banner24

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

Güvenli data alışverişi için güçlü partnerlik

Günümüzde birçok işletmede ve endüstride özgürce yapılan data aktarımının ciddi güvenlik zafiyetlerine yol açabildiğini ifade eden Delta Vana Genel Müdürü Kadir Yılmazoğlu, Honeywell’in saha enstrüman ve modüler sistemler ana distribütörlüğü yanında firmanın Siber Güvenlik grubunun distribütörlüğünü aldıklarını dile getiriyor.

Dijital Dönüşüm 04.10.2021, 16:05 04.10.2021, 15:47 Serkan KIRAÇ
145
Güvenli data alışverişi için güçlü partnerlik

Güvenli  USB kullanımı ve uzaktan data aktarımı konularında çözümler sunan Delta Vana’nın Genel Müdürü Kadir Yılmazoğlu dergimizin ilk sayısında konuğumuz oldu. Yılmazoğlu ile marka çözümlerinin işletmelere sağladığı avantajlar üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Kadir Bey günümüzde birçok işletme maliyetlerini en aza indirmek ve maksimum emre amadelikle yüksek verimlilikte üretmek için otomasyon seviyelerini yükseltiyor. Dolayısı ile siber güvenliğin önemi gün geçtikçe artıyor… Delta Vana’nın bu alandaki çalışmaları nasıl başladı?
Serkan Bey, öncelikle Dijiport Medya ailesinin yeni üyesi Dijital Fabrika Çözümleri dergisinin hayırlı olmasını dilerim, umarım başarılarınız ve ailenizin diğer üyeleri artarak devam eder. Sorunuza gelecek olursam; belirttiğiniz üzere işletmeler malumunuz pandemi ve global ekonominin zorluklarından dolayı yeni yatırımlar yerini mevcut maliyetlerin optimize edilmesi, son ürün kalitesinin arttırılması ve standardize edilmesi adına haklı olarak yenileme, geliştirme ve dijitalleşme projeleri aldı. Bizim de bununla paralel olarak pazarlama ve çözüm stratejilerimiz değişmekte olup, içinde bulunduğumuz marketin beklentileri doğrultusunda kendimizi geliştiriyor, değiştiriyoruz. Bu doğrultuda; 15.yılını kutlamakta olduğumuz firmamızda saha enstrüman, vana satış ve satış sonrası servis hizmetlerinin yanında ilk yaptığımız iş otomasyon ve proje grubunu kurmak oldu. Bu atılım bize güvenen ve çalışmaktan memnuniyet duyan iş ortaklarımız tarafından olumlu karşılandı ve kısa sürede başladığımız ve bitirmekte olduğumuz otomasyon projeleriyle aldığımız kararların doğruluğunu görmekteyiz.

Tabi ki otomasyon ve Endüstri 4.0 yatırım projeleriyle birlikte siber güvenlik konusunun da önemi artıyor? Sizden dinleyelim siber güvenlik işletme için bu aşamada neden önemlidir?
Belirttiğiniz üzere dijitalleşme ve artan otomasyon projeleriyle işletmelerin dışardan gelmesi muhtemel siber ataklar şu anda işletmeler için dikkate alınması gerekli en önemli konudur. Atılan her büyük teknolojik adımın avantajları olduğu gibi bu tarz risklerin gözönünde bulundurulması işletmelerin güvenliği ve sürdürülebilirliği açısından çok çok önemlidir..!

Buna binaen bizler de Honeywell’in saha enstrüman ve modüler sistemler ana distribütörlüğümüzün yanında firmanın Siber Güvenlik grubunun distribütörlüğünü aldık, bunu gururla duyurmak isterim.

Siber güvenlik neden önemlidir?
Şöyle düşünelim; ülkemizdeki rafinelerin ortalama günlük üretimleri 25.000 – 30.000 ton civarındadır. Ham petrolün kilogram fiyatını düşündüğümüzde bir rafinerinin plansız bir şekilde 1 saat bile durmasının maliyeti çok yüksek olup, en ufak bir riski bile dikkate alınmalı ve her türlü kötü senaryonun bertaraf edilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Ek olarak, Dünya’daki rafinerilerin her gün 35 milyon siber atağa maruz kaldığını da düşünürsek; bu durumda siber ataklara karşı önlemlerin ne kadar ciddiyet arz ettiğini daha iyi anlayabiliriz. 

İşte bu noktada Dünya’da rafineri ve petrokimya’da kontrol sistemi konusunda 1 numara olan Honeywell firması ile çeşitli siber güvenlik çözümleri sunuyoruz.

