banner24

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Çanakkale’nin Gastronomi Kültürünü Çagader Tanıtacak

Çanakkale’nin kültürel ve sosyal zenginliklerini ortaya çıkararak geniş kitlelere duyuracak Çanakkale Gastronomi Derneği (ÇAGADER) kuruldu.

Endüstri Güncel 17.12.2021, 14:32 17.12.2021, 13:37 Melike Kaya Bayram
172
Çanakkale’nin Gastronomi Kültürünü Çagader Tanıtacak

Uzun ve titizlikle devam eden çalışmalar sonucunda kurulan , bölgenin tarım,  hayvancılık, gastronomi ve turizm gibikültürel, sosyal ve ekonomik değerlerinin ön plana  çıkarılmasına ve tanıtılmasına katkı sağlayacak Çanakkale Gastronomi Derneği (ÇAGADER) 13 Aralık tarihinde resmi olarak kuruldu.

Bünyesinde oluşturduğu uzman çalışma gruplarıyla bölgenin gastronomi ve turizmine olumlu katkılar sağlayacak ÇAGADER aynı zamanda gastronomi, sağlıklı beslenme ve daha birçok alanda gerçekleştireceği seminer, söyleyişi, tanıtım etkinlikleri ile bölge insanının kültürel anlamdaki gelişmesine de destek sağlayacak.

Derin bilgi birikimi ve deneyim sahibi olan ÇAGADER Derneği kurucu ve yönetim kurulu üyeleri derneğin kuruluş amacı,ilkeleri ve bunlara bağlı olarak planlanan faaliyetleri belirleyen ÇAGADER kuruluş amacı ve ilkelerini şöyle açıkladı:

  • Bölgenin, Antik Çağdan günümüze süregelmiş gastronomik bilgi birikimi ve kültür değerlerini (tarımsal ürün, işlenmiş gıda, saklama teknikleri, reçeteler, toprak, seramik kaplar vb.) araştırmak, tespit etmek, envanter oluşturmak ve bu konuda bilgi ve belge birikimi sağlayıcı çalışmalar da bulunmak.
  • Slow Food hareketinin “İyi, Temiz ve Adil” ilkesini benimsemek ve gerek bu ilke doğrultusunda gerekse günümüz gastronomi dünyasında öne çıkan “yerel” kavramını ana tema yapmak.
  • Başta çocuklar ve gençler olmak üzere bölge insanımızısağlıksız gıda vebeslenme bozuklukları konularında  eğitim çalışmalarıyla bilgilendirmek ve onları sahip olduğumuz bu değerli mutfak kültürüne ve ürünlerine yönlendirmek. Böylece yöre insanımızı,gerek Çanakkale dışından gerekse yurt dışından bölge gastronomisine gösterilmesi istenen ilgiye örnek model oluşturmasını sağlamak.
  • Bölgede faaliyet gösteren veya yatırımı planlanan restoranların girişimci, yönetici ve aşçılarını özgün yerel ürün ve reçete kullanma konusunda bilinçlendirmek, özendirmek ve eğitmek
    Sağlık ve Çevre ilkelerinin vazgeçilemez olduğunu her fırsatta vurgulamak.
  • Bu yönde sağlıklı beslenme ve yaşam için, sağlıklı bir çevre hedefi doğrultusunda, bölgemizdeki doğa tahribatlarına karşı çalışmalar yapmak.
  • Tüketilen ürünlerin, yeryüzüne, diğer canlılara ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde temiz koşullarda üretilmesi ve çiftçilerin emeklerin karşılığını alması için çalışmalar yapmak.
  • Bölgemizin tahıl, baklagiller, meyve sebze, bağcılık, zeytincilik, peynircilik gibi geleneksel tarım ve yiyecek içecek kültürlerini araştırmak ve bu konuda geliştirici eğitim faaliyetlerinde bulunmak.
  • Bölgemizde, girişimcilerce oluşturulmuş üretim kooperatiflerine üretim ve ürün değerlendirilmesi konusunda destek sağlayabilmek,eğitimsel ve fiili çalışmalarda bulunmak.
  • Bölgemizin Gastronomi ve Turizm Bölgesi olması yönünde adımlar atmak.
  • Bu doğrultuda, seminerler, söyleşiler, temalı etkinlikler ve tanıtım programları düzenlemek.
  • Çanakkale Gastronomisini sadece kültürel değil aynı zamanda sosyal ve ekonomik bir değere ve faydaya dönüştürmek. Söz konusu çalışmalarımızın tümünde, bölgemize istihdam sağlayıcı çabaları desteklemek.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@