banner24

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Üretimde iş gücünün makineleşme ihtiyacı arttı

Covid salgını ve pandemi süreciyle birlikte üretim tesislerinin üretim sürekliliğini sağlamak, üretim kalitesini artırmak ve maliyetleri düşürmek için markaların iş gücünü makineleştiren yatırımlara yöneldiğini söyleyen Dostel Otomasyon Genel Müdürü Gökalp Çil, makineleştirme ve robotlaştırma talepleriyle bu süreçte otomasyon sektörünün dolar bazında yüzde 20 oranında büyüdüğünü gözlemlediklerini söylüyor.

Dijital Dönüşüm 05.11.2021, 07:35 Serkan KIRAÇ
220
Üretimde iş gücünün makineleşme ihtiyacı arttı

Pandemi sürecinde ve sonrasındaki otomasyon yatırımlarını ve sektöre etkilerini değerlendiren Dostel Otomasyon Genel Müdürü Gökalp Çil ile markanın yeni ürün grupları ve gelecek dönemde odaklanacakları alanlar üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

2021 yılı markanız açısından nasıl geçti, takibe aldığınız projeler nelerdi?

2021 yılı bizim sektörümüz açısından oldukça güzel geçiyor. Covid salgını ile beraber tesislerin üretim sürekliliğini sağlamak, üretim kalitesini artırmak ve maliyetleri düşürmek için iş gücünü makineleştirme ihtiyacı hissetti. Bu da sektörü oldukça olumlu etkiledi. Bunun yanında paketlenmiş gıdaya talep arttı. Hazır gıda tüketimi daha da arttı. Bu da üretim adetlerini artırdı. Bunun yanında döviz kurlarının yükselmesi ihracatımızı artırdı. Döviz kurlarının yükselmesinin ülkeye faydası olarak bunu söyleyebiliriz. Bundan dolayı otomasyon sektörünün de dolar bazında yüzde 20 oranında büyüdüğünü gözlemlediğimizi söyleyebilirim. Bunun nedenlerini başta üreticilerin üretim tekniklerini makineleştirme ve robotlaştırma talepleri, makine ve teçhizat ihracatının artması, endüstriyel gıdaya talebin artmasını gösterebiliriz.

Özellikle odaklandığınız alanlar oldu mu bu süreçte?
Aslında çok da fırsat bulamadık ama biz de bu süreçte robotlara biraz daha ehemmiyet göstermeye çalışıyoruz. Robotlu projeler ve robotik otomasyon tarafında da yer almaya çalıştık. 2018 – 2019 yıllarında ve öncesinde robotlu projelere pek girmiyorduk. Mekanik ve pnömatik süreçlerde yer almamayı tercih ediyorduk. Müşterinin anahtar teslim proje talepleri bizi bu yönde de çalışmalara yöneltti. 2020 yılından sonra mekaniğiyle beraber, robot ve çevresel bileşenleriyle beraber komple anahtar teslim projeler yapmaya başladık. Günümüzde müşterilerimize bu yönde de hizmet veriyoruz.

Tedarik zincirinin kırılmasından dolayı yaşadığınız sorunlar oldu mu?
Aslında biz çok sorun yaşamadık.  Çip krizine kadar hem kendi projelerimizde hem de müşterilerimizin taleplerinde çok sorun yaşamadık. Biz 2019 yılında Çin’de salgın görülmeye başladığında, Çin’in dünyanın önemli bir tedarikçisi olduğunu hatırlayarak stoğumuzu iki katına çıkardık. Sonra bunun faydasını görünce stoğumuzu daha da artırdık. Açıkçası bu dönemde tüm yatırım gücümüzü de stoğumuza yönlendirdik. Bizim ürünlerimizin birçoğu sektörde yarı mamül olarak kullanılıyor. Biz ikame ürün satmıyoruz. Makine imalatçılarının yarı mamülü bu ürünler. Bunlar sağlanamadığı ve tedarik zincirinde sorunlar yaşandığı zaman üretici makinesini çıkaramıyor. Bizim sektörün en büyük handikaplarından bir tanesi Enosad’ın sektörün tek derneği olması. Bu yüzden Enosad benzer sektör sorunları için tek başına mücadele etmek zorunda kalıyor. Sektörün devlerini bünyesinde bulunduran bu dernek gibi başka yeni derneklerle bu sektörün desteklenmesi lazım. Yakın geçmişteki vergilendirme çalışmaları, gümrük mevzuatları, Türkiye’de girecek ürünler için bir standardın belirlenmesi gibi konular için buna sektörün ihtiyacı bulunuyor. Türkiye’ye giren bazı ürünlerin devamı bulunamıyor. Müşteri bu ürünün programına, üreticisine ulaşamıyor ve teknik desteğini alamıyor. Bu standartların belirlenmesi de derneklerin veya federasyonların aracılığıyla yapılan işler. Bu yüzden ben sektörün yasal tarafta da kamu nezdinde de temsil edecek birkaç tane daha sivil toplum kuruluşunun kurulması gerektiğini düşünüyorum.
 
