banner143

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

Tank sahasında ve üretimde Tork ürünlerini tercih ediyor

Sıvı hammaddelerin ve üretimi tamamlanmış ürünlerin likit halde tank sahasındaki depolama tankında muhafaza edildiğini belirten Plastifay Kimya Endüstrisi Teknik Müdürü Mustafa Topal, akış kontrol ekipmanlarında kaliteyi, fiyat ve tedarik politikasını göz önünde bulundurarak SMS Tork’u tercih ettiklerini dile getiriyor.

Başarı Hikayeleri 04.10.2021, 17:06 Serkan KIRAÇ
287
Tank sahasında ve üretimde Tork ürünlerini tercih ediyor

Kapak konumuz kapsamında konuk olduğumuz Plastifay tesislerinin Teknik Müdürü Mustafa Topal ile plastifiyan (plastikleştirici) ürünlerin imalat prosesi ve tesislerinde tercih edilen akış kontrol grubu ürünleri üzerine detaylı bir söyleşi gerçekleştirme imkanı bulduk.

Tesislerinizi üretim hatlar ve yardımcı tesisleri,
depolama alanları ve depolanan ürün grupları gibi konularda tanıyabilir miyiz?
Firmamız plastifiyan (plastikleştirici) ürünler imalatı yapmaktadır. Üretim batch tipi reaktör sistemlerinde gerçekleştirilmektedir. Yardımcı üniteler olarak üretimin gerçekleştirilmesi için gerekli ısının üretildiği kızgın yağ kazanları, soğutma havuzları ve fanları ve tesisten çıkan atık suyun arıtıldığı arıtma tesisi bulunmaktadır.

Hammaddeler katı asit grubu ve sıvı alkol grubu olarak ikiye ayrılmaktadır. Sıvı hammaddeler tank sahasında depolanmaktadır. Yine aynı şekilde üretilen mamuller likit olup tank sahasındaki depolama tanklarında muhafaza edilmektedir.

Plastifiyan, Ftalat, PVC ve Epoksi grubu üretim proseslerinizin nihai ürüne kadar olan üretim sürecini sizden dinleyebilir miyiz?
Tesisimizde plastifiyan ve PVC stabilizatörlerinin imalatını yapmaktayız. Plastifiyan ve stabilizan ürünler batch tipi reaktör sistemlerinde üretilmektedir. Reaktör içerisinde reaksiyonu bitirilen ürünlerin saflaştırma işlemleri yine aynı reaktör içinde tamamlanmaktadır. Reaktör içerisinde kimyasal olarak üretilen mamüller imalat içerisinde bulunan ara depolama tanklarına alındıktan sonra filtrasyon işlemine tabi tutulmaktadır.

Kalite biriminin gerekli testleri yapmasından sonra kalite açısından spekt değerlerine uygun olan ürünler, tank sahasındaki depolama tanklarına transfer edilmektedir. Depolama tankına transfer edilen ürünlerin tankerlere dolumu yapılmak sureti ile ürünlerimiz müşterilerimize sevk edilmektedir.

Müşteri profilinizi tanıyabilir miyiz, ürün gruplarınızla hangi tesislere ve sektörlere hitap ediyorsunuz?
Müşterilerimiz plastik, kauçuk ve yapı sektöründe yer alan firmalardır. Ürünlerimiz suni deri, kablo, hortum, oyuncak, medikal malzemeler, PVC yalıtım malzemeleri, gıda ambalajı, mürekkep, boya, vernik ve tutkal imalatlarında hammadde olarak kullanılmaktadır.

Üretim sahasında ve ürün grubu sebebiyle en çok yaşadığınız üretim sorunları nelerdir? Bu konularda ne tür önlemler alıyorsunuz?
Üretim sahasında hammadde kaynaklı sorunlar yaşanabilmektedir. Kimya proseslerinde çalışabilecek yeterli kalifiye çalışan bulunamaması yine en büyük sorunlardan birisidir. Proses şartlarının yüksek ısı, yüksek basınç altında yürütülmesi ve kullanılan kimyasalların korozif özellikte olması sebebi ile kullanılan ekipmanın sızdırmazlığı ve ömrü konusunda sıkıntılar yaşanabilmektedir.

Bu sorunların minimize edilebilmesi açısından hammadde tedarikinde belli bir kalite limitinin üstünde ve güvenilir ve onaylı tedarikçilerle çalışılmaktadır. Ekipman seçimi yapılırken ise proses şartlarında sorun yaratmayacak ve uzun süre deforme olmayacak ürün seçimi yapılmaya çalışılmaktadır, yeni gelişen teknoloji ve ürünler sürekli takip edilmektedir.

Tesiste kullandığınız kontrol vanası ve aktüatör teknolojilerinizi tanıyabilir miyiz? Hangi hatlarda ne tür ürünlere ihtiyaç duyuyorsunuz akış kontrol konusunda?
Sıcaklık kontrolü yapmak için oransal vanalar, hammadde ve mamul transfer hatlarında ve makine üzerindeki paslanmaz küresel vanalarda pnomatik aktuatörlü vanalar...

