banner143

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

İşletmeler Bakım 4.0 kapsamında dijital fabrikalara dönüştürülüyor

Endüstri 4.0 çağında olduğumuzu hatırlatan Servet Şavran, demir çelik sektörü üreticilerinin de diğer tüm sektörler gibi güncel teknolojilere uyum sağlamak için işletmelerinin Endüstri 4.0 ve Bakım 4.0 kapsamında dijital fabrikalara dönüştürülmesini talep ettiklerini ifade ediyor.

Dijital Dönüşüm 30.04.2021, 17:05 30.04.2021, 17:37 Serkan KIRAÇ
1911
İşletmeler Bakım 4.0 kapsamında dijital fabrikalara dönüştürülüyor

Kapak konumuz kapsamında markanın güncel çözümleri üzerine detaylı bir röportaj gerçekleştirdiğimiz Maray Makine Kurucu Ortağı Servet Şavran demir çelik üreticilerinin günümüz kestirimci bakım talepleri ile ilgili sorumuza; “Endüstri 4.0 çağındayız; Demir Çelik Sektörü ve diğer tüm sektörlerde üreticiler, sürekli gelişecek ve değişecek olan bu ortamda ayakta kalabilmek için, Endüstri 4.0 teknolojilerine uyum sağlamak ve bu konuda birçok çalışmaya imza atmak zorunda kalıyorlar. Bu sebeple diğer tüm sektörlerde olduğu gibi Demir Çelik Sektörünün de güncel talepleri işletmelerinin Endüstri 4.0 ve Bakım 4.0 kapsamında dijital fabrikalara dönüştürülmesini talep etmektedirler.” cevabını verdi. İşte sektöre özel tüm bakım çözümleri için Maray Makine Kurucu Ortağı Servet Şavran ile gerçekleştiğimiz röportajımız… Keyifli okumalar…

Demir Çelik sektöründe Kestirimci Bakımın yeri nedir?
Hem kendi pazarında hem de dünya pazarında, kaliteli üretimleri sayesinde, dünyanın kalite beklentisi yüksek ülkelerine, büyük miktarlarda ihracat yapan demir çelik sektörümüz, bakım konusunda da spesifik bir strateji izlemektedir. Demir Çelik sektörünün, iç ve dış piyasalarda sürdürülebilir bir büyüme performansı yakalayabilmesini için yeni kapasite yatırımları yapmalı ve mevcut üretim kapasitesini iyileştirmemiz gerekiyor.

Demir Çelik sektöründeki her işletmenin, bir başarı hedefi, bir bütçe üretim hedefi vardır. Elbette işletmelerin, bu hedeflere ulaşmadaki çabaları kadar, üretim hedef kitlesinin beklenti ve taleplerini zamanında ve hedefler doğrultusunda yerine getirilmesi, günümüz piyasa ve rekabet ortamı göz önüne alındığında çok çok önemli bir husustur. Hatta bu husus işletmelerin varlığını sürdürebilme ve sektörlerinde yerlerini sürekli kılabilmek anlamı taşır. İşte bu başarı ve hedef üretime yönelik süreçte, beklenmedik bir olumsuzluk yaşamamak için, proses akışını durdurmamak için, müşteri odaklı üretim hedeflerini istenilen doğru zamanda gerçekleştirmek için, o işletmenin öngörülmeyen, beklenmeyen, sürpriz duruşlarını, üretim kesilmelerini bertaraf etmek gerekiyor. İşte bu bahsedilen olumsuzlukların ve beklenmeyen durumların yaşanması aslında işletmelerin kaderi olmamalıdır. Çünkü bilinmelidir ki; her türlü olumsuzluk ve istenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak için gerekli önlemler ve tedbirler alınırsa, elbette sorunların yaşanması olasılığı yok olacaktır. İşte bu önlem ve tedbir Kestirimci Bakımla mümkün olacaktır. Hatta kesinlikle mümkün olacaktır, zira Kestirimci Bakım, çeşitli ölçümler ve analizler sonucu daha arıza yaşanmadan sistem için önlemler alınmasıdır.

Beklenmedik bir arıza nedeniyle makinaların ve bu arızadan dolayı birbirini etkileyen çeşitli ekipmanların oldukça uzun süre devre dışı kalması, çalışamaz halde olması çok çok önemli üretim kayıplarına yol açacaktır. Bu durumu daha geniş kapsamda değerlendirmek gerekirse; söz konusu üretim kayıpları, Demir Çelik sektöründeki işletmelerde üretim kayıplarının yanı sıra, ekipmanların bakım-onarım ve tesisin duruş maliyetlerinin artmasına, müşteri odaklı taahhütlerin aksamasından dolayı imaj ve prestij kaybına yol açacaktır. Üretimi durdurmamak için arızaların daha oluşum esnasında çeşitli test ve analiz yöntemleri kullanarak tespitinin yapılabildiği Kestirimci Bakım metotlarına yönelerek, maliyet hesaplamalarında oldukça önemli noktaya ulaşılmıştır. Bakım sürecinde makine arızaları erken teşhis edilebilirse ileride çıkabilecek daha büyük sorundan kurtulmakla beraber daha ucuza bakım ve tedavi uygulanmış olur. Şirketler bu sayede önlemlerini çok önceden alabilir.

