banner143

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Yeşil Ekonomi, Değerli Madenlerin Rengini Belirliyor

ALB Yatırım Menkul Değerler Müdürü Emre Çayırlı, değerli madenlerin geleceği ve takip edilmesi gereken konularla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Ekonomi 14.01.2022, 18:45 Melike Kaya Bayram
111
Yeşil Ekonomi, Değerli Madenlerin Rengini Belirliyor

Kurumsal ve bireysel yatırımcıların uluslararası finans piyasalarındaki finansal işlemlerinde aracılık, portföy aracılığı ve yatırım danışmanlığı hizmetleri veren ALB Yatırım Menkul Değerler’in Araştırma Müdürü Emre Çayırlı, emtia piyasasında değerli madenlere yatırım yapacaklar için önemli değerlendirmelerde bulunarak; değerli madenlerde fiyat ve yönün yeşil dönüşüm ya da döngüsel ekonomi gibi gündemlerden kolayca etkilenebildiğini belirtti. Günümüzde yatırım araçlarına yeşil ekonominin yön verdiğinin altını çizen Çayırlı, dünyada artan çevreci yatırımlarla platin, bakır ve gümüş gibi değerli madenlere talebin artmaya devam edeceğini ifade etti.

TEKNOLOJİ VE ENERJİ ALANINDA YAŞANAN DEĞİŞİMLE KIYMETLİ MADEN PİYASASI HAREKETLENİYOR

Yeşil enerjiye geçişle gelişimini sürdüren enerji ekonomisi için üretim, depolama ve tüketim alanlarında kaydedilen ilerlemeyle yeni ekosisteme geçildiğini vurgulayan Çayırlı, “Avrupa Birliği’nin 2050 yılına ilişkin karbonsuz ekonomi yol haritası olan Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı önümüzdeki yıllarda sıkça konuşacağız. Bu noktada öne çıkan enerji ekonomisi, gelişen pazarın sunduğu yatırım fırsatlarıyla büyümeye devam ederken altyapı yatırımlarıyla da uluslararası rekabet için önemli ve yeni bir alan haline geliyor. Ülkeler ve şirketler için küresel enerji ve teknoloji tedarik zincirlerindeki konumları, ekonomik gelişimleri için oldukça önemli bir hal alıyor. Sıfır emisyonun hedeflendiği 2050 yılına kadar katlanarak artması beklenen; rüzgâr türbinleri, güneş panelleri, lityum iyon piller, elektrolizörler ve yakıt hücreleri gibi alanlarda üretim merkezlerinin oluşturulması da önemli bir konu haline geliyor. Teknolojinin gelişmesiyle hafif araç sınıfından çıkıp ağır sanayi ve uzun mesafeli taşımacılık alanlarında da gelişme gösteren elektromobilite; gelişmiş piller, hidrojen elektrolizörleri ve gelişmiş biyoyakıtlara ihtiyaç duyuyor. Teknoloji ve enerji alanında yaşanan değişimle şekil kazanacak olan kıymetli maden piyasasında da hareketlilik yaşanıyor.”

“GELİŞEN TEKNOLOJİYLE ENERJİ ÜRETİMİ, TÜKETİMİ VE DEPOLANMASI ÖNEMLİ BİR KONU OLACAK”

“Elektrik piyasasında, gündelik ihtiyaçlarla artan taleple birlikte elektromobilitenin hızlanması toplam enerji talebini yükseltecek. Artan elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak için enerji üretimine yönelik yeni yatırımların yapılması da pazarı genişletiyor ve enerji ekonomisindeki büyümeyi destekliyor” diyen Çayırlı, “Elektrikli araç üretiminin artması, yeşil enerji yatırımlarıyla platin, bakır, gümüş gibi elementlere talep de yükselmeye başladı. İlerleyen yıllarda artan enerji üretimiyle depolama ihtiyacı da artacağından lityum, nikel ve kobalt gibi çeşitli kritik ham maddelere talep de artacak. Gelişen teknolojiyle enerji üretimi, tüketimi ve depolanması önemli bir konu olacak. Ülkelerin bu alanda üstünlük elde etmesi için enerji start-up şirketlerin oynayacağı rolün belirlenmesi ve desteklenmesi ekonomik gelişim için oldukça kritik bir konu. Çin ve Avrupa Bölgesinde oluşan enerji start-up şirketlerindeki artış oranları da durumun önemini net olarak gösteriyor” şeklinde konuştu.

PLATİN, GÜMÜŞ VE BAKIRA TALEP GELECEKTE DE ARTIYOR

Çayırlı, sözlerini şöyle tamamladı: “Dünya Platin Yatırım Konseyi'ne göre, otomobil endüstrisinden gelen platin talebinin önümüzdeki yıl yüzde 20 artarak 3,24 milyon onsa çıkması bekleniyor. Yapılan çalışmalar ise gelişen pil üretiminde, hidrojen yakıt hücreli araçlara geçilmesiyle platin talebinin daha fazla artabileceğini gösteriyor. Yeşil enerjiye geçişle birlikte rüzgâr türbinleri, güneş enerjisi tesisleri ve şarj istasyonlarının imalatında kullanılan gümüş talebinin de yükselmesi bekleniyor. Elektrik enerjisinin dağıtımında yararlanılacak, iletkenliği yüksek bir maden olan bakır talebinin ve buna bağlı olarak fiyatının yükselmeye başladığı görülüyor.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@