banner24

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

“Türk sanayicisinin üretim faaliyetlerini kolaylaştırmaya odaklanıyoruz”

Robotlu otomasyon sistemlerini yerlileştirmek, üretime hız vermek ve ihracat taleplerini karşılayabilmek hedefleriyle yerli üretim belgesine sahip Cubebox Robotlu otomasyon sistemlerini sanayinin hizmetine sunduklarını hatırlatan Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, odaklarının Türk Sanayicisi’nin üretim faaliyetlerini kolaylaştırmak olduğunu vurguluyor.

Dijital Dönüşüm 28.02.2022, 14:30 Serkan KIRAÇ
136
“Türk sanayicisinin üretim faaliyetlerini kolaylaştırmaya odaklanıyoruz”

Tezmaksan’ın sanayiye sunduğu Endüstri 4.0’a uygun yazılım ve otomasyon çözümlerini kısaca tanıyabilir miyiz?Makine verimliliğini analiz eden Kapasitematik çözümünün yetenekleri üzerine bir söyleşi gerçekleştirdiğimiz Hakan Aydoğdu, talaşlı makine satışı gerçekleştiren Tezmaksan’ın sanayinin Endüstri 4.0 yolculuğunda teknoloji liderliğine ulaşması için geliştirdiği sistem ve çözümlerin detaylarını anlattı.

Tezmaksan olarak, talaşlı makine satışı yapan lider bir marka olmanın ötesinde Türk sanayicisinin üretim faaliyetlerini kolaylaştırmaya da odaklanıyoruz. Sanayinin Endüstri 4.0 yolculuğunda teknoloji liderliğine ulaşabilmesi için veri analizi çalışmaları yürüttük. Bu doğrultuda makine analiz platformumuz Kapasitematik doğdu. Ayrıca talaşlı imalat sektör oyuncularını bir araya getirebilmek amacıyla parkurda.com isimli B2B e-ticaret platformu, robotlu otomasyon sistemlerini yerlileştirmek, üretime hız vermek ve ihracat taleplerini karşılayabilmek amacı ile Yerli Üretim belgesine sahip Cubebox robotlu otomasyon sistemlerini sanayinin hizmetine sunduk.

Makine verimliliğini analiz eden Kapasitematik; hata ve problemleri anlık bildirmesi sayesinde hatasız üretim çözümleri sunarak yaşanan zaman ve emek kaybını ortadan kaldırıyor. Tezmaksan’ın geliştirdiği robotlu otomasyon sistemi olan ve Yerli Üretim belgesine sahip Cubebox, zaman ve maliyet açısından avantaj sağlayarak işletmelerin üretim verimliliğini artırıyor. Tezmaksan’ın CNC tezgahlarında malzeme besleme için geliştirdiği yerli ürün Cubebox Blues ise ithal ürünlerle kıyaslandığında maliyet ve kısa servis süreleri açısından öne çıkıyor.Talaşlı imalat sektörünün ilk ve tek yerli ve milli iş platformu parkurda.com, talaşlı imalat sektörünün tüm ihtiyaçlarını karşılayabileceği Türkiye’nin ilk CNC dijital platformu. Parkurda.com elinde iş olup altyapısı eksik olanlarla projesi bittiği için beklemede kalanları bir araya getiriyor. Böylelikle iş ağı üzerinden buluşan taraflar, güvenli ve şifrelenmiş görüşmelerle süreci sürdürüyor. Teknoloji kiralama, talaşlı imalat sektörüne sermaye ihtiyacı olmadan teknolojiyi yenileme fırsatı sunmak ve rekabet güçlerini artırmak amacı sunuyor. Böylelikle yüzde 8-10 arasında payı bulunan makine bakım maliyetleri kiralamada sıfıra iniyor.

Sanayi Makine Analiz Platformu  ‘Kapasitematik’ sağladığınız avantajlar nelerdir?
Kapasitematik üretim sürecinde oluşması muhtemel hataları kullanıcıya raporluyor. Kapasitematik ile makinelerin duruş sürelerinin arıza, hazırlık, yükleme-boşaltma ve mola gibi alt kategorilerinin de raporlaması yapılıyor. Kapasitematik özellikle otomotiv, savunma sanayi, havacılık, medikal gibi stratejik sektörlerin yanı sıra KOBİ’lerin büyümesine de yardımcı oluyor. Bu sayede verimliliklerini artıran işletmeler hem maliyet hem de zaman açısından karlılık elde ediyor.