Sahada operatör panalleri veya benzer araçlar aracılığıyla ana yöneticiyle ya da otomasyon sistemi ile bilgi akışının yapılmasına ihtiyaç duyuluyor. SMX ürününüz bu aşamada bize neler sunuyor? Belirttiğiniz üzere kağıt gibi konvesiyonel yöntemlerin tamamıyla hayatımızdan çıktığı yeni dönemde kullandığımız dijital araçlara karşı güvenlik önlemler ihtiyacı vardır.

Malumunuz; USB sadece endüstri değil birçok işletmede kullanılmakta ve “özgürce” yapılan data aktarımı işletmelerde güvenlik zaafiyetlerine yol açmaktadır. Smart Media Exhange (SMX) olarak adlandırılan güvenli USB kullanımı çözümümüz tam da bu zafiyeti proaktif bir şekilde engelleyebilecek bir çözümdür.

SMX’in işletmelere sağladığı en büyük fayda birçok firmanın önlem olarak uyguladığı; kullanılmakta olan tüm USB’lerin kapatılması yerine güvenli USB kullanımını kontrol etmektir.

Ayrıca bulut teknolojisiyle data transferlerini sadece isim, değişim zamanı ve dosya boyutu bazında kontrol etmekte, böylece atakların yanında veri hırsızlığını da engellemektedir.

Aslında burada SMX’in yönetim ve raporlama yeteneği, gelişmiş bulut tabanlı tehdit algılama gibi ana özelliklerinden de biraz bahsetmenizi isteyeceğim? Bu teknoloji bize ne tür özel özellikler sağlıyor?
SMX çözümünü otel odalarına giriş ve çıkışta kullandığımız kart sistemine benzetebiliriz. Yani, kullanılacak olan USB’nin işletmedeki herhangi bir bilgisayara takılmadan önce mutlaka SMX’te girişi yapılmalıdır. Böylece, USB içerisindeki tüm dosyaların belirttiğim üzere ismi, değiştirilme zamanı ve dosya boyutu kayıt altına alınarak şifreleniyor ve işletmedeki herhangi bir bilgisayarda kullanımına izin veriliyor. Sonrasında ilgili USB ile işlemimiz bittikten sonra mutlaka SMX’ten çıkışının yapılması gerekiyor aksi takdirde USB’yi kullanmak mümkün olmuyor. Çıkış sırasında dosyalarda bir değişiklik olduğu tespit edilirse USB kullanıcısına otomatik bir uyarı giderek hangi dosyalarda değişim olduğu raporlanıyor ve kullanıcıdan güvenli olduğuna dair onay talep ediliyor. Onay sonrası şifreleme kaldırılıyor ve USB içindekilerle birlikte tekrar kullanıma açılıyor.

Aksi durumda, yani ilgili kullanıcı bu değişikliğin kendi bilgisi dışında olduğunu raporlar gelen talebi reddederse USB’deki şifreleme kaldırılmıyor ve USB’yi formatlamadan kullanmak mümkün olmuyor.

Kısaca bahsettiğim bu operasyon bulut teknolojisiyle online takip edilen ve olası virüs saldırılarını da engelleyen bir teknolojiye sahiptir.

2022 yılında nesnelerin haberleştiği ve karanlık fabrikaların hedeflendiği bu dönemde markanızın bu alanda yatırım, yapılanma veya yeni ürün planları var mıdır?
Konuşmamızın başında da belirttiğim üzere otomasyon ve anahtar teslim projeler konusuna çok önem veriyor ve bununla ilgili hem insana hem de teknolojiye yatırımlar yapıyoruz.

Bunun dışında bahsetmiş olduğum Siber Güvenlik çözümü SMX’in yanında uzaktan erişim güvenliği, nesneler arasındaki iletişim konusunda güvenlik ve kablosuz endüstriyel güvenlik çözümleri konusunda çalışmalarımız devam ediyor.

Proses optimizasyonu ve satış sonrası servis konularında kestirimci bakım, sanal bakım çalışanı, prosese uzaktan bakım ve yönetim konularında da yakın zamanda güzel gelişmelerden bahsediyor olacağız.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Tekrar yeni derginiz hayırlı olmasını diliyorum, okuyucular için çok faydalı bilgilerin olduğundan emin olduğum ve ilgi görecek bir yayın olacağından şüphem yok.

Bize de ilk sayınızda yer ayırdığınız için teşekkür eder, okuyucu ve takipçilerinize keyifli zamanlar geçirmelerini dilerim.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@