banner143

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Enerji Sarfiyatında Önemli Rol Oynayan Eski Pompaları, Devlet Desteği ile Yenilemek Mümkün

Cem Hanedanoğlu, iklim krizi ile mücadelede pompa sistemlerinin rolüne dikkat çekerek, renovasyon kapsamında sağlanacak avantajlara vurgu yapıyor.

Endüstri Güncel 24.10.2022, 15:30 Melike Kaya Bayram
24
Enerji Sarfiyatında Önemli Rol Oynayan Eski Pompaları, Devlet Desteği ile Yenilemek Mümkün

Nüfus artışı, kentleşme ve sanayileşme ile birlikte dünyada enerji tüketimi hızla artıyor. Artan enerji tüketimine paralel olarak binalardan endüstrilere birçok alanda enerji tasarrufu sağlayan, verimli sistemlere geçiş yapmak büyük önem taşıyor. Pompa sektörü de enerji verimliliği yüksek olan sektörler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Pompaların dünyadaki enerji tüketimindeki payı yüzde 20

Binalarda ve endüstride ki ısıtma, soğutma, havalandırma sistemlerinde, altyapı, su temini ve atık su uygulamalarında kullanılan eski pompalardan kaynaklı enerji tüketimi, dünya genelindeki enerji tüketiminin yüzde 20’sine denk geliyor.

“Enerjide tasarruf seferberliği’’ni destekliyor

Pompa sektörünün öncü şirketlerinden Masdaf, enerjiyi verimli ve etkin kullanan pompa sistemleri ile pompalardaki verimliliği maksimize ediyor. Aynı zamanda renovasyon projelerine ücretsiz keşif hizmeti de sunan Masdaf, “enerjide tasarruf seferberliği”ni de destekliyor.

Kullanım ömrünü tamamlayan pompaların zamanla aşınarak, basma yüksekliklerinin düştüğünü ve buna bağlı olarak enerji sarfiyatının arttığını belirten Masdaf Satış Müdürü Cem Hanedanoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

Devlet desteği

“Eski pompaların, yüksek verimli pompa sistemleri ile değişimi, pompaların dünyadaki elektrik tüketimindeki payını yüzde 40’lara varan oranlarda düşürüyor. Bu nedenle kullanım ömrünü tamamlayan pompa sistemlerinin renovasyon kapsamında yenilenmesini öneriyoruz.

Renovasyon projeleri için devlet destekleri de bulunuyor. Bu kapsamda; 18/4/2007 tarihinde yürürlüğe giren 5627 sayılı “Enerji Verimliliği Kanunu” ile 27/10/2011 tarihli ve 28097 sayılı “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılması”na dair yönetmelik, endüstriyel tesislerde “verimlilik artırıcı proje”lerin (VAP) uygulanmasını destekliyor. Endüstriyel işletmelerde; enerji etüt çalışması ile belirlenen önlemlerin uygulanması ve enerji tasarruf potansiyelinin geri kazanılması için hazırlanan projeler, “verimlilik artırıcı proje (VAP)” olarak kabul ediliyor. 2011 yılından bugüne kadar 571 işletme, bu destekten yararlanarak hem kendi ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

Masdaf olarak, renovasyon projelerine verimliliği maksimize eden ürün ve hizmetler sunuyoruz. Bu kapsamda projelere, ücretsiz keşif hizmeti vererek, mevcuttaki pompaların enerji verimliliğini ölçüyoruz. Aynı zamanda pompanın “ömür boyu yaşam maliyeti” analizlerini rapor olarak sunuyoruz.

İşletmede yüzde 40, bakımda yüzde 70 tasarruf

Projeye özel ve yüksek verimli pompa seçimi ile endüstrilerin pompalardan kaynaklı işletme giderlerinden yüzde 40’lara varan oranlarda, bakım giderlerinden ise yüzde 70’lere varan oranlarda tasarruf etmelerini sağlıyoruz. Ayrıca sağlanan sistem verimliliği ile yatırım, 1 ila 3 yıl kadar kısa bir sürede kendini amorti ediyor. Örneğin; terfi merkezleri, soğutma ve iklimlendirme sistemleri ile kazan suyu tedariki gibi yüksek basınç gerektiren sistemlerde, yatay kademeli döküm pompaların yerine yeni nesil inline tip dik milli kademeli HEXA serisi pompaları öneriyoruz. AISI 304 kalite paslanmaz malzemeden imal ettiğimiz HEXA serisi pompalarımız, yatay kademeli döküm pompalara göre yüksek verim avantajı sunuyor. Böylece işletme maliyetlerinin yanı sıra bakım maliyetlerinden de tasarruf sağlanıyor.  

CO2 emisyonunu düşürüyor

Yenilenen pompa sistemleri ile binalarda ve işletmelerdeki elektrik tüketiminin azaltılması, CO2 emisyonunun düşürülmesine de katkı sağlayarak, iklim kriziyle mücadelede önemli rol oynuyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@