banner24

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

"Ocak Ayında Başta Elektrik Ve Doğalgaz Olmak Üzere Girdi Maliyetlerinde Ciddi Artışlar Yaşandı"

Üst üste gelen zamların nihai ürün fiyatlarını yükselttiğini söyleyen İlker Önel, Ocak ayında girdi maliyetlerinde ciddi sıçramalar yaşandığını ifade etti.

Endüstri Güncel 02.02.2022, 13:15 Melike Kaya Bayram
57
"Ocak Ayında Başta Elektrik Ve Doğalgaz Olmak Üzere Girdi Maliyetlerinde Ciddi Artışlar Yaşandı"

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ’nin (BOTAŞ) internet sitesinde yapılan duyuruya göre, 1 Ocak'tan itibaren doğal gazda mesken tarifesine yüzde 25, sanayi aboneleri için geçerli tarifeye yüzde 50, elektrik üretim amaçlı tarifeye de yüzde 15 zam yapıldı.

Gelen zamları değerlendiren İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, “Ocak ayında girdi maliyetlerinde ciddi sıçramalarla beraber başta elektrik, doğalgaz ve otoyol ücretlerine gelen zamların yanı sıra mazottaki fiyat artışları girdi maliyetlerini önemli ölçüde arttırdı" diyerek artışların birim maliyetlerini yukarı çıkaracağına da dikkat çekti.Söz konusu artışın enflasyona da yansıyacağını beklediklerini anlatan Önel, "Birkaç gün sonra enflasyon açıklanacak. Piyasada, tüketicide yüzde 50, üreticide yüzde 100 beklentisi dillendiriliyor" dedi.

‘İŞLETMELERİN ÖMRÜ KISALDI’

Geçen yıl özellikle Ekim, Kasım ve Aralık aylarında TL'de yaşanan değer kaybının özellikle küçük ve orta boy işletmelerde önemli bilanço hasarlarına neden olduğunun altını çizen Önel, "Bu sorunlara işletme sermayesi sorunları da eklenince sıkıntı arttı. TOBB'un verilerine bakıldığında, Aralık'ta açılan şirket sayısı yüzde 4.1 azaldı. Kapanan şirket sayısı ise yüzde 145 arttı. Artan maliyet artışları yanında ciddi bir işletme sermayesi sıkıntısı yaşanıyor. Maliyet artışları ile birlikte işletme sermayesindekiazalış şirketlerin ömrünü kısaltıyor" diye konuştu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@