banner143

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Avrupa Yeşil Mutabakatı Kağıt İhracatçısının Gündemine Alınmalı

Kağıt ve kağıt ürünleri ihracatı beş ayda yüzde 15 arttı.

Endüstri Güncel 01.07.2021, 15:30 01.07.2021, 14:05 Melike Kaya Bayram
1332
Avrupa Yeşil Mutabakatı Kağıt İhracatçısının Gündemine Alınmalı

2020 yılında 1,8 milyar dolarlık ihracat yapan kâğıt ve kâğıt ürünleri sektörü, 2021 yılının ilk beş ayında 848 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Kağıt ve kağıt ürünleri ihracatı, geçen yıla oranla yüzde 15 arttı.Kağıt ve kağıt ürünleri sektörünün son beş ayda en çok ihracat yaptığı ilk on ülke sırasıyla İngiltere, Irak, İsrail, İran, ABD, Almanya, Fransa, Bulgaristan, Mısır ve Fas oldu. Mayıs ayı kâğıt ve kağıt ürünleri ihracatı ise 170 milyon dolar oldu ve geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 22 büyüme sağlandı.

Kâğıt ve karton ihracatında da ilk beş ayda 848 milyon dolar ihracatla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 artış sağlanırken,mayıs ayında yapılan 170 milyon dolar ihracatla geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 22 büyüme kaydedildi. Kağıt ve karton ambalaj ihracatında ise; yılın ilk beş ayında 318 milyon dolar ihracatla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 44 artış olurken, mayıs ayında yapılan 65 milyon ihracatla geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 65 artış sağlandı.

Kağıt ve kağıt ürünleri sektörü ihracatındaki artışın önümüzdeki yıllarda devreye girecek yeni üretim tesisleriyle birlikte artacağını ifade eden İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ali Can Duran, Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük üretici gücü olma yolunda hızla ilerlediğini belirtti. Duran, "Sektörümüzün en önemli gündem maddelerinden birisi, son aylarda görülen hammadde fiyatlarındaki aşırı yükseliş ve hammaddeye erişimdeki sorunlar oldu. Bu sorunlar, maliyetlerimizi de büyük oranda arttırdı. Bu da yurt dışında rekabet gücümüzün azalmasına yol açıyor. Ancak fiyat artışları yanında, daha da önemlisi hammadde bulunmasında yaşanan zorluklar idi. Gerçi son günlerde tam kapanmanın da etkisiyle iç piyasanın daralmasıbu sorunları kısmen azaltsa da yine de bu durumun devam etmesihalindeilk dört aydaki çok iyi giden ihracat artış hızı yavaşlayabilecektir.Bu nedenle yıl sonu hedefi olarak; artışın yüzde 40 civarında olacağını, kağıt ve kağıt ürünleri alanındaise yine devreye girecek kapasiteleri de düşünerek yüzde 20 civarında bir artışla yılı kapatabileceğimizi tahmin ediyorum" dedi.

YIL BOYUNCA DİJİTAL TANITIM ÇALIŞMALARI, SANAL ÜLKE ZİYARETLERİ İLE ETKİ ALANIMIZI GENİŞLETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

2021 yılından sektör adına çok daha pozitif bir duruş beklediklerini belirten Duran, “87 ülke pazarı ile hedeflediğimiz pazarlarda derinleşerek çalışmalarımızı sürdüreceğizve ihracatımızı 2021 yılında artırarak yolumuza devam edeceğiz. Yanı sıra pandeminin oluşturduğu zorluklara rağmen İngiltere’de hem değer hem de miktar olarak ciddi bir büyüme yakaladık. İngiltere’de son yıllarda sürekli yükseliş trendi gösteren bir başarı grafiğine sahibiz. Geçtiğimiz aylarda imzalanan STA ile bu başarımızı bu yıl daha da ileriye taşıyacağımıza inanıyorum. Yıl boyunca dijital tanıtım çalışmaları, sanal ülke ziyaretleri ile etki alanımızı genişletmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

AVRUPA YEŞİL MUTABAKAT BELGESİ

Avrupa Yeşil Mutabakat Belgesi hakkında da konuşan Duran, "Sektörümüzün yakın geleceği için bu günden gündeme alınması gereken önemli bir konu;sürdürülebilir bir gelecek için AB ekonomisini şekillendirmeyi odağına alan, iklim değişikliği ve ekolojik krize karşı yeni bir ekonomik büyüme stratejisi sunan Avrupa Yeşil Mutabakatı belgesi Avrupa Komisyonu tarafından 2019 yılı sonunda yayımlandı.2050’ye kadar net sera gazı emisyonlarının sıfırlandığı karbon nötr bir dünya hedefi olan Yeşil Mutabakat;temiz, ulaşılabilir ve güvenli enerji, temiz ve döngüsel bir ekonomi,dijital dönüşüm, sürdürülebilir endüstri, sürdürülebilir ve akıllı hareketliliğe geçiş, temiz bir çevre vb. önlemleri içeren bir üretim ve gelişme modeli olup, 2030 ve 2050 için hedefler ve stratejileri ortaya koymaktadır." dedi.

Konuşmasının devamında,Türkiye dış ticaretinin oldukça büyük bir kısmını Avrupa ülkeleri ile yaptığını vurgulayan Duran, "Avrupa kendi firmalarını rekabette koruyabilmek için uygulayacağı sınırda karbon düzenlemesive Emisyon Ticaret Sistemi ve sonrasındaki bazı düzenlemeler,üretim maliyetlerimizi arttırabilir, rekabet gücümüzü etkileyebilir. Bu nedenle, Yeşil Mutabakatın gereklilikleri için şimdiden çalışmalar yapmamız, yatırımlarımızı bu gereklilikleri göz önünde bulundurarak yönlendirmemizgerekiyor. Diğer taraftan Yeşil Mutabakat sektörümüze fırsatlar da sunuyor. Bu mutabakat ile sürdürülebilir bir malzeme olan kâğıt ve karton ambalaj ürünlerine geçiş teşvik ediliyor.  Ayrıca bugün gıda maddelerinde üçte biri bulan israfa karşı bir önlem olarak, daha fazla ve daha uygun ambalaj kullanımının teşvik edilmesi de sektörümüzün lehine gelişmeler olacaktır." diye konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@