banner24

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

İst’nin Koruyucu Kıyafetleri Durak Tekstil Aramid Dikiş İplikleriyle Hayat Buluyor

İST İşçi Sağlığı Teçhizatı firması, koruyucu ve ateşe dayanıklı giysilerinde Durak Tekstil’in yüksek ısıya dayanabilen meta aramid dikiş ipliklerini kullanıyor.

Endüstri Güncel 16.11.2021, 16:00 Melike Kaya Bayram
166
İst’nin Koruyucu Kıyafetleri Durak Tekstil Aramid Dikiş İplikleriyle Hayat Buluyor

Günümüzde tehlikeli ve yüksek riskli işler için özel koruyucu giysi ve ekipmanlara ihtiyaç duyuluyor. Koruyucu ve dayanıklı giysilerin üretilmesinde de bu zorlukları karşılayabilen dikiş ipliklerinin kullanılması gerekiyor. Önde gelen endüstriyel dikiş ve nakış iplikleri üreticisi Durak Tekstil, ürün gamındaki ateşe dayanıklı ve yüksek mukavemetli meta aramid ve para aramid iplikleriyle bu talebe güçlü bir yanıt veriyor. Ankara merkezli İST İşçi Sağlığı Teçhizatı firması, uzun zamandır koruyucu kıyafetler portföyünde kendini kanıtlamış olan Durak Tekstil’in 500 C derece ısıya kadar dayanabilen para aramid ve 370 C derece ısıya dayanabilenmeta aramid ipliklerini kullanıyor. İki firma arasındaki karşılıklı güvene ve yenilikçi vizyona dayanan iş birliği, daha dayanıklı ve koruyucu kıyafetlerin üretilmesini mümkün kılıyor.

1979 yılında Arif Vidinli tarafından Ankara’da kurulan İST, itfaiyeci kıyafetleri ve ekipmanları üreterek sektöre giriş yaptı. Bu konuda teknolojik gelişmeleri yakından takip eden firma, uluslararası geçerliliği olan sertifika ve standartları alarak alanında öncü olmayı başardı. İST, ürettiği ısı ve alevden koruyucu elbiseler, acil duşlar, güvenli kaplar ve solunum havası sağlayıcılarıyla Türkiye’nin yanı sıra ihracat pazarlarında da güçlü konumda bulunuyor.

Firmanın yüksek kapasite ile üretim yaptığı tekstil segmentinde dört ana başlığı bulunuyor; Isı ve aleve dayanıklı elbiseler, itfaiyeci elbiseleri, yangına yaklaşma elbiseleri ve yüksek elektrik arkına karşı koruyucu elbiseler. Üretilen bu koruyucu özel kıyafetler, daha sonra firmanın diğer departmanlarında üretilmiş olan çizme, baret, miğfer, vizör, eldiven gibi diğer takviye malzemeler ve aksesuarlarla birleştirilerek kullanıma hazır hale getiriliyor.

“İST KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN ÜRETEN BİR FİRMADIR”


Koruyucu kıyafetler ve ekipmanlar alanında komple bir çözüm sağlayıcı olduklarının altını çizen İST Şirket Müdürü Serdar Türkuçar, ürettikleri bütün ürünlerin yüksek kalite ve güvenlik standartlarını karşıladığını dile getirdi. Türkuçar şunları söyledi; “Uçtan uca bütün üretim sürecimiz ve kullandığımız ham maddeler Avrupa ve uluslararası standartlarını karşılamaktadır. Söz konusu insan hayatı olduğu için bu standartlara göre üretim yapmaktan asla taviz vermiyoruz, kaldı ki bu bir kanuni zorunluluktur. Bunun için en iyi malzemelerle çalışıyoruz. Koruyucu kıyafetlerde kullanabileceğimiz ipliklerin de bu bağlamda özel olması gerekiyor. Bu alanda yanıt verebilen tek iplik türü aramid iplikler, üretici ise son yıllarda sadece Durak Tekstil oldu. Bugün itibariyle ürettiği kıyafetlerde %100 Durak Tekstil’in meta aramid ve para aramid ipliklerini kullanan bir firma olarak, iş birliğimizi her geçen gün güçlendiriyoruz.”

YILLIK 5 BİN BOBİNARAMİD İPLİK KULLANILIYOR

İST’nin ürettiği koruyucu kıyafetlerde teknik kumaş, yansıtıcı (reflektif) şeritler ve kapatma unsurları (cırt bant, fermuar) başta olmak üzere ortalama 13 ila 20 arasında farklı malzeme kullanılıyor. Bu farklı malzemelerin bir araya getirilmesindeki kritik görevi Durak Tekstil’in aramid dikiş iplikleri yerine getiriyor. 2017’den itibaren Durak Tekstil ile çalışmaya başlayan İST, sürekli artan bir kapasite ile yıllık 5 bin bobin para aramid ve meta aramidiplik tedariki hacmine ulaştı.

