banner24

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Milli Teknoloji Hamlesi’ne Katkılar Hız Kesmiyor

Saha İstanbul Tarafından EAQG (Avrupa Havacılık Ve Uzay Kalite Grubu) ’nin İlk Kez Türkiye’de Gerçekleşen Dönem Toplantısına İştirak Etti.

Endüstri Güncel 21.03.2022, 12:15 21.03.2022, 11:13 Melike Kaya Bayram
44
Milli Teknoloji Hamlesi’ne Katkılar Hız Kesmiyor

SAHA İstanbul tarafından EAQG (Avrupa Havacılık ve Uzay Kalite Grubu)’nin ilk kez Türkiye’de Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.S. ‘ın sponsorluğunda gerçekleşen dönem toplantısına iştirak edildi. EAQG’nin Airbus Defenceand Space, Leonardo, BAE Systems, Thales, Dassault Aviation, HENSOLDT, AIAD, Meggitt, FACC AG Operations, Fokker Technologies Holding B.V. Aerostructures, ArianeGroup, Aselsan TurkishAerospace , TEI - TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş., gibi çeşitli ülkelerden 40 üyesinin yüz yüze ve uzaktan katılım gösterdiği toplantıda, havacılık, uzay ve savunma şirketlerinin temsilcilerince uluslararası havacılık kalite faaliyetleri değerlendirildi.

EAQG (European Aerospace Quality Group), Avrupa'daki havacılık endüstrisinde Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'yı temsil eden bir işbirliği kuruluşu ve EAQG,  IAQG( International Aerospace Quality Group)'nin Avrupa sektörüdür ve Havacılık, Uzay ve Savunma ürünleri ve hizmetleri sağlayan şirketlerin ortak bir Avrupa küresel organizasyonudur. Uluslararası Havacılık ve Uzay şirketleri arasında güvene dayalı dinamik işbirlikleri kurarak ve sürdürerek kalitede önemli iyileştirmeler ve maliyetlerde azalma sağlayan girişimleri hayata geçirme amacıyla kurulmuştur.


TÜRKİYE DÜNYA HAVACILIK KALİTE SÜREÇLERİNE DAHİL OLDU

SAHA İstanbul öncülüğünde Türkiye’nin havacılık sanayini oluşturan dev firmaların katılımıyla oluşturulan Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi (MİHENK) ile Türkiye, Avrupa Havacılık Kalite Grubu (EAQG) entegrasyonunu tamamlayan 13’üncü ülke olmuştu. Türkiye böylece dünyada havacılık endüstrisini yöneten ve kalite süreçlerini denetleyen kurumun bir parçası haline gelmiş ve bu gelişme ile milli firmalarımızın AS 9100 belgesi verebilmesinin yolu açılmıştı. Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK), kurulan SAHA MİHENK yapılanması üzerinden Avrupa Sivil Havacılık Kalite sistemine entegre olmuş ve milli firmalarımızın AS/9100 serisi kalifikasyon belgesi verebilmelerini akredite edebilir hale gelmişti.

Ülkemizde son yıllarda savunma ve havacılık alanında yapılan çalışmalarla bu sektörlerin hızlı büyüme trendine girdi ve önümüzdeki dönemde de büyümeye devam edecek. Sektörün bu gelişmelere ayak uydurabilmesi için uluslararası havacılık kalite süreçleri içinde yer alması ve firmalarımızın teknik ve kalifikasyon altyapılarının geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıktı.

HAVACILIKTA KALİTE BELGELEMEDE MİLLİ ÇÖZÜMLER
 

Mevcut durumda ülkemizin savunma ve havacılık sektörü, AS / EN 9100 havacılık, uzay ve savunma endüstrisi için Uluslararası Kalite Yönetim Sistemi Standardına göre belgeleme ihtiyacını yabancı firmalar tarafından gideriliyor.

