banner24

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

Yatağan Termik Santrali kontrol sistemi rekor sürede yenilendi

Emerson Türkiye rekor sürede Yatağan Termik Santrali FGD kontrol sistemini yeniledi.

Başarı Hikayeleri 10.04.2020, 11:16 SERKAN KIRAÇ
2386
Yatağan Termik Santrali kontrol sistemi rekor sürede yenilendi

Emerson Automation Solutions Türkiye, enerji santrallerinde son 10 yılda iyice pekiştirdiği tecrübesini artık imkansızı başarma noktasında kullanmaya başladı.

Emerson Türkiye, uzun yıllardır enerji santrallerinde birçok başarılı projeye imza attı. Yıllık duruş sürelerini ve bakım maliyetlerini minimum seviyeye düşürerek, verimliliği ve emre amadeliği en üst seviyeye taşıyan kontrol çözümleri sağlayan markanın bu başarılı projelerine bir yenisi daha eklendi. Rekor sürede gerçekleştirilen Yatağan Termik Santrali modernizasyon projesinin detaylarını Emerson Türkiye Enerji ve Su Çözümleri İş Birimi Satış Müdürü Yasin Demir’in kaleme aldığı bu yazıda bulacaksınız.

Emerson Automation Solution’ın Türkiye’de gerçekleştirdiği başarılı enerji santrali projeleri neler?
Enerji santrallerinin Otomasyon sistemlerinin yenilenmesinde öncelikle danışılan Mühendislik firması haline gelen Emerson Automation Solutions Türkiye, proses yoğun (Termik Kömür Santralleri, Kombine Çevrim Santralleri ve Nükleer Santraller) enerji santrallerinde son 10 yılda iyice pekiştirdiği tecrübesini artık imkansızı başarma noktasında kullanmaya başladı.

Türkiye’de son yıllarda Orhaneli Termik Santrali, Çan 2 termik Santrali, Ambarlı B ve Ambarlı A Termik Santrali, Yeniköy & Kemerköy Termik Santralleri ve sayamadığımız irili ufaklı bir çok kömür ve doğalgaz santralindeki günümüzün ihtiyaçlarına cevap veremeyen eski otomasyon sistemlerini yenileyerek yine günümüzün rekabetçi çalışma şartlarına taşıyarak verimlilik ve emre Amadelik konusunda Dünya standartlarının yakalanmasında büyük rol oynamıştır.

Yatağan Termik Santrali’nde çözüm sunulan projenin kapsamı nedir?
Bu referanslara bir yenisini ekleyebilmek adına üstlendiği Yatağan Termik Santrali FGD Kontrol Sisteminin yenilenmesi işini 2019 baharında projeye başlayarak, geçen ay itibarı ile Tarihi rekor seviyeleri olan 36 saatlik duruş süresi içerisinde yenileme işlemini gerçekleştirerek Santrali devreye almıştır. Emerson Yatağan Termik Santrali FGD’sinde bulunan ve günümüzün ihtiyaçlarını karşılayamayan bir önceki DCS sistemini kaldırıp yerine Dünyadaki her 2 nükleer santralden 1’ini kontrol eden gercek anlamda merkeziyetsiz tek DCS alt yapısı olan Ovation DCS’inin kurulumunu gerçekleştirmiştir.

Bu kapsamda hangi çalışmalar gerçekleştirildi?

  • Daha önceki control sisteminin kabinleri sökülüp yerine tamamen yeni ve mevcuttaki yere uyumlu olacak sekilde “tailor made” Emerson Ovation Marshalling kabinetleri yerleştirildi. Bu sayede Saha dizaynı değiştirilmeyerek Bereket grubu ekstra maliyetlerden kaçınma imkanı yakalandı.             
  • 1885 adet ana saha sinyal kabloları yeni Ovation Marshalling kabinlerine 10 saat gibi başarılması imkansıza yakın kısa bir sürede kusursuz bağlantısı gerçekleştirildi.
  • Full I/O ve Saha Ekipman kontrolü 24 saat içerisinde Müşteri ile birlikte gerçekleştirilip 1012 adet I/O ve 133 saha ekipmanının kontrol sistemine sorunsuz bağlandığı test edildi.
  • Duruştan itibaren 36 saat içerisinde devreye giriş için gerekli tüm işlemler sahada ve kontrol odasında tamamlandı.
  • Bütün bu değişiklikler Emerson’un esnek çalışma uyumluluğu sayesinde hafta sonu elektrik fiyatlarının en düşük olduğu zaman aralığında, Bereket Enerji’nin en az duruş süresinde ve finansal avantajının olacağı şekilde tasarlanıp bu aralıkta gerçekleştirilmiştir.
     

Tam bir portföye sahip olan Emerson, Otomasyon konusunda nasıl bir avantaj sağlıyor?
Emerson Otomasyon alanında anahtar teslim çözüm sunabilen son kontrol elemanları, ölçüm cihazları ve kontrol sistemleriyle tam bir portföye sahip olan bir marka. Bunun avantajını özellikle kritik termik santrallerde ve demir çelik sektöründe çok görüyoruz. Emerson’un Rosemount enstrümanları ve Fisher vanaları mevcut. Bu ekipmanlarında zaman içinde kalibrasyon ve bakım ihtiyaçları olabiliyor. Bu aşamada experlerimiz sahaya geldiklerinde ünite bazında çözüm sunabiliyorlar. Bu döngü üzerindeki prosesi en optimum seviyeye taşımak adına onların bize ve sahadaki operatörlere sürekli bildirimleri oluyor. Tamamen sahadaki ekipmanların ölçüm ve kontrolünü, DCS’teki kontrolle birleştirip en optimum çözümü sunabiliyoruz. Bu yetenekler bizi her zaman bir adım öteye taşıyan avantaj oluyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@