Enosad büyük distrübütörleri ve imalatçıları kapsıyor ama 1 ile 5 çalışanı olan otomasyon uygulamacılarını da temsil eden dernek ve federasyonların da oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Gelişmiş ekonomilerde ve toplumlarda sivil toplum kuruluşları ön planda tutulur. Bugün Almanya’yı araştırdığınızda 2. dünya savaşından sonra 1940’lı yıllardan beri Almanya’yı sendikaların kalkındırdığını görebilirsiniz. Sivil toplum kuruluşlarının, derneklerin temsil konusunda daha etkin olmaları gerekir. Otomasyoncular siyasetten uzaktır fakat bizi temsil eden kuruşların temsilcilerinin buralarda da yer alması ve bizi temsil etmesi lazım. Çünkü teknolojinin kalbinde bilişimcilerle otomasyoncular var. Makineyle bilgisayarın arasındaki iletişim bizden geçiyor. Endüstri ile sanal dünyanın iletişimini bizler kuruyoruz. Bu yüzden kilit bir noktadayız ama bu sektörü temsil eden yalnızca bir derneğimiz var. Farklı fikirlerin ortaya çıkabilmesi için 82 milyon nüfusun olduğu bir ülkede 10-12 farklı derneğin olması beklenir. Bu derneklerin de birbirleriyle tartışarak doğruyu bulmaları gerekiyor. Şu an bir fikir ortaya çıkıyor fakat bu görüşün karşısında bir fikir olmuyor. Enosad sektör için güzel çalışmalara imza atıyor. Fakat bu çalışmaları destekleyen başka kuruluşların da bulunması hatta Enosad’da ortaya konan fikirlere eleştirel yaklaşabilen başka kuruluşlarında var olması gerektiğini düşünüyorum.

 Siyasetin güdümünde olmayan tüm sivil toplum kuruluşları fikir üretir. Fikir üretebiliyorsa, temsil ettiği kitlenin sorunlarını ülkenin yöneticilerine iletebiliyorsa bir değer yaratır. Sadece sektördeki yöneticilerin değil çalışanların da eğitilmesi gereklidir. İş ve işçi sağlığı ve güvenliği çalışmaları devletin güzel çalışmaları olabilir ama sivil toplum kuruluşlarının ya da meslek kuruluşlarının bu tür çalışmaları da desteklemesi lazım.

Tersanelerde bir dönem çok fazla iş kazası yaşandı. İş güvenliği kanununun ve tersanelerin kendi içlerinde kurduğu eğitim birimlerinin etkisiyle kazalar oldukça azaltılmış oldu. Tersanelerde çalışanların sendikaları var fakat bu sendikalar çalışanların tersanelerde çalışmak için bilgisi ya da yeteneği olup olmadığını sorgulamadı. Daha önce köyünde çobanlık yapan gençler, henüz 20-22 yaşındayken buralarda çeşitli görevlerde çalışmaya başladılar. Elektrik ya da kaynak işlemlerini yapma tecrübeleri olmadığı halde yardımcı eleman olarak bu işlerde görev aldılar fakat daha ilk işlerinde iş kazası yaşadılar belki de hayatlarını kaybettiler. O yüzden bu konuda yapılanma şart.


Dijital fabrikalar ve robotlu üretim konularında ciddi yatırımlar söz konusu. Size gelen talepler bu yönde nasıl şekillendi, son dönemde gerçekleştirdiğiniz projeleri dinleyebilir miyiz?
 Uzaktan erişim, kontrol ve izleme, verilen bir buluta yüklenmesi konuları şu an gündemde.  Özellikle makine imalatçılarından bu konuda çok talep gelmeye başladı. İnsan ve çalışan insiyatifinden bağımsız üretim için RFID ve görüntü işleme konusunda talepler alıyoruz. Bize daha çok talaşlı imalat yapan işletmelerden pres hatlarının sonu için geliyor. İrili ufaklı uygulamalarımız var.


