenmesi ve ürüne dönüşmesi, yani beyaz peynir, kaşar peynir, krem peynir, tereyağıya da UHT süt, yoğurt, ayran olarak işlenmesi hassasiyetle dikkat edilmesi gereken ve uyulması zorunlu kurallara bağlıdır. Hem aldığınız sütün standardını kontrol etmeniz hem de üretim aşamasında tüm kurallara harfiyen uymanız gerekiyor. İşlenmek üzere Teksüt tesislerine gelen sütler hem toplama merkezlerinde ve taşıma aşamalarında hem de giriş noktasındaki analiz laboratuvarlarında kontrol edildikten sonra üretim hatlarına gönderilir. Teksüt’te üretim modern tesislerde son teknoloji kullanılarak, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak gerçekleşmektedir.

Satış :Teksüt tesislerinde en iyi ve yüksek kalitede süt ve süt ürünleri Türkiye’de beş ana bölge müdürlüğü, 32 bayi ile 25 farklı ülkede müşterilere ulaştırılmaktadır.

1956 yılında Balıkesir Gönen’de kurulan Tek Süt markasının gelişimini kısaca dinleyebilir miyiz sizlerden?
Teksüt olarak 65 yıldır müşterilerimize en iyi ve kaliteli süt ve süt ürünlerini buluşturmak için aralıksız çalışıyoruz. Bu kapsamda Türkiye’nin en köklü üreticisiyiz. Recep Arınık tarafından Gönen’de kurulan Teksüt, sütün en kaliteli olduğu bölgede kurulmanın avantajını ürün kalitesine çevirmiştir. İlk kurulduğu dönemde yerel bir üretici olarak beyaz peynir üretici ile başlayan lezzet yolculuğumuz ürünlerimizi geliştirerek bugüne kadar ulaştı. Türkiye geneline hizmet sunabilme kapasitemiz Amerika’dan Japonya’ya kadar geniş bir coğrafyaya yayıldı. Bugün yine Gönen’de bulunan 27 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 80 bin metrekare üzerine kurulu modern fabrikada süt ve mamüllerin üretimini sürdürüyoruz.

Fabrikanızı üretim tesislerinizi kapasitesi, ürün hatları, yardımcı tesisleri, birimleri vb. gibi konularda tanıyabilir miyiz?

Fabrikamız 2 ana bölgeye ayrılmış durumda.

Beyaz peynir (150 ton süt /gün) ve kaşar peynir üretim hatlarımız (400 ton süt/gün ) olmak üzere faaliyetine devam etmektedir.

UHT Süt (120 ton süt /gün); Süzme Peynir (150 ton süt /gün), Krem peynir çeşitlerimiz ( 70 ton süt /gün), Yoğurt- ayran ( 40 ton süt /gün), Tereyağ ( 10 ton süt /gün), Lor ( 10 ton süt /gün)

Tek Süt ürün ailesini kısaca tanıyabilir miyiz?
Teksüt’ün beyaz peynir ile başlayan süt ve süt ürünleri serüveni; UHT süt, kaşar peyniri, krem peynir, tereyağı, sürülebilir beyaz peynir, süzme peynir, labne, kaymak, yoğurt ve ayranın yanı sıra Mihaliç, Çeçil, Dil, Çerkez, Otlu, Urfa, Örgü, Üçgen, Misket, Çubuk gibi yöresel peynirlerin üretimiyle devam ediyor. Günde 600 ton süt işleyen Teksüt, ürünlerini süt endüstrisinde uygulanan en yeni teknolojilerle dünya standartlarına uygun şekilde güvenilir, hijyenik ve sağlıklı şekilde üretiyor ve dağıtıyor.  Sekiz kategoride 40’ı aşkın süt ve süt ürünü üretip Türkiye’de dünyanın 25 farklı noktasında müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz.

