banner143

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

Plat 6. Private Label Zirvesi Yoğun İlgi Gördü

Tüketici özel markalı ürünlere yöneldi PL cirosu 2021’in 9 ayında yüzde 30 arttı.

Endüstri Güncel 26.11.2021, 11:45 25.11.2021, 20:25 Melike Kaya Bayram
924
Plat 6. Private Label Zirvesi Yoğun İlgi Gördü

PLAT Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği, pandemi nedeniyle 2020 yılında yapılamayan 6. Private Label Zirvesi’ni 24 Kasım 2021 tarihinde Kurtköy Crowne Plaza Otel’de düzenledi. Bu yıl, “Fark Var” temasıyla hayata geçirilen6. PrivateLabel Zirvesi,üretici ve tedarikçi firmalardan ulusal ve yerel perakende zincirlerinin temsilcilerine kadar sektörün önemli isimlerini bir araya getirdi.

PLAT Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M. İmer Özer, 6. PrivateLabel Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Pandemi gibi zorlu bir süreçten sonra değerli paydaşlarımızla fiziksel olarak bir araya gelmekten çok mutluyuz. Herkesin “evde kal” çağrısı yaptığı bir dönemde bizler “işe gel” çağrısı yaptık. Sağlık çalışanlarından sonra fedakârca çalışan gıda, hijyen, temizlik ürünleri başta olmak üzere üretici firmalarımız ve marketlerimizi yürekten kutluyorum. Onların bu gayretleri sayesinde dünyanın birçok ülkesinde market rafları boş kalırken Çin’den sonra rafları boş kalmayan ikinci ülke olduk. Bu çok önemli bir başarı. Özel markalı ürünler sektörümüzün gelecek vizyonu açısından önemli katkılar sunduğuna inandığımız 6. PrivateLabel Zirvemize bu yıl “Fark Var” teması ile düzenledik. Perakende sektöründeki yerini her yıl daha da sağlamlaştıran ve tüketicilerin güvenini kazanan özel markalı ürünlersektörümüz büyümesini sürdürüyor. NielsenIQ verileri de 2019 ve 2020 yıllarında olduğu gibi PrivateLabelürünlerin Hızlı Tüketim Ürünleri pazarındaki payını artırdığını gösteriyor. Tüketiciye yüksek kaliteyi uygun fiyata sunan özel markalı ürünlerin oranını nasıl artıracağımıza ve bu sektörü nasıl büyütebileceğimize odaklanmamız gerekiyor. Özellikle içinde bulunduğumuz bu zor zamanlarda PrivateLabelürünler tüketiciye nefes aldırıyor.Değişken ekonomi sektörümüzü zora soksa da kaliteli ve uygun fiyatlı üretime devam edeceğiz”

TÜKETİCİLER KENDİ MARKASI OLAN MARKETLERİ DAHA FAZLA TERCİH EDİYOR

PLAT 6. PrivateLabel Zirvesi’nin sabah oturumu PLAT Başkanı M. İmer Özer’in açılış konuşmasının ardından NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü Didem Sekerel Erdoğan ve NielsenIQ Türkiye Perakende Hizmetleri Direktörü Serhat Sükan’ın “Hızlı Tüketim Ürünleri Pazarı -PrivateLabel Trendleri” başlıklı sunumu ile devam etti. NielsenIQ Perakende Paneli verileri, her 5 alışverişçiden 1’inin önceki yıla kıyasla daha fazla market markalı ürün satın aldığını ortaya koydu. Ayrıca Nielsen IQ Türkiye Genel Müdürü Didem Sekerel Erdoğan,alışverişçilerin mağaza seçiminde;ürün çeşitliliği, fiyat/performans, kalite, erişilebilirlikten sonra kendi market markaları olmasının önemli bir tercih sebebi olduğuna dikkat çekti.

PRİVATE LABEL CİROSU 2021 YILININ 9 AYINDA YÜZDE 30 ARTTI

Nielsen IQ verilerine göre; Private Label cirosu 2021 yılının 9 aylık döneminde 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 30 artış gösterirken sigara ve alkol hariç toplam Hızlı Tüketim Ürünleri (HTÜ) pazarındaki ciro payı yüzde 22’ye yükseldi. PrivateLabel ürünlerin ana kategorilere göre büyüme performanslarına bakıldığında, bu dönemde en yüksek ciro büyümesi yüzde 30 artış ile Gıda ve Alkolsüz İçecekler ile Ev Temizlik&Diğer kategorilerinde gerçekleşti. Kişisel Bakım kategorisinde de PrivateLabelürünlere artan ilgi bu alanda ciro artışını yüzde 29’a taşıdı. 

Gıda ve Alkolsüz İçecekler grubundaki PrivateLabelürünlerin sigara ve alkol hariç toplam Hızlı Tüketim Ürünleri (HTÜ) pazarındaki ciro payı yüzde 22,5 olurken Ev Temizlik&Diğer kategorisinde PL payı yüzde 20,1; Kişisel Bakım Ürünleri kategorisindeki PL ürünlerinin payı ise yüzde 20,2’ye ulaştı.

PLAT 6. PRİVATELABEL ZİRVESİ BİRBİRİNDEN DEĞERLİ İSİMLERİ AĞIRLADI

Horizon Danışmanlık Genel Müdürü Eser Erginoğlu, son dönemde dünya gündeminde önemli yer tutan AB Yeşil Mutabakatını kapsayan “2050 -Net Sıfır’a Doğru” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Üsküdar Üniversitesi Nöropazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sinan Canan’ın ‘insan nedir’ sorusu üzerinden geçmişten bugüne insanın değişimine dair özet görüşleriyle devam eden sabah oturumunun son konuşmacısı olan LEAD Network Türkiye Başkanı Aysun Zamanise“Yönetimde Çeşitlilik ve Kapsayıcılık” başlıklı sunumunda kadınların iş dünyasındaki yerine verilerle değinerek daha fazla kadın iş gücüne ihtiyaç duyulduğuna vurgu yaptı.

Perakende sektörünün merakla beklenen buluşmasında öğleden sonra gerçekleştirilen ilk oturumda; BİM COO’su Galip Aykaç, Migros CMO’su Ekmel Nuri Baydur, A101 Satınalma ve Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Aziz Şahin birer konuşma gerçekleştirdi.

6. Private Label Zirvesi’ni düzenleyen PLAT Derneğine teşekkür eden BİM COO’su Galip Aykaç şunları söyledi;“Dünyanın her ülkesinde Private Label vardır ve diğer markalı ürünlerle yan yana satılmaktadır. Avrupa’da PL’nin payı yüzde 40’ın üzerinde. Private Label ürünler kalite, fiyat ve ulaşılabilirliği ile herkesin, her kesenin dostudur. Bu ürünlerin üretim ve satışını hep beraber desteklemeliyiz.”

BİM COO’su Galip Aykaç’tan sonra sahneye gelen Migros CMO’su Ekmel Nuri Baydur, Migros’un perakende sektörüne yönelik sunduğu hizmetler ve yenilikler hakkında bilgiler verdi. Müşterisine seçme şansı sunan Migros’un her yerde olduğunun altını çizdi. 2020 yılı ve sonrasındaki trendlere de yer verdiği konuşmasında artık daha çok insanın Private Label ürün tükettiğini gözlemlediklerini söyleyen A101 Satınalma ve Pazarlamadan Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Aziz Şahin ise; 2022 ve 2023’te de A-101 mağazalarında Private Label