Gerçekleştirdiğiniz son dönem kapsamlı projeniz ne oldu? Devreye alma aşaması ve sonrasında size ne tür avantajlar sağladı?
Tesis 2015 yılında devreye girdi ve daha yeni sayılır. Genel olarak tank sahasındaki tüm aktüatorler SMS-TORK marka alındı ve devreye aldıktan sonra şu ana kadar herhangi bir problem yaşamadık.
Tesis kurulduğundan bu yana her sene ilave bir makine yatırımımız olur. Bu ekipmanları seçerken de genel olarak sorun yaşamadığımız markalarla devam ederiz. Bizlere en büyük avantajı uzun ömürlü olmasıdır.

Markaları belirlerken seçim kriterleriniz neler oluyor?
Genel olarak ilk aradığımız etken kaliteli olmasıdır. 2. olarak da hızlı tedarik ve ücret politikasıdır.

SMS Tork ile yollarınız nasıl kesişti? Marka ile birlikte gerçekleştirdiğiniz ilk projenin kapsamını ve seçilen ürün ya da ürünleri sizden öğrenebilir miyiz?
Tesis kurulurken özellikle pnomatik aktuatörler, switchler, yön valfleri konusunda SMS-TORK firmasını tercih ettik. Hiç sorun yaşamadığımız için de çalışmaya halen devam ediyoruz.

Markanın prosese ve kimyasala uygun özel vana ve aktüatör üretim ve Ar-Ge gücü sizi neler sağlıyor?
Genel olarak tesisimizde proses yazılımlarda dahil olmak üzere yatırımları kendi içimizde çözmeye gayret ederiz. Bu süreçte dışarıdan bazen uzman firmalardan da teknik destekler talep ederiz. Bazen firmaya özel ihtiyaçlar gerekli olur ve SMS-TORK gibi firmalardan da bu tarz konularda çok fazla destekler alırız. Her zamanda ihtiyacımız olan hem teknik bilgi hem de malzeme konusunda bizlere yardımcı olmuşlardır.

Kestirimci bakım ve benzeri işletme maliyetini azaltıcı uygulamalarınız nelerdir?
Hammaddenin fabrikaya ulaşmasından, ürünün müşteriye gönderilmesine kadar olan tüm süreçlerde mümkün olduğunca sistemleri otomatik hale getiririz. Sonuç olarak insanlar ile çalışıyoruz ve hata yapabileceklerini düşünürüz. Bu sebepten hem insan hatasını minimuma indirmek hem de çalışan personelin işini kolaylaştırmak amaçlı tüm sistemlerimizde otomasyon kullanmak, bu sistemlerin birbiri ile haberleşmesini sağlamaya gayret ederiz. Bu sistemleri tasarlarken de, yazılımlar ile bir miktarda olsa sistemin doğru çalıştığını, kullanılan motor, vana, ekipmanlarının düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol ederiz. Hem düzenli periyotlarla cihaz ve ekipmanların bakımlarını yapar hem de sistemin cihazın doğru çalışıp çalışmadığı kontrol etmesi için sistemler ekleriz. Sistem ekipman veya cihazın arızalı olduğunu tespit ederse anında müdahale ederiz, akabinde düzenli periyotlar ile ekipmanların bakımları yapılır.

SMS Tork’un hem kendi ürünleri hem de tesisinizdeki diğer marka vana ve aktüatörleri için satış sonrası servis ve bakım hizmetleri nelerdir?
Çalıştığımız süre zarfında firma yeni devreye almalarda hem kendi fabrikasına hem de yerinde bizlere sorun çözme konusunda birçok yardımları olmuştur.

Önümüzdeki dönemde SMS Tork ile birlikte planladığınız projeler nelerdir?
Daha önceki sorularda da yanıtladığımız büyüme ve gelişme politikamız gereği her sene yatırım yapıyoruz. Bu yatırımlarda da ihtiyacımız doğrultusunda SMS-TORK ile çalışmaya devam edeceğiz.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı? Ajandanızda yer alan yatırım – yapılanma planları veya projeler planlar nelerdir?
Önümüzde bu sene içerisinde planlan en son yatırım olan bir Kızgın Yağ Kazanı yatırımı mevcut. Kazan siparişi yurtdışındaki tedarikçiye sipariş verilmiş ve şu an sevkiyat ve gümrükleme aşamasındadır. Yılsonuna kadar yapmayı planladığımız bu yılki en son yatırımımız budur. Önümüzdeki yılbaşında planladığımız ilave otomasyon sistemi için yatırım mevcut. Bu konu ile de alakalı switchbox konusunda SMS-TORK ile halen olsun görüşüyoruz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@