Yukarıda bahsettiğimiz bu ürünlerin; bitmiş ürüne kadar olan tüm üretim sürecini kısaca bizlerle paylaşır mısınız?
Sütün işlenmesi, tedarik, üretim ve lojistik aşamaları da dahil olmak üzere çok özenli bir planlamayı ve kurallara uymayı gerektirir. Doğallığa ve doğallıktan gelen ürünlere olan özenli yaklaşımımız başarımızın temelini oluşturuyor. Sütün toplandığı noktadan başlayarak, alışveriş poşetine girene kadar, tüm ürünlerimiz öncelikle uluslararası kalite standartları, daha sonra müşterilerimizin talepleri ile yükseltilmiş kalite prensiplerimize göre üretilir, teşhir edilir ve takibe alınır. İster yerel ister uluslararası pazardaki başarımız olsun, kaliteye verdiğimiz önemi ürünlerimize en iyi şekilde yansıtmış olmamızın sonucudur.

Üretim prosedürünü birkaç örnek üzerinden kısaca şu şekilde özetleyebiliriz;

Çiğ süt alımı (+4 derece) merkezlerimizden fabrikamıza filtre edilerek alınmaktadır. Bu süt ürün gruplarına göre belirli sıcaklık ve sürece pastörize edildikten sonra üretimi planlanan ürünlere göre dağıtılır. Peynir gruplarında mayalama, teleme oluşturma, presleme, porsiyonlama ve paketleme işlemleri yapılarak soğuk hava deposuna çekilir.

UHT: 140 derece 5 sn ısıl işlem görmüş süt hijyenik dolum yapılarak depoya çekilir.

Yoğurt – Ayran: Ürün standardına göre pastörize edilmiş süt mayalama ve gramajlama yapılarak soğuk depoya çekilir.

Süzme peynir: Ürün startadına göre süt filtre edilerek pastörize edilir mayalama, olgunlaştırma inkübasyon işlemleri sonrasında soğuk havaya sevk edilir.

Tereyağ: Kremanın kontüne işlemi ile yayıklama işleminden sonra porsiyonlama ve paketle soğuk hava deposuna çekilir.

Tesiste, verimlilik artırma, kontrol otomasyonu modernizasyonu ve benzeri konularda gerçekleştirilen yatırımlar nelerdir? Bu yatırımların detaylarını öğrenebilir miyiz?
Sağlık sunmak ve gelecek nesillerin sağlıklı yetişmesine katkıda bulunmak her şeyden önce özveri ve çalışkan olmayı gerektiriyor. Bu kapsamda dünya standartlarında hizmet sunuyoruz. Her süreci sürekli kontrol ediyoruz ve geliştirmek için çaba sarf ediyoruz. Kalitemizi geliştirmek ve müşteri memnuniyetini sürekli kılmak adına Ar-Ge çalışmalarımızı ve teknoloji entegrasyonumuzu en üst seviyede tutuyoruz.

Tesisimizde otomasyon, hijyen kurallarına da bağlı olarak çok önemlidir. Salamura uydu sistemleri, pastörize sterilize CIP işlemlerinin SCADA sistemi üzerinden otomasyona bağlı yönetilmektedir.

Üretim ve yönetim verimliliği, kayıpların izlenmesi konusunda çalışmalarınız, kullandığınız kontrol, izleme sisteminizin yetenekleri nelerdir?
Bugün teknoloji her sektörün dinamosunu oluşturuyor. Sadece üretim değil, kalite kontrol, araştırma - geliştirme, ürün geliştirme aşamalarında önem kazanıyor. Teknoloji kullanımı ayrıca – hem makine verimliliği hem de çalışan verimliği açısından da önemli. Hammaddenin en verimli şekilde kullanımı çok önemli bizim sektörümüzde. Teksüt olarak ERP sistemini bu kapsamda kullanıyoruz ve süreçlerimizi her gün geliştirmeye çalışıyoruz.   

