banner143

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

İKMİB’den Özbekistan’a Kimya Sektörel Ticaret Heyeti

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından “Kimya Sektörü Özbekistan Sektörel Ticaret Heyeti” gerçekleştirildi.

Endüstri Güncel 16.11.2022, 11:30 Melike Kaya Bayram
77
İKMİB’den Özbekistan’a Kimya Sektörel Ticaret Heyeti

İKMİB tarafından kimya sektörünün ihracatını artırmak, ihracat pazarlarını genişletmek ve var olduğu pazarlarda payını artırmak amacıyla 16 alt sektörüne açık olarak düzenlenen “Kimya Sektörü Özbekistan Sektörel Ticaret Heyeti” 7-10 Kasım 2022 tarihleri arasında Taşkent’te gerçekleştirildi. İKMİB Yönetim Kurulu Üyesi Halit Süha Taşpolatoğlu’nun heyet liderliğinde ve ilaç-gıda takviyeleri, kozmetik-temizlik, plastik ev ve mutfak eşyaları ve kimyasal hammaddeler olmak üzere 4 sektörde faaliyet gösteren 22 Türk firmasından 33 temsilcinin katıldığı etkinlikte Özbek iş insanları ile 140’dan fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Türk Kimya Sektörü Özbekistan’da Tanıtıldı

İkili iş görüşmelerinin yanı sıra pazar ziyaretleri yapılan etkinlikte satış kanalları ve fiyat düzeyleri hakkında bilgiler paylaşılırken, Türk kimya sektörü hakkında Özbek televizyon kanallarında tanıtımlar gerçekleştirildi. Üç gün süren program kapsamında Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar ziyaret edilerek, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler ve ülkede iş yapma pratikleri katılımcılarla paylaşıldı. Heyetin son gününde Özbek-Türk İşadamları Derneği Başkanı Davut Azmi Erbaş ve dernek yönetimi ile bir araya gelindi.

Adil Pelister: “Sektörel ticaret heyetleri ile sektörümü desteklemeye devam edeceğiz”

İKMİB’in sektörün ihracatına katkı sağlamak amacıyla milli katılım fuarlarından sektörel ticaret heyetlerine, yarışmalardan, eğitim ve çalıştaylara kadar pek çok faaliyet gerçekleştirdiğine dikkat çeken İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Sektörel bazda gerçekleştirdiğimiz ticaret heyetlerine bir yenisini daha ekledik. 7-10 Kasım 2022 tarihleri arasında Özbekistan’a düzenlediğimiz sektörel ticaret heyetimiz tüm kimya alt sektörlerimize açık olarak gerçekleştirildi. Toplamda 22 üye firmamız heyete katıldı. Ticaret Ataşelerimizle görüşmelerimiz doğrultusunda Özbekistan’da son dönemde her alanda ve sektörde üretim faaliyetlerinin hızlandığını, yeni tesislerin açılmaya başladığını ve bu kapsamda üretim için gerekli olan ürün ve ekipmanlara olan ihtiyacın artış gösterdiğini biliyoruz. Ülkenin yeniden ele aldığı vergi politikalarıyla, özellikle ülkede üretimi olmayan veya az olan ürünlerin gümrük vergi oranlarının düşürülmesi sağlanıyor. Bununla birlikte Türk dizilerine olan ilgi ve iki ülke yönetimlerinin yakın ilişkileri Türk ürünlerine olan talebi artırıyor. Biz de Türk kimya sektörünün ihracatta çatı kuruluşu İKMİB olarak ihracatçılarımızın Özbekistan’da daha güçlü bir performans ile pazar payını artırmaları için bu heyeti düzenledik. Özbekistan, sektörümüzün ülke ihracat sıralamasında bu yıl on aylık dönemde 298 milyon dolar ile 26’ıncı sırada yer alıyor. Özbekistan’a en çok ihraç ettiğimiz ilk üç ürün grubumuz plastikler ve mamulleri (99,8 milyon dolar), boya,vernik,mürekkep ve müstahzarları (59,4 milyon dolar) ve muhtelif kimyasal maddeler (41,2 milyon dolar). Son 5 yıllık döneme baktığımızda Özbekistan’a yapılan sektör ihracatında her yıl artış olduğunu görüyoruz. Bu yıl on aylık dönemde ihracatımız yüzde 18,64 arttı. Yıl sonunda ihracatın 350 milyon dolara ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

Kenya ve Vietnam-Tayland Kimya Sektörel Ticaret Heyetleri yapılacak

Yıl sonuna kadar iki sektörel ticaret heyeti daha yapacaklarını dile getiren Pelister, “20-24 Kasım 2022 tarihlerinde Nairobi/Kenya ve 12-18 Aralık 2022 tarihlerinde Vietnam-Tayland sektörel ticaret heyetlerimizi gerçekleştireceğiz” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@