Demir Çelik sektörünün hangi alanlarında, hangi hizmetler ile yer alıyorsunuz?
Maray Makina Mühendislik olarak, hizmet verdiğimiz her fabrikadaki, işletmedeki, tesisteki tüm varlıkları ve ekipmanları bu ülkenin milli serveti olarak görüyoruz. İşletmelerin zaman ve mali kayıplarını kendi kaybımız ve ülkenin ekonomik kaybı olarak görüyoruz. Şunu samimiyetle vurgulamak istiyoruz, biz kendimizi hizmet verdiğimiz her işletmenin, her fabrikanın, her tesisisin organizasyon yapısı içerisinde bir yerde ve yakınlıkta görüyoruz. Türkiye’nin bu alanda en geniş teknik ekibine sahibiz ve ülkenin her coğrafyasında, işletmelerin full-time üretim yaptıkları bilinci içerisinde, proaktif çalıştığımızı, yani 7/24 hafta sonu, tatiller dahil hizmet verdiğimizi belirtmek istiyoruz.

Demir Çelik Sektöründe verdiğimiz hizmetler;

  • Vibrasyon Ölçüm Analiz Hizmeti ile Arıza Tespitleri
  • Yerinde Balans Ayarı Hizmeti
  • Lazerli KaplinHizalama Ayarı Hizmeti
  • Termal Ölçüm Analiz Hizmeti
  • Ultrasonik Ölçümler ile Hava Kaçaklarının Tespiti
  • Yağ Analizlerinin yapılması
  • Kestirimci Bakım ve Titreşim Analiz Eğitimleri


Sektör için çözüm partnerliği yürüttüğünüz markalar var mıdır?

Maray Makine Mühendisliğin ülkemizde Kestirimci Bakım alanında hizmet veren en büyük ve güvenilir firma olmasıbu bağlamda; dünyada sektörünün devi durumunda olan Emerson firmasıyla;

Portatif Titreşim Analizörlerinin Satışı,

  • Online Kestirimci Makina Sağlığı İzleme Sistemleri’nin Satışı, Kurulumu ve Devreye alınması
  • Endüstri 4.0 Teknolojileri
  • Bakım 4.0 veReliability Çözümleri

Konularında anlaşmış olup Türkiye’de bu alandaki yetkili partnerleri durumundayız. Böylece Türk sanayisinin Kestirimci bakımda, çağdaş teknolojiler uygulamasına geçişinde, kaliteli ve güvenilir hizmetler sunarak ülkemize ve sanayimize artı değer katmayı hedefliyoruz.

Kestirimci bakım konusunda sektörün markanızdan güncel talepleri nelerdir?
Endüstri 4.0 çağındayız; Demir Çelik Sektörü ve diğer tüm sektörlerde üreticiler, sürekli gelişecek ve değişecek olan bu ortamda ayakta kalabilmek için, Endüstri 4.0 teknolojilerine uyum sağlamak ve bu konuda birçok çalışmaya imza atmak zorunda kalıyorlar. Bu sebeple diğer tüm sektörlerde olduğu gibi Demir Çelik Sektörünün de güncel talepleri işletmelerinin Endüstri 4.0 ve Bakım 4.0 kapsamında dijital fabrikalara dönüştürülmesini talep etmektedirler.

Demir Çelik Sektöründeki yöneticiler sürekli olarak; iş güvenliğini ve çalışan sağlığını, çevre sağlığını, üretim makinelerinin sağlığını, enerji israfını önlemeyi, arza duruş sürelerini azaltmayı, bakım maliyetlerini düşürmeyi, bakım bütçesini hazırlamayı ve yönetmeyi, bizimle çalışan personellerin eğitimlerini ve performanslarını vs. düşünüyorlar ve takip ediyorlar.

Tüm bu operasyonları stratejik olarak görselleştirmenize ve takibine olanak tanıyarak sorunları oluşmadan önce çözmenizi ve yönetmenizi sağlayacak bir platform düşünün.

Bu analitik platform tüm süreci, görselleştirilerek analiz etmenize, teşhis için tanılama yapmanıza, performansları ölçmenize olanak sağlayacak. Bu platform, tesisteki üretim makinelerinin ve sistemlerinin sağlığının her zaman zirvede kalmasını sağlayacak.