Tesisleriniz için yatırım fikirleri nasıl oluşuyor? Yatırımlarda çalışmak istediğiniz markaları belirlerken, önem verdiğiniz konular neler oluyor?
Katma değerli ürün üretmek, müşterilerimize yeni lezzetler sunabilmek bizim için önemli. Bunun için çalışmalar yapıyoruz. Portföyümüze meyveli süt ve Cheddarlı Krem Peyniri, yöresel peynirler kategorisine Mihaliç, Çeçil, Otlu peynirden sonra Antep Peynir’ini de ekledik. En az bunlar kadar önem verdiğimiz bir konu da müşterilerimize sağlıklı, kaliteli ürünler sunabilmek. Bu kapsamda daha iyi ve daha sağlıklı ürünler sunabilmek için de çok çaba, emek harcıyoruz.  Biz Teksüt olarak, süt sektöründe ülkemizdeki hem geleneksel hem de yenilikçi süt ürünlerimizi en kaliteli haliyle üretmeye ve yaygınlaştırmaya odaklanmış durumdayız. Teksüt olarak biz bunu misyonumuz olarak değerlendiriyor ve çalışmalarımızı bu misyon doğrultusunda sürdürüyoruz. Sütün saflığını, güzelliğini ve kıymetini ortaya koyan, bununla birlikte süt ürünlerinin çok iyi korunması gerektiğini bildiren ve ambalajlı – markalı ürünün önemini yansıtan bir anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Yatırım fikirlerimizin oluşmasında müşterilerimizin talep ve beklentileri yönlendirici oluyor bizim için. Trendleri takip edebilmek yine önemli bir süreç. Bu kapsamda çalışma arkadaşlarımızın önerilerini de çok önemsiyoruz.

Ürün gamımıza katmayı düşündüğümüz ya da planladığımız yeni ürünlerimiz tesislerimizde yeni bir yatırıma gerektiriyorsa bunun için daha da detaylı bir araştırma yapıyoruz. Elde edeceğimiz katma değeri, yeni bir yatırım gerektirdiğinde ortaya çıkacak faydaları bu kapsamda değerlendiriyoruz.

Son dönemde gerçekleştirdiğiniz en kapsamlı yatırımınız hangi konuda oldu, bu yatırıma neden ihtiyaç duyuldu?
Bu konuda güzel bir örneğimiz var, Teksüt Süzme Peynir. Trendleri ve müşterilerimizin beklentilerini ve geri dönüşlerini değerlendirerek yaptığımız bir yatırım ve değerlendirme sonucunda ortaya çıktı.

Biliyorsunuz genç bir nüfusumuz var. Bu nüfus her segmentte değişiklik isteklerini de ortaya koyuyor. Farklı lezzet arayışı var. Pandemi sürecinden önce yaklaşık 1 milyon dolarlık bir yatırım ile Teksüt süzme Peynir yatırımımızı gerçekleştirdik. Çok iyi geri dönüşler aldık. Sonrasında özellikle pandemi dönemi ile birlikte bu ürünümüze olan talep arttı. Biliyorsunuz pandemi döneminde şirketlerin evden çalışma düzenine geçmesi, okulların ve üniversitelerin uzaktan eğitime devam etmeleri ile birlikte birçok değişimi hayatımızda yaşadık. Sürekli açık olan bilgiayarların başında her yaştan insan daha çok vakit geçirmeye başladı. Bu durum hazırlaması pratik ve kolay kahvaltılık ürünlerin gün boyunca tüketilmesine yol açtı.

Hem lezzeti hem de sürülebilir ve kesilebilir olmasıyla Teksüt Süzme Peynir tüketicilerin yeni favorisi oldu. Türkiye’de süzme peynirin ilk üreticileri arasında yer alan Teksüt’ün Süzme Peynir’i, pürüzsüz ve yumuşak dokusunun yanı sıra özgün tadıyla öne çıkıyor. Kıvamlı olmakla birlikte kendine has lezzeti, farklı arayıştaki damak tatlarına da hitap ediyor. Hem sürülebilir hem de dilimlenebilir olması, tüketim çeşitliliği ve kolaylığı sağlıyor. Sürülebilir ve dilimlenebilir kıvamıyla Teksüt Süzme Peynir, pürüzsüz dokulu yumuşak peynir keyfi sunuyor. Yarım yağlı seçeneği de bulunan Teksüt Süzme Peynir genç kuşağın da tercihi olarak dikkat çekiyor.

2022 yılı ve sonrasında planladığınız projeler, yatırımlar nelerdir?
Birkaç alanda yeni yatırımlarımız olacak. İlk kategoride maliyet avantajı sağlayabilecek ve enerji tasarrufunu artıracak yatırımlarımız önceliğimiz olacak. Ürün geliştirme konusunda hem Kaşar Peynir hem de UHT Süt gruplarımızda yatırımlarımıza devam edeceğiz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@