Fabrikaların verimlilik yönetimini akıllı telefon ya da tablet vasıtasıyla takip edebilen Kapasitematik’in kullanımının pandemi döneminde yüzde 40 artış göstermesi, yazılımın ne kadar faydalı olduğunu da gösteriyor. Dijitalleşme ve robotlu otomasyonu baz alarak geliştirdiğimiz çözümlerimiz sayesinde ülkemizin üretim gücü ve ihracat faaliyetlerinde daha başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Bu sayede de işletmelerimizi dünyadaki devlerle rekabet edebilir hale getirmeyi amaçlıyoruz.

İlk etapta hangi sektörlerde uygulanmasını hedefliyorsunuz? 
Türkiye’nin fabrikaları ve üretim tesislerinin verimlilik yönetimini “cep ve tablet”e sığdıran Kapasitematik, verimliliği sayesinde özellikle otomotiv, savunma sanayi, havacılık, medikal gibi stratejik sektörlerin yanı sıra ülkemizde imalat sanayi firmalarının yüzde 95’ini oluşturan KOBİ’lerin büyümesine de yardımcı oluyor.

Takım tezgahları üreticilerinin elde ettiği yüzde 40’lık ihracat artışı için yorumlarınız nelerdir?
Pandemi başından itibaren Çin’deki fiyatlar artarken Hindistan ve Avrupa’da üretime ara verildi. Dolayısıyla birçok üretim ve tedarik Türkiye’ye kaydı. Pandemi ile birlikte Avrupa’da birçok üretim tesisi çalışmadı ya da kapandı. Çin ve Hindistan’dan alımlar Türkiye gibi az adetli çok çeşit üretim yapan küçük ve orta ölçekli işletmelere kaydı. Asıl sebep budur. Üstüne bir de konteyner krizi ve navlun krizi eklenince ivmelenerek arttı. Bunun üzerine navlun fiyatlarındaki yükseliş de Türkiye’deki sipariş miktarını arttırarak ihracat, takım tezgahı üretimi ve ihracatın artmasına yol açtı.

Son olarak 2022 yılı için odaklanmayı planladığınız yeni sektör ve sahalar olacak mı? Alınan, devam eden projeler ve iş hacmi konusunda yeni yıl değerlendirmeleriniz ya da ön görülerinizi dinleyebilir miyiz?
Türkiye sanayisinin üretim hızını arttıracak şekilde planlıyoruz. 2022 yılında da aynı şekilde yatırımlarımıza devam edeceğiz. Bu doğrultuda robotlu otomasyon sistemleri üretimi için 2 milyon dolar değerinde yatırım yaptık. Tezmaksan olarak ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya devam ediyoruz ve KOBİ’lerin dijitalleşmesi için makine verimlilik yazılımız Kapasitemaik’i geliştiriyoruz. Bu kapsamda Kapasitematik’e yakın zamanda MRP (malzeme ihtiyaç planlaması) ve yapay zeka modülleri eklenecek.

Yurt dışından daha güçlü projeleri alabilmeleri için teknoloji filomuzu büyütüyoruz. Üretimde verimlilik en değer verdiğimiz noktalardan biri olduğu için verimlilik ve sürdürülebilirliğe ulaşmak adına robotlu üretim sistemleri geliştiriyoruz. Otomasyonlu CNC Tezgah üretimimiz de 2023 yılında Sivas’ta iyi bir konuma gelmiş olacak. Makine yatırımı gerektirmeden fason iş alıp fason iş verme platformumuz parkurda.com’da, önümüzdeki süreçte eleman arama-iş bulma ve mağaza modüllerini de hayata geçirmiş olacağız. Tezmaksan olarak teknolojinin sağladığı imkanlardan yararlanarak makinelerin birbiriyle etkileşimini hızlandırmayı amaçlıyoruz.

Yeni yılda pazara sunmayı hedeflediğiniz yeni yazılım ve otomasyon çözümleri var mıdır?
Robotlu otomasyon sistemimiz olan ve makinelerde operatör ihtiyacını minimuma indiren Yerli Üretim belgesine sahip Cubebox’a beş yeni model çıkararak, CNC Tezgah montaj yatırımlarımızı hızlandıracağız.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?
Bugün geldiğimiz noktada robotlaşan ve dijitalleşen ülkeler çok farklı seviyelere ulaşıyor. Bu durum tüm sektörler açısından bir tercihten ziyade mecburiyet haline geldi. Dolayısıyla bundan kendimize yönelik dersler çıkarıp fırsata dönüştürmek bizim elimizde. Tezmaksan olarak 40’ıncı yaşımızı kutladığımız bu yıl; firmaların robotlu otomasyon danışmanlığını yapan, onlara fabrikasını, makinelerini ve üretim süreçlerini anlık takip etme olanağı veren, sektöre nitelikli iş gücü desteği sağlayan ve Türkiye’de bir ilk olarak takım tezgahı kiralayarak 360 derece hizmet veren bir teknoloji firması haline dönüştüğümüzü söyleyebilirim.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@