Savunma ve havacılık sektörünün bu ihtiyacını yerli firmalarla karşılayabilmesi ve yurtdışına kaynak çıkışının önlenmesi amacıyla Türk Akreditasyon Kurumu’nun (TÜRKAK) Uluslararası Havacılık Kalite Grubu (IAQG)’den yerli firmaları akredite edebilme yetkisini alması gerektiğine dikkat çeken İlhami Keleş, şöyle tamamladı:

“Bir yandan, TÜRKAK’ın bu yetkiyi alabilmesi için gerekli şekil şartının oluşturması, diğer yandan yurtdışındaki havacılık endüstrisini yöneten ve kalite süreçlerini denetleyen yapıların bir parçası olunması amacıyla oluşturulan bu komitede sektöre büyük katkı sağlayacaktır. İlerleyen süreçte ihtiyaca göre MİHENK genişleme istidadı gösterecektir. ”

AVRUPA HAVACILIK VE UZAY KALİTE GRUBU DÖNEM TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

SAHA İstanbul tarafından EAQG (Avrupa Havacılık ve Uzay Kalite Grubu)’nin ilk kez Türkiye’de Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.S. ‘ın sponsorluğunda gerçekleşen dönem toplantısına iştirak edildi. EAQG’nin Airbus Defenceand Space, Leonardo, BAE Systems, Thales, Dassault Aviation, HENSOLDT, AIAD, Meggitt, FACC AG Operations, Fokker Technologies Holding B.V. Aerostructures, Ariane Group, Aselsan TurkishAerospace , TEI - TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş., gibi çeşitli ülkelerden 40 üyesinin yüz yüze ve uzaktan katılım gösterdiği toplantıda, havacılık, uzay ve savunma şirketlerinin temsilcilerince uluslararası havacılık kalite faaliyetleri değerlendirildi. 

SAHA İstanbul, Mihenk Komitesi ile EAQG’nin bir parçası olmuştu. Gerçekleştirilen EAQG dönem sonu toplantısı ile SAHA İstanbul’un  EAQG’y eaffiliate Member (ortak üye) olmasının ve oy kullanarak havacılık alanında karar mercii kuruluşlar arasında olmasının adımları atılmaya başlandı.

SAHA İSTANBUL MİHENK (TR CBMC ) OP ASSESSOR EĞİTİMLERİ İSTANBUL’DA BAŞARI İLE TAMAMLANDI.


Türkiye ‘de Industry Controlled OtherParty (ICOP) yapısının oluşturulması ve Ulusal Akreditasyon Kuruluşlarının (NAB) ve Akredite Sertifikasyon Kuruluşlarının (CB) 9104 serisi standartlarına uyumlarının sağlanmasında görev üstlenmiş olan SAHA İSTANBUL MİHENK (TR CBMC – Turkish Certification Body Management Committee) OP Assessor eğitimleri 14-15-16 Mart 2022 tarihlerinde İstanbul’da başarı ile tamamlandı.

Türk Havacılık ve Uzay San. A.Ş. ‘nin kaoordinasyonunda EAQG OPMT (OtherParty Management Team) tarafından Türkiye’de ilk kez verilen bu eğitime TUSAŞ, TEI, ASELSAN, Thales Group ’tan katılım sağlandı.

MİHENK (Milli Havacılık Endüstrisi Komitesi) SAHA İstanbul Savunma ve Havacılık Kümelenmesi Teknik Komitesi olarak görev yapmakta ve Türk Milli Havacılık, Uzay ve Savunma Endüstrisi ’ni temsil etmektedir. MİHENK ve onun çalışmaları, European Sector Management Structure (SMS), European Aerospace Quality Group (EAQG) OtherParty Management Team (OPMT) ‘ı ve Türk Milli Havacılık ve Uzay Endüstrisi Birliği olarak görev yapmakta olan SAHA İstanbul Savunma ve Havacılık Kümelenmesi ‘ni desteklemektedir.

 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@