Bu platform Bakım 4.0 kapsamında binlerce sensor ve iletişim sistemiyle desteklenecek. Bu sensorler ve iletişim sistemleri tesis içindeki tüm üretim makinelerinden ve sistemlerinden gerçek zamanlı otomatik veri toplayacak ve analitik platformunuza yönlendirecek.

Bu görselleştirilebilir ve eyleme dönüştürülebilir verilerle tüm süreci kontrol altında tutarak yönettiğinizi düşünün. Akıllı saha cihazlarınızdan alınan gerçek zamanlı durum verilerine dayanarak, daha sağlıklı bilgiye dayalı analitik düşünerek bakım yapıp yapmayacağınıza karar verdiğinizi düşünün. Ya da o platformun sizin için otomatik KPI raporları hazırladığını düşünün, sizlerin belirlediği set değerlerine göre alarmları kumanda odasında görselleştirdiğinizi, SMS veya E-mail ile otomatik alarmlardan haberdar olduğunuzu, internetin olduğu her lokasyonda akıllı telefondan dahi ulaşabildiğiniz dashbord ekranlarının olduğunu düşünün. Kablosuz sensorler ile ve gateway’ler ile iş güvenliği açısından tehlikeli lokasyonlarda bulunan ekipmanları uzaktan takip ettiğinizi düşünün.

Bu örneklerin daha fazlasını saymak mümkün, inanın şu an Endüstri4.0 ile önceden hayal bile edemediğiniz imkanlar artık çok kolay. Öyle bir platform düşünün ki; sahanızdaki tüm koruma sitemlerinden gelen, kestirimci bakım sistemlerinden gelen, kablosuz sistemlerden gelen ve proses iletişim sistemlerinden gelen tüm verileri tek bir platformda topluyor ve üretimi, bakımı, iş güvenliğini ve çalışan sağlığını, çevre sağlığını vs. analitik bilgiye dayalı yönetmenizi sağlıyor.

Maray Makina Mühendislik temsilcisi olduğu dünya devi EMERSON teknolojilerini kullanarak, işletmeleri Endüstri 4.0 kapsamında Akıllı ve Dijital Fabrikalara dönüştürüyor.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Son olarak Demir Çelik sektörü başta olmak üzere tüm sektördeki işletme yöneticilerine seslenmek istiyorum; ön görülmeyen arızlar kaderiniz olmasın, üretim kayıpları ve dolayısı ile mali kayıplar yaşamayın; eğer işletmenizde bakım stratejiniz arıza oldukça müdahale etmek mantığındaysa hemen bu stratejiden uzaklaşın, Planlı Bakımı, Koruyucu Bakımı ve Kestirimci Bakımı birlikte uygulayın.

Doğru olan bakım yöntemleri bunlardır; doğru bir ekip ile planlı bakımı ve koruyucu bakımı uygulayabilirsiniz. Kestirimci bakımı gerekli eğitim ve donanımlara sahip olduktan sonra başarıyla uygulayabilirsiniz. Ya da Maray Makina Mühendislik gibi konusunda uzman ve tecrübeli bir ekibi kendinize partner seçebilirsiniz.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi çağımız artık Endüstri 4.0 ve işletmeler olarak yeni teknolojilere uyum sağlayamazsak rakiplerimizle mücadele etmek ve sektördeki yerinizi korumanız oldukça zor.

Sizlerin bu konuda yapması gereken Endüstri4.0 için doğru partneri bulmak olacaktır. Maray Makina Mühendislik olarak dünyada sektörünün devi durumunda olan Emerson firması ile birlikte işletmenizin Endüstri 4.0 kapsamında akıllı ve dijital fabrikalara dönüştürülmesine talibiz.

Bu bağlamda Maray Makina Mühendislik, sadece tedarikçiniz değil Endüstri 4.0 için teknoloji partneriniz olarak ön plana çıkmaktadır.

Maray Makina Mühendislik; dünyada sektörünün devi durumunda olan Emerson firması ile birlikte Endüstri 4.0 kapsamında anahtar teslim projeler ile sunmaktadır.

  • Online Kestirimci Makina Sağlığı İzleme Sistemleri
  • Online Makine Koruma Sistemleri
  • Kablosuz (Wireless) IIoT Çözümleri
  • Makina sağlığını yönetmek için varlık performansı platformu

İşletmeleri, Akıllı Fabrika, Dijital Fabrika, olarak da adlandırılan hale dönüştüren bu sistemler, üretimi planlama, üretimi izleme, üretim performans takibi, bakımı planlama, duruş analizi ve kök neden analizi de yaparak işletmenin kayıplarını bulma ve yok etme imkânı sunacak.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@