banner24

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

TSKB’ye Alman Kalkınma Bankası’ndan 100 Milyon Euro’luk İklim Finansmanı Kredisi

Türkiye Cumhuriyeti, TSKB’ye kullandırılmak üzere Alman Kalkınma Bankası (KfW) ile 100 milyon Euro tutarında “İklim Finansmanı Kredisi” anlaşmasına imza attı.

Ekonomi 07.04.2023, 09:15 07.04.2023, 12:11 Melike Kaya Bayram
17
TSKB’ye Alman Kalkınma Bankası’ndan 100 Milyon Euro’luk İklim Finansmanı Kredisi

Küresel iklim değişikliği ve etkileri ile mücadele kapsamında önemli çalışmalar gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti, TSKB’ye (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) kullandırılmak üzere, Alman Kalkınma Bankası (KfW) ile 100 milyon Euro tutarında “İklim Finansmanı Kredisi” anlaşmasına imza attı. Bu kredi, Türkiye’nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşmasıve Paris İklim Anlaşması kapsamındaki uluslararası taahhütlerini yerine getirebilmesi amaçlarına hizmet etmek üzere Türkiye Cumhuriyeti ve KfW’nin de aralarında bulunduğu kalkınma ortakları arasında 2022 yılında imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde yapılan ilk işlem olma özelliğini taşıyor. KfW’den T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sağlanan ve takiben TSKB’ye ikrazen kullandırılacak bu krediyle Türkiye’de iklim odağındaki yenilenebilir enerji, enerji depolama sistemleri, enerji verimliliği ve elektrikli araç teknolojisi yatırımlarına finansman sağlanacak.

TSKB, bu kredinin bir parçası olarak Uluslararası İklim Girişimi (IKI – International Climate Initiative) tarafından tahsis edilen 10 milyon Euro tutarındaki hibe desteği ile yenilikçilik odağıyla ayrışan yatırım projelerini desteklemeyi ve bankanın iç kapasite gelişim faaliyetlerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

“Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelesine somut katkılar sunmaya devam ediyoruz”

İklim finansmanı alanında yeni bir kaynak gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduklarını belirten TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, “TSKB olarak Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele çalışmaları kapsamında somut katkılar sunmaya devam ediyoruz. İklim değişikliği kaynaklı risklerin azaltımı, iklim adaptasyonu, iklim teknolojileri yatırımları her zaman odak alanlarımız arasında yer almaya devam edecek.Bugün Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına katkı sağladığımız kredi portföyümüzün yüzde 60’ı iklim ve çevre odaklı yatırımlardan oluşuyor.İklim risklerinin ölçümünü tahsis süreçlerimize başarıyla entegre etmiş durumdayız. Bu risklerin finansal olarak sayısallaştırılması yönündeki çalışmalarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz. Alman Kalkınma Bankası’ndan temin edilen100 milyon Euro tutarındaki kredi ve 10 milyon Euro tutarındaki hibe ile ülkemizin iklim krizinin etkileriyle mücadelesine destek olacak yatırımları özenle seçerek nitelikli bir finansman imkânı sunacağız. Hem ülkemizin hem de bankamızın iklim alanında gerçekleştirdiği uzun soluklu çalışmaları yakından takip eden KfW ile yeni bir kaynak anlaşması imzaladığımız için mutluluk duyuyor, Hazine ve Maliye Bakanlığımızave değerli iş ortağımıza bu etki odaklı iş birliği çerçevesi için en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına doğru ilerlerken, kalkınma bankacılığı sorumluluğumuzla global iş birliklerimizi pekiştirerek ülkemizin ve dünyamızın ortak geleceğine önemli destekler sağlamaya devam edeceğiz. Ayrıca, yaşadığımız deprem felaketinden etkilenen illerdeki ekonomik faaliyetlerin yeniden inşa edilmesine ve güçlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla bölgeye gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerle tespit ettiğimiz ihtiyaçlara yönelik hızlı ve kalıcı çözümler geliştirmeyi öncelikli hedefimiz olarak gördüğümüzün altını da çizmek isterim” diye konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@