banner143

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Avrupa GMP belgesine tüm üretim hatlarıyla sahip oldu

Onko&Koçsel ilaçları, tüm üretim hatlarıyla Avrupa GMP belgesine hak kazanan yüzde 100 yerli sermayeli ilk Türk şirketi olmayı başardı.

Endüstri Güncel 26.12.2019, 13:56 SERKAN KIRAÇ
498
Avrupa GMP belgesine tüm üretim hatlarıyla sahip oldu

Günümüzde 30’a yakın ülkeye ihracat gerçekleştiren Onko&Koçsel, 110 milyon euroluk yatırımıyla Gebze OSB’de kurulan fabrikasının tüm üretim hatlarında Avrupa GMP belgesini almaya hak kazanan yüzde 100 yerli sermayeli ilk Türk şirketi olmayı başardı. Kullandığı üretim teknolojileri ile dikkat çeken Onko&Koçsel’in, dünyanın en güncel ve yüksek üretim teknolojisi olan izolatörlü üretim teknolojisini Türkiye’ye taşıdığını vurgulayan Onko Koçsel İlaçları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Tuğçe Koç, çalışanların toksit maddelerle temasının bu teknolojiyle önüne geçildiğini ve bu maddelerin çevreye zarar vermesinin önlenerek Amerika ve Avrupa gibi yüksek regülasyona sahip bölgelerin Türkiye’den ilaç ithal edebilmelerinin önünü açtıklarını belirtti.

Türkiye’de üretilmeyen ilaçların ülkeye kazandırılması amacıyla 1987 yılında yüzde 100 yerli sermaye ile marka kurulumunun gerçekleştiğini ve günümüzde halen bu amaçla çalışmalarını yürüttüklerini hatırlatan Tuğçe Koç, Gebze OSB’de 2015 yılında faaliyete alınan 29 bin m2’lik üretim tesislerinde sitotoksik ve non-sitotoksik üretimler gerçekleştirildiğini söyledi. Tesisteki tüm hatlar ile Avrupa GMP belgesine ve İzolatör teknolojisine sahip ilk yerli ilaç fabrikası olduklarını dile getiren Koç, Türkiye’de bulunan ilaçların yüzde 95’inin ithal edildiğini anımsatarak sadece yüzde 5’inin yerli ürünlerden oluştuğu bir pazarda yerli üretimin kapasitesinin artırılarak dışa bağımlılığın azaltılması ve Türkiye’nin bu alandaki çalışmalarının dünyaya duyurulması amacıyla marka çalışmalarının başladığını dile getirdi.

Dış ortama kapalı izolatör teknolojisinde alt yapı sistemlerinin önemini vurgulayan Koç, Onko&Koçsel’in bu teknolojik fabrikasında iki ayrı üretim tesisi bulunduğunu, bu birimlerin havalandırma, alan, sus sistemi ve ekipman olarak birbirinden tamamen bağımsız ve günümüz gereklilikleri doğrultusunda yüksek teknolojili üretim gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi. Koç ek olarak ekipman ve altyapı kadar kalifiye personelin de önemli olduğunu, çalışanların yurtdışında işletme ve makine kullanımı eğitimleri almalarını sağladıklarını, bu sayede de günümüze kadar ekip olarak çalışmaların yürütüldüğünü vurguladı.

GMP BELGELİ TEK AR-GE MERKEZİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca 2015 yılında onaylanan Onko Koçsel İlaç Ar-Ge Merkezi, GMP lisansı ile gerektiğinde ticari üretim gerçekleştirebilen Türkiye’de izolatör teknolojisini kullanan ilk onkolojik Ar-Ge merkezi ünvanıyla faaliyet gösteriyor. Günümüze değin TÜBİTAK ile ve birçok üniversiteyle işbirlikleri gerçekleştirdiklerini belirten Tuğçe Koç, Ar-Ge merkezinde şu ana kadar 16 ürünün geliştirildiğini bu projelerin 8’inin TÜBİTAK projesi olarak tamamlandığını, 5’inin çalışmalarının sürdüğünü, 1 projenin başvuru aşamasında olduğunu ve 2 projeninse üniversiteler ile gerçekleştirilen işbirliği ile yapılan Sayem projesi kapsamında sürdüğünü ifade etti. Ar-Ge merkezinin ruhsatını aldığı 9 adet ürünün bulunduğunu söyleyen Koç, 11 adet ürünün ruhsatlandırma çalışmalarının sürdüğünü, bu çalışmaların tamamı ile de hükümetin yerelleşme politikasına uyum sağlayıp üretime geçirdikleri ürünlerle cari açığın kapanması için katkı sağladıklarını belirtti.

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@