Durak Tekstil’in farklı teknik özelliklere sahip olan meta aramid ve para aramid iplikleri İST’nin üretim sürecinde farklı uygulamalarda başarısını kanıtladı. 370 C derece ısıya kadar dayanabilen meta aramid iplikleri İST’nin ürettiği kıyafetlerin genel dikişlerinde kullanıyor. Farklı renk seçeneklerine sahip olan meta aramid iplikleri üstün mukavemet özellikleriyle kıyafetin bütün yapısının korunmasına katkı sağlıyor. Yoğun olarak lacivert, siyah ve mavi renkte meta aramid iplikleri kullanan İST, ayrıca özel renk taleplerine de Durak Tekstil’den hızlı yanıt alabiliyor.

Açık sarı renkte olan ve boyanmayan para aramid iplikleri, 500 C dereceye kadar ısıya dayanarak üstün bir performansa imza atıyor. İST bu aramid iplikleri açık renkli reflektif (yansıtıcı) dikişlerde ve alüminizekoruyucu elbiselerin genel dikişlerinde kullanıyor. Bir astronot kıyafetine benzeyen alüminize koruyucu kıyafetler özel sanayi ve yangına müdahale uygulamaları için yoğun olarak kullanılıyor ve işçi sağlığı ve can güvenliği açısından belirlenen standartların altında olmaması gerekiyor. Durak Tekstil dikiş iplikleri alüminizekoruyucu kıyafetlerde 500 C dereceye kadar ısıya karşı üstün bir mukavemet sağlıyor.

TESTLER DURAK TEKSTİL ARAMİD İPLİKLERİNİN BAŞARISINI TEYİT EDİYOR

Durak Tekstil’in meta aramid ve para aramid iplikleri mukavemet, yanmazlık ve OEKO-TEX gibi güvenlik ve kalite standartları ile pazara sunuluyor. İST bu sertifikaların yanı sıra aleve ve yüksek ısıya karşı koruyucu kıyafet üretimi çerçevesinde kendi testlerini de gerçekleştiriyor. Firmanın laboratuvarında Durak Tekstil ipliklerine konvektif ısı testi uygulanıyor. 40 milim ateşe, 10 saniye ısıya tabi tutulan meta aramid ve para aramid ipliklerin ısıya karşı dayanıklı olduğu, iplikte herhangi bir kopma, alev alma, delinme olmadığı gözlemleniyor.

Firma merkezindeki laboratuvarda yapılan testlerin yanı sıra, Ege Üniversitesi Konfeksiyon Merkezi’nde ve yurt dışında uluslararası bağımsız bir kuruluşta da testler düzenli aralıklarla gerçekleştiriliyor. Bu merkezlerde yapılan mukavemet testlerinde Durak Tekstil’in aramidipliklerinin gerekli Newton değerini karşıladığı tespit edilerek sertifikaları düzenleniyor.  SATRA ve IQNET gibi uluslararası sertifikalara sahip olan İST koruyucu kıyafet ve ekipmanları, zorlu ve tehlikeli çalışma şartlarında güçlü bir güven sağlıyor.

YURTDIŞINA YÜKSEK ELEKTRİK ARKINDAN KORUYUCU KIYAFETLER İHRAÇ EDİLİYOR


İST İşçi Sağlığı Teçhizatı firması üretiminin yüzde 50’sini dünyanın birçok yerine ihraç ediyor. Firmanın öne çıkan pazarları arasında Avrupa, Uzak Asya, Amerika ve Ortadoğu ülkeleri yer alıyor. Yurtiçi pazarına daha çok tek katlı koruyucu kıyafetler üreten İST, yurtdışı pazarlarından katma değeri yüksek ürünlere dönük talep alıyor. Alüminize yangına yaklaşma ve itfaiyeci elbiseleri ihraç eden firma, aynı zamanda elektrik arkınakarşıkoruyucukıyafetlerde söz sahibi bulunuyor. 63 cal/cm2 ATPV değerine kadar yüksek elektrik arkına karşı operasyonel koruyucu kıyafetler de üretenİST, yurtdışı pazarlarda gücünü sürekli artırıyor.

Uluslararası yanmazlık testlerine uygun üretilen Durak Tekstil para aramid ve meta aramid dikiş iplikleri koruyucu kıyafetlerin yanı sıra; otel ve konaklama alanlarındaki tekstillerde, iş kıyafetlerinde, anti-balistik üniformalarda, endüstriyel koruyucu eldivenlerde ve ayakkabılarda, filtrelemede ve ısı yalıtımı uygulamalarında yoğun olarak kullanılıyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@