banner143

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

Fibabanka’dan Sermaye Piyasalarına İki Yeni İhraç

Fibabanka, yılbaşından bu yana, ilk dört ihracın sağladığı getiri ve ürünün sağladığı güven sonrası, beşinci ve altıncı ihraçlarını da başarı ile tamamladı.

Ekonomi 22.07.2022, 15:45 Melike Kaya Bayram
15
Fibabanka’dan Sermaye Piyasalarına İki Yeni İhraç

Dijital yatırımları ve teknolojik altyapısı ile sektöre yeni ürün ve hizmetler kazandıran Fibabanka,Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi’nin (TMKŞ) desteği ile Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihracının beşinci ve altıncısını Haziran ayında gerçekleştirdi.Başarıyla tamamlanan iki yeni ihraçta, daha öncekilerden farklı olarak ihraca konu portföyler çeşitlendirilerek ihraç yapısı zenginleştirildi. Ayrıca eş zamanlı yapılan iki yeni ihraçla toplamda Fibabanka’nın kullandırdığı 363 milyon TL’lik tüketici kredisi seküritize edildi.

Farklı kredi portföylerini ihraç etme sürecine başladık.

Fibabanka’nın kullandırdığı tüketici kredilerini seküritize etmek üzere bir yıla kadar uzanan vadelerde yeni VDMK ihraçları gerçekleştirdiklerini vurgulayan Fibabanka Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Mert şöyle dedi:“Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi’nin sunduğu ürün geliştirme, kredi analitik, BT altyapı ve operasyon hizmetlerinden faydalanılarak A ve B grubu olmak üzere7farklı vade aralığında en kısa 30, en uzun 271 gün vade olacak şekilde toplam 363milyon TL tutarındaki iki yeni ihracı başarıyla tamamladık. İhraç edilen VDMK’ların getirisini kredilerin ödenme performansı ve kredilerden gelecek nakit akışlarının nemalandırılması ile oluşacak pozitif getiriyle değişecek şekilde tasarladık. İhraç edilen VDMK’lar sayesinde Bankamız, aktifteki kredilerini menkul kıymetleştirerek bilançosunu çok daha esnek ve likit bir şekilde yönetme olanağına sahip olurken söz konusu menkul kıymete yatırım yapan yatırımcılar ise bu ürünler aracılığıyla kredilerin nakit akışını ve getirilerini portföylerine almış olacaklar.

Fibabanka’nın yeni varlığa dayalı menkul kıymet ihraçlarına yönelik olarak TMKŞ ile çalışmalarına yoğun şekilde devam ettiğini ifade eden Mert şu değerlendirmede bulundu: “Son yaptığımız tüketici kredisi ihraçlarında farklı portföyleri ihraca dahil edip, sermaye piyasası araçlarını zenginleştirerek yatırımcılara avantajlı faiz oranları ile farklı vadelerde yatırım olanağı sunma hedefimize ulaşma yolunda da önemli adımlar attık. İlk dört ihraçta tüketici kredilerininin içinden kısıtlı bir portföy ihraca dahil edilirken yeni yapılan son ihraçta portföy çeşitliliğini arttırdık. Toplamda yılbaşından bugüne kadar ilk yarı yılda 1,7 milyar TL tutara ulaşan ihraçlara ilave olarak yeni dönemde hem bireysel hem de tüzel segmentte farklı kredi portföylerini ekleyerek VDMK ihraçlarımızı daha da zenginleştirip devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda TMKŞ ile beraber yürüttüğümüz üçünün toplam limiti 12,5 milyar TL’ye ulaşan 3 adet yeni fon kuruluş çalışmalarımızı da Haziran ayı içinde tamamladık.

Ayrıca 27 Haziran 2022 tarih ve 5752 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki Karar kapsamında 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67’inci maddesinde yer alan tevkifat oranlarında değişikliğe gidilmiştir. Bu kapsamda 6362 Sayılı karar kapsamında kurulan ipotek finansmanı kuruluşlarının kurucusu olduğu VDMK’lara ilişkin gelirlere uygulanacak stopaj oranlarının gerçek kişiler için yüzde 5 olarak uygulanması konusu karara bağlanmıştır. Söz konusu karar sonrası uygulanacak stopaj oranı ile TMKŞ’nin kurucusu olduğu VDMK’ların gerçek kişilere satışı cazip hale gelmiş, daha önce VDMKlara ağırlıklı olarak porföy yönetimi şirketleri, sigorta şirketleri, bankalar ve diğer tüzel müşterilerden talep gelirken bu yeni düzenleme ile yatırımcı profilinin gerçek kişileri de kapsayacak şekilde genişlemesinin önü açılarak Sermaye Piyasalarının gelişmesi için de çok önemli bir adım atılmıştır.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@