2022 yılı ve sonrası için yeni ürün ve çözüm konularınız olacak mı?
2021 yılında Delta’nın Scara ve eklemli robotlarını bünyemize kattık. Bunun yanında Endüstriyel PC’lerimiz ve SCADA’mız geldi. 2021 yılında güncel Motion PLC ürünümüz yine ürün gamımıza dahil oldu. Dolayısı ile bu yıl birçok yeni ürünü ürün gamımıza dahil etmiş olduk. 2022 yılında yeni bir seri olan D3 Serisi Servo’muz gelecek, lansmanı yapıldı ama henüz stoklarda bulunmuyor. 2021 yılında sürücü tarafında ise C 2000 Plus geldi, yeni yıl için onların stoklarının tamamlanmasını bekliyoruz. Bu ürün ile özellikle vinç sektöründe ön plana çıkmayı hedefliyoruz.

Bu dönemde eğitim faaliyetleriniz sürdü mü?
Bu dönemde toplu eğitimler düzenleyemiyorsunuz ama hem kendi ofisimizde hem de müşterimizin ofislerinde ekip arkadaşlarımız müşteri eğitimlerini pandemi sürecinde de sürdürdüler. Uygulama üzerinde de eğitimler yapıyoruz, en verimlisi de bu. Çalışanlarımızın eğitimleri için markalarımızdan online eğitimler alıyoruz. Üretici firmalarımız, özellikle de DELTA için konuşacak olursak Tayvan’dan direkt mühendisler bağlanabiliyor ve ürün müdürü arkadaşlar, ekibimize sürekli eğitim desteği verdiler.

Bakım ve servis konusunda hizmetleriniz nelerdir?
Bizim sadece arıza tespit konusunda hizmetlerimiz var. Tamir tarafında biz hizmet vermiyoruz. Leuze ve Delta’nın bu konuda yetkili servisleri bulunuyor. Devreye alma işlemi yaptığımız projelerde, müşterilerimize arıza tespiti konusunda hizmet veriyoruz.

 Yeni yıl için ön görüleriniz nelerdir?
Üreticilerin bu dönemde yarı mamüle ulaşması sıkıntılı olacak gibi görünüyor. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada yaşanan global bir sorun bu. Özellikle pandemiden sonra Çin, ihracatını kısıtlı seviyede gerçekleştiriyor. Çin pazarının kendi talepleri çok arttı bu dönemde. Şu anda da enerji krizi söz konusu Çin’de. Fabrikaların enerjileri 12 saatle kısıtlanıyor ve günlük 12 saatten fazla üretim yapmaları engelleniyor. Bunlar medyaya çok fazla yansıtılmıyor ama bağımız olan işletmelerden bu konuda bilgiler alıyoruz. Yarı mamül ve çip krizi konusunda önümüzdeki dönem biraz sıkıntılı geçebilir. Burada stokunu iyi yönetebilen, müşterisini seçebilen markalar sorun yaşamazlar. Özellikle makine imalatçıları da girdilerini çeşitlendirmek, başka markalarla ve birkaç tedarikçiyle aynı anda çalışmak zorunda kalacaklar. Bize de bazı markaların müşterilerinden talepler geliyor ama biz öncelikli olarak uzun süredir çalıştığımız müşterilerimizle ilişkilerimizi sürdürmeyi tercih ediyoruz.

 Biz şu anda Ocak ayında gelecek malımızı biliyoruz. Ocak ayının sonuna kadar bize bütün tedarikçilerimize önümüzdeki döneme dair ürün taleplerimizi çok önceden veriyoruz. Şu anda bizim arkadaşlarımız 3. ayın ve 6. ayın planlamalarını yapıyorlar. Yani Nisan ayında ve Haziran ayında gelecek ürünlerin çalışmasını şimdiden yapıyoruz. Çünkü nakliye ücretleri çok arttı. Uluslar arası firmalar daha talepleri daha önceden bildirmemizi, acil nakliye ücretleri yüksek olduğu için önceden de kendi tedarikimiz konusunda planlama yapıyoruz. Ocak ayına kadar gelecek ürünlerimizi biliyoruz. Ürün sıkıntılı ama iç pazardaki talepte sürekli artıyor. Bu yüzden tedarikini yapacağımız ürünlerin planlamasını çok önceden yapıyoruz.


 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@