banner24

banner170

banner164

banner171

banner157

banner165

Doğru Ve Ekonomik Isıtmada Tercih: Radyant Sistemler

Dünyada tüketilen enerjinin yüzde 80’i, ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılıyor.

Endüstri Güncel 20.12.2021, 12:00 Melike Kaya Bayram
132
Doğru Ve Ekonomik Isıtmada Tercih: Radyant Sistemler

Radyant ısıtma sistemlerinin genel çalışma prensipleri hakkında bilgiler paylaşan Fortes Mühendislik A.Ş Teknik Müdürü, Makine Mühendisi Sadık Hazar Şaybak, şu şekilde konuştu:

“Radyant ısıtma sistemi, radyant ısı transferine dayanmaktadır. Isının, sıcak bir yüzeyden gelenlere ve nesnelere radyasyon yoluyla doğrudan iletilmesidir. Kızılötesi radyant ısı enerjisi yukarıdan aşağı doğru, tavanı veya içinden geçtiği havayı ısıtmaksızın, konumlandırıldığı alanda cisimleri ya da kişileri ısıtır.

Havanın ısınması, sonrasında ise kızılötesi ışınlarla ısınan cisimlerden taşınım ile ısı transferi sonucunda meydana gelir. Isıl ışınım, maddenin sahip olduğu ısı enerjisini elektro-magnetik dalgalarla, sıcaklığı nedeniyle yayması işlemidir.

Elektro-magnetik dalgalar, cisimlerin yüzeylerine çarptığında yüzeydeki molekülleri harekete geçirir ve moleküllerin ısı üretmesi ile cisimler ısınır.

Radyant ısıtma sistemleri tercih edilirken, ortamın kullanım amacı en önemli faktörlerin başında gelir.  Radyant ısıtıcı kullanılacak mekan, açık ve yarı açık havalanabilen ortam ise: boru tipi radyant ısıtıcı, bölgesel ısıtma isteniyorsa seramik plakalı radyant ıstıcıların tercih edilmesi doğru kullanım ve enerji tasarrufu açısından yerinde bir hareket olacaktır.

Dış ve büyük hacimli mekanların konvansiyonel sistemler olarak adlandırdığımız, klasik yöntemlerle ısıtılması oldukça zor ve yüksek maliyetler oluşturmaktadır.

Havayı ısıtarak yüksek mekanlar ısıtıldığında, ısınan hava yükseldiğinden ısıtılması gerekmeyen üst kısımlarda sıcaklık 40°C ye ulaşırken, döşeme seviyesinde hava sıcaklığı 12 – 13 °C civarındadır. Böylece tavandan ve hava değişiminden büyük enerji kayıpları olmaktadır. Radyant ısıtıcılarla ısıtılan yerlerde hava ısıtılmadığından, hava değişim oranları ve yükseklik arttıkça, enerji tasarrufu da artarak göreceli olarak %60’lara ulaşmaktadır.

Radyant ısıtma sistemleri bölgesel ısıtma sağlayarak, gereksiz enerji tüketimini önleyeceği ve işletmelere ekonomik bir ısıtma imkanın sunacağından dolayı kullanılması doğru bir tercih olacaktır.” dedi.

FABRİKA, İBADETHANE, SERA VE STADYUM GİBİ BİRÇOK ALANDA KULLANILIYOR 

Radyant ısıtma sistemlerinin kullanım alanlarının geniş olduğunu vurgulayan Fortes Mühendislik A.Ş Teknik Müdürü Sadık Hazar Şaybak, şöyle devam etti:

“Radyant ısıtma sistemleri, dış ve kapalı mekanlarda birçok alanda şıkça kullanılıyor. Kapalı alan diye tabir edilen; spor salonları, hangarlar, depo ve antrepolar, cafelerin kapalı kış bahçeleri, restoranlar gibi tüm alanlar, radyant ısıtma sistemleri sayesinde ekonomik olarak ısıtılabiliyor.

Bunların yanı sıra, başta üretim yapmak amacıyla kullanılan endüstriyel tesislerin kurulu olduğu büyük fabrikalarda, verimli üretimin sağlanabilmesi için ortamının iklim koşullarının çok iyi dizayn edilmesi gerekiyor.

Radyant ısıtma sistemleri, bu aşamada fabrika çalışanlarına güvenli ve iklim koşullarına uygun ortamları sağlayabiliyor. Ekonomik avantajıyla birlikte üretimin ve enerji tüketiminin verimini artırıyor.

Radyant sistemleri aynı zamanda, dünyada yaygın olduğu gibi Türkiye’de de yaygın bir tarım türü olan seracılık uygulamalarında da kullanılıyor.

Ayrıca mimarisi gereği yüksek tavanlı olan cami ve diğer tüm ibadethaneler, yalıtım anlamında her zaman dört mevsime uygun olarak inşa edilmemiş olabiliyor. Radyant sistemler, bu alanlarda da sıcak-soğuk dengesinin kurulmasıyla başarılı bir iklimlendirme sağlıyor.” dedi.

HANGİ AVANTAJLARI SAĞLIYOR?

Radyant ısıtma sistemlerinin faydaları hakkında açıklamalarda bulunan Fortes Mühendislik A.Ş Teknik Müdürü Şaybak, şunları sıraladı:

“Konvansiyonel ısıtma sistemlerinde sıcaklık, cihazın yakınında hissedilirken, radyant ısıtma sistemlerinde sıcaklık mekanın her alanında hissedilebiliyor.

Radyant sistemler, diğer sistemlere göre sıcaklığı daha hızlı bir şekilde bulunduğu alana yayıyor. Bir kez ateşleme yapılması durumunda, cihaz hızlıca ısı yaymaya başlıyor.

Kolay ayarlanabilir konfor seviyeleri ve ısıtma kontrolleri sunan radyant sistem, enerji tasarrufu sağlayarak işletmelere ekonomik bir kullanım sunuyor.

Ayarlanabilen yapıda olan radyant sistemlerde, dış müdahaleler minimumda olduğundan yüksek kullanım kolaylığı sağlıyor.

Radyant sistemler hava hareketleri yaratmadığından, kullanılan alanlarda koku ve tozlanmaya yol açmıyor, temiz bir kullanım sunuyor.

Radyant sistemler konumlandırılırken sıcaklık işletmelerin orta bölümüne sabitlenerek, ısı kaçması önleniyor ve bu sayede ortamdaki ısı uzun süre muhafaza edilmiş oluyor.” diye konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@