banner143

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Endüstriyel hareketin, kontrol teknolojileri merkezi olma hedefiyle üretiyor

Hareket kontrol ve teknolojileri alanında geniş bir yelpazede çözümler sunan bir marka olduklarını belirten HKTM Ar-Ge Müdürü Tolga Cankurt, dünyada endüstriyel hareketin kontrol teknolojileri merkezi olma hedefiyle geliştirmeye ve üretmeye devam ettiklerini söylüyor.

Dijital Dönüşüm 05.10.2021, 08:05 Serkan KIRAÇ
489
Endüstriyel hareketin, kontrol teknolojileri merkezi olma hedefiyle üretiyor

SARAF(Smart Assembly of the Refrigerator Adjustable Feet) projesi kapsamında geliştirilen ve ilk aşaması tamamlanan robotik tutucu projesinin prototipinin vücut bulduğunu söyleyen Cankurt ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide HKTM’nin Mekanik Otomasyon & Robotik ve Hidromekanik Sistem çözümlerinin detaylarını konuştuk.

Tolga Bey HKTM’nin birimlerini, birim faaliyetlerini ve hizmet verdiği sektörle ürün gruplarını kısaca tanıyabilir miyiz?
HKTM olarak hareket ve kontrol teknolojileri alanının tamamında mühendislik faaliyetleri yürütüyoruz. Özel indirgemek gerekirse faaliyetlerimizi “Mekanik Otomasyon & Robotik” ve “Hidromekanik Sistemler” olmak üzere iki ana başlık altında topluyoruz.

Ar-Ge merkezimizde yine tamamen bu iki ana başlık altında uzmanlaşmış ve yapılanmasını buna göre kurgulamış durumda. Hareket ve kontrol teknolojileri alanı gibi geniş bir yelpazede çözümler sunan uzmanlık alanına sahip olmamızın getirdiği bir avantaj olarak bir birinden bağımsız onlarca sektörde farklı çözümler ile hizmet veriyoruz.

Farklı hareket ve kontrol teknolojileri alanında uzmanlaşan alt yapımız ve mühendislik çözümlerimiz ile dünyada endüstriyel hareketin kontrol teknolojileri merkezi olma hedefiyle geliştirmeye ve üretmeye devam ediyoruz.

Beyaz Eşya ve Yan Sanayi sektörüne özel çözümleriniz ve hizmetleriniz nelerdir?
HKTM olarak Beyaz Eşya ve Yan Sanayi sektöründe hareket ve kontrol teknolojileri alanında birçok çözümümüz bulunuyor. Hidrolik alanında presler gibi yüksek güç ile şekil verilen tüm uygulamalarda kısmi olarak tahrik sistemlerinin geliştirilmesinde çözümler üretebileceğimiz gibi anahtar teslim olarak sistemin tamamını da yerine getirebiliyoruz.

Yine benzer şekilde robotik ve otomasyon alanında da çok farklı müşteri ihtiyaçları için geliştirdiğimiz anahtar teslim özel çözümler ile sektörde imzamızı attığımız birçok uygulama ve çözüm bulunuyor. Tek tek proje isimlerini yazmak yerine genel olarak uygulama alanları özelinde gruplarsak;

  • Yapıştırma Uygulamaları
  • MFDC Kaynak Uygulamaları
  • Montaj Hattı Uygulamaları
  • Kalıp İçi Transfer Sistemleri
  • Otomatik Conta Takma Sistemleri
  • Yüzey Hazırlama Uygulamaları (Plasma Uygulama Projeleri)
  • Şase Üretim Hatları
  • Taşıma Sistemleri
  • Hat Sonu Uygulamaları


Sektörün günümüzde en çok talep ettiği çözümler ve ürünler nelerdir, üretici ve son kullanıcıların güncel taleplerini sizden öğrenebilir miyiz?

Dijitalleşmenin ve otomasyon konusunda farkındalık ve talepler son dönemde zaten artıştaydı ancak Covid-19 salgını ile birlikte bu konuların önemi daha da arttı ve öncelik sıralarında hızlı bir şekilde üst sıralara yükselme imkanı buldu. Günümüzde en çok talep üretim süreçlerinin dijitalleştirilmesi yönünde oluyor. Endüstriyel otomasyon sistemleri birçok işlemin otomatik yapılmasını sağlasa da üretim faaliyetlerinde insana olan ihtiyaç hala çok fazla.

İki aşamadan oluşan SARAF projesinin detaylarını öğrenebilir miyiz peki şu aşamada? Şu an robotik tutucunun tasarım ve üretimi gerçekleşmiş durumda mı? Geliştirme aşamasında ne tür üretim senaryoları üzerinde çalışıldı?
SARAF (Smart Assembly of the Refrigerator Adjustable Feet) projesi kapsamında geliştirmeye başladığımız robotik tutucu projemizin ilk aşamasını tamamladık. Tasarım ve geliştirme faaliyetlerimizin ilk aşaması tamamlandı ve ilk prototipimizi ürettik. Şuanda prototipimiz üzerinde deneme çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmalar neticesinde elde edeceğimiz sonuçlara bağlı olarak robotik tutucumuzun en iyileştirme çalışmalarına devam edeceğiz.

