banner24

banner170

banner164

banner171

banner157

banner165

Makine İhracatı 6 Ayda 11,4 Milyar Dolar

MAİB tarafından yapılan açıklamaya göre, Haziran sonu itibarıyla Türkiye'nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı 11,4 milyar dolar oldu.

Endüstri Güncel 12.07.2021, 09:45 Melike Kaya Bayram
32
Makine İhracatı 6 Ayda 11,4 Milyar Dolar

Yılın ilk yarısı sonunda ihracatını 2019’a göre yüzde 19, 2020’ye göre ise yüzde 38 artıran makine sektörünün serbest bölgeler dâhil toplam ihracatı 11,4 milyar dolar oldu. Almanya ve ABD'ye toplam ihracatı 2 milyar doları aşan sektör, ilk 6 ay sonunda geçen yılın aynı dönemine göre 3 milyar dolar fazla ihracat geliri elde etti. Yılın ikinci yarısında dünya genelinde yaşanacak büyük açılma ile talep artışının toparlanmadan büyümeye hızlı bir geçiş oluşturmasını beklediğini ifade eden Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu şunları söyledi:

“Makine ve teçhizat yatırımlarında geçmiş krizlere göre iki katı hızlı biriyileşme oldu. Küresel sanayi üretimindeki büyüme 2015 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktığı için makine imalat sanayiinde de hızlı bir toparlanma yaşandı. Sınırlı da olsa destek paketlerinin sürmesiveoluşan tasarrufların hızla tüketime dönüşeği beklentisi dünya ekonomisinde güçlü bir büyümeyeve canlı bir yatırım dönemine işaret ediyor. Üç çeyrektirüst üste 5 trilyon doları aşan küresel mal ticaretinin, yılın son iki çeyreğinde hız kesmeyeceği anlaşılıyor. Makine imalatçılarımız da hızla artan talepten daha fazla pay almaya çalışıyor. Pariteninve ürün fiyatlarındaki artışın da etkileriyle,dünya makine ihracatının yüzde 20’ye yakın arttığı tahmin edilen ilk yarıyılda, biz yüzde 40 artış oranına yaklaştık. Rakiplerimizden daha hızlı ilerlemeye ve görkemli büyüyen bu pazardan daha fazla pay almaya devam edeceğiz.”

“GENÇLER ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE MAKİNEYE ÖNCELİK VERSİNLER”

Makine ve teçhizat yatırımlarındaki artışın devam etmesi yönünde tüketici talebi dışında unsurlar olduğuna da dikkat çeken Kutlu Karavelioğlu şunları söyledi:

“Pandemi sonrası süreçte sürdürebilirlikle uyumlu yeşil yatırımlar katlanarak artacak ve imalatçı sektörlerin tamamı baştan aşağıbir dönüşüm yaşayacak. Sanayi 4.0 ve dijitalleşme yönündeki ihtiyaçlar da makine sektörünün önünü açacak. Gelecek üç yılın makine sektörünün altın çağı olacağına inanıyoruz. Büyüme hızımızı koruyacağız ve dünya çapında markalarımızın sayısı artacak. Üniversite tercihlerinin yaklaştığı bu dönemde, gençlerimize sektörümüz ile ilgili alanlara öncelik vermelerini ve parlak bir geleceğin parçası olmalarını tavsiye ediyorum.”

“TEŞVİK BELGELERİ SERBEST TİCARET ANLAŞMALARINA DÖNÜŞMÜŞ İDİ”

Son yıllarda arka kapı gibi kullanılıp adeta tek taraflı serbest ticaret anlaşmalarına dönüşenyatırım teşvik belgelerininmaksadına uygunkullanılması için gereken mevzuat değişikliğinin gerçekleşmesinden memnun olduklarını belirten Karavelioğlu şunları söyledi:

“Yatırım teşvik belgesi kapsamında temin edilen makine ve teçhizat için gümrük vergisi istisnaları, yerli ve ithal mallar arasındaki farkı ortadan kaldırdığı için, diğer sanayi dallarımız korunurken katma değeri en yüksek sınai dal olan makine imalatı dış tehditlere maruz kalıyordu. Mevzuat değişikliği ile hem asgari yatırım oranları güncellenmişhem de sınırlı dahi olsa bir kısım makinenin Uzak Doğu’nun haksız rekabetinden korunması yönündeadım atılmıştır. Korumacılığın dünyada tavan yaptığı ve bizim gümrüksüz neredeyse hiçbir ülkeye giremediğimiz bir dönemde makine ithalatını teşvik edip son 12 ayda 31 milyar dolara taşımak sürdürülemez bir durumdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile Ticaret Bakanlığımızın da katkılarıyla, bütün baskılara rağmen cesur ve doğru bir karar alınmıştır. Türkiye’nin teknoloji geliştirmesini arzulayan her kesimin bu kararı desteklemesi gerekir. Nihayetinde, gümrük vergileri yatırımın toplam maliyetine ekleneceğine göre,kurumlar vergisi matrahından zaten indirileceklerdir.”

Toplam 174 ürünün olduğu listede farklı alt dallardan 88 makinenin yer aldığına ve geçen yıl vergi muafiyetinin de etkisiyle bu makinelerin 1,8 milyar dolar kadar ithal edildiğine dikkat çeken Karavelioğlu, “Bu sınırlı liste 2019’da 500 milyon dolar fazla verirken 2020’de 250 milyon dolar eksiye geçmişbir alanı tarifliyor. Görülen o ki, Hamle Programı kapsamında yatırımları yapılan stratejik ürünlere de özel bir önem atfedilmiş. Listenin dinamik hale geleceğini anlıyoruz ve makine imalat sektörüne yabancı yatırımcı çekmeye vesile olacak kıymetli bir karar olarak değerlendiriyoruz” dedi.

“HAMLE PROGRAMININ BAŞARISI YERLİ İMALATIN ÖNCELENMESİNE BAĞLI”

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yapılan Üretimde Yapısal Dönüşüm Çağrısı hakkında değerlendirmelerde bulunan Karavelioğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Hamle programının 1. listesi gibi 2. listesi de ihtiyaçlarımızla örtüşüyor. Çok geniş bir yatırım evreni, yeni girişim ya da büyüme alanı olarak önümüzde açılmış görünüyor.  Geleceğin ihtiyaçlarının bugünden farklı olacağı kabulü programda yer bulmuş. Öncelikli ürünler listesine alınan sistem ve teknoloji bileşenleri dünyanın hızla içine girdiği endüstriyel dönüşümü destekler mahiyetteler. Bu alanlara çok sayıda yatırımcıbulmalıyız. Bunun için de stratejik ve pilot sektör ilan edilen makine imalatının, her kayıt ve şart altında destekleneceği algısınıelbirliğiyle güçlendirmeliyiz.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@