Özel robotik tutma ve montaj aparatımız kapsamında 2020 yılı içerisinde yaptığımız patent başvurumuz ulusal fazda son aşamalara gelmek üzere. Patent başvurumuzun uluslararası fazda başvurularını yürütmek için PCT süreci ile ilgili çalışmalarımız ise devam ediyor. En yakın zamanda uluslararası başvurularımızı da yapacağız.

Beyaz eşyada otonom montaj uygulamasının detaylarını öğrenebilir miyiz?
Koordinatörlüğünü Yunanistan’daki Patras Üniversitesinin yürüttüğü ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden çok sayıda ortağın katılımıyla yürütülen ESMERA (European SMEs Robotics Applications) projesi, zorlu endüstriyel süreçlerin robotik uygulamalar ile çözülmesini sağlamayı hedefliyor.

ESMERA projesinin genel olarak amacını, üretim, tarım ve inşaat gibi farklı alanlarda hali hazırda geliştirilemeyen veya ilerleme kaydedemeyen robotik süreçlerin geliştirilmesine katkı sağlamak ve otonom çözümler üretmek şeklinde özetleyebiliriz.

Bu proje ile bağlantılı olarak HKTM olarak, buzdolabı ve benzeri ürünlerin hemen hemen hepsinde yer alan ayarlanabilir ayak vb. ürünlerin montaj süreçlerini endüstriyel bir robot ve geliştirdiğimiz özel tutucu ve montaj aracı yardımıyla tamamen otonom bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaya çalışıyoruz.

Özel tip tutma ve montaj aparatımız aslında iki farklı hareketi tek bir üründe bir araya getiriyor ve herhangi bir ayar gerektirmeden farklı boyutlardaki ve farklı geometrilerdeki ayarlanabilir ayakların montaj edilebilmesine imkan veriyor.

Geliştirmesine devam ettiğimiz ürünün ilk fonksiyonu tutucuya ayarlanabilir ayakları besleyiciden alma imkanı veriyor. Tutucu yapısının sahip olduğu esneklik sayesinde ayarlanabilir ayaklar boyut veya şekilden bağımsız olarak ayar yapılmadan otomatik olarak tutulabiliyor. Tutucumuzun bir diğer fonksiyonu ile tutucu üzerinde tutularak sabitlenen ayarlı ayakların buzdolabı üzerine montajının yapılmasını sağlıyor. Ayrıca, tutucumuzun üzerinde bulunan dahili bir kamera yardımı ile montaj işleminin yapılacağı delikler algılanarak gerektiğinde robot programına müdahale edilerek montaj işleminin daha hassas bir şekilde yapılması sağlanıyor.

Son olarak Ar-Ge bölümü için sektör özel veya genel olarak gerçekleştirdiğiniz güncel projeleriniz nelerdir?
Robotik uygulamalar konusunda Otomatik Eşek (AMR, AGV Sistemleri) projemizi önümüzdeki yıl içerisinde daha da güçlendirmeyi planlıyoruz. Hidrolik sistemlerde büyük köprü, yol, boru hatları, nükleer santraller gibi özel projeler için kullanılan “Shock Absorber” sistemini özel olarak geliştirdiğimiz kendi tasarımımız ile patentli çözümümüz haline getirmeyi hedefliyoruz. Özellikle hassas ürünlerin tutulması ve taşınması konusunda uluslararası patent aldığımız elektrostatik tutucu projemizi patent olarak pazarlamayı ve patent geliri elde etmeyi hedefliyoruz. Gemi inşaa sektöründe yat sistemlerinde kullanılan kapak sistemini Türkiye’de yaptığımız projeden sonra Rusya’dan da talep aldık. Bu konuda yat kapat sistemlerini anahtar teslim çözüm olarak müşterilerimize sunmaya devam edeceğiz. Şu an da denizcilik sektörüne özel olarak geliştirdiğimiz projelerimiz var. Patent süreçleri tamamlanmadığından şu an için detaylarını vermemiz mümkün olmayan bu süreçleri önümüzdeki yıl içerisinde paylaşacağız.

2022 yılı için firma olarak hedefleriniz arasında neler var? Son olarak eklemek istedikleriniz ve ajandanızda yer alan konuları öğrenelim…
Ar-Ge bölümümüzün geliştirdiği ürünleri yurtdışı pazarlarına açmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu hedefimizi gerçekleştirebilmek için çalışmalara yürütüyoruz.

Rotary Aktüatör konusunda Avrupa ve Asya bölgesinde; Kartezyen robotlar konusunda ise Avrupa, Afrika ve Amerika kıtalarında satış temsilcisi firmaları oluşturma yönünde çalışmalarımız var. Mühendislik gerektiren tüm mekanik ve otomasyon süreçlerini endüstrinin farklı sektörlerine uygulamamızın kazandırdığı birikim ile piyasayı makro seviyede takip edebiliyoruz. Mühendislik anlamında katma değer yaratacak orta ve yüksek teknolojide olan hareket ve kontrol sistemlerini üretmek üzere çalışmalarımızı açık inovasyon süreçlerini de dahil ederek geliştirmeye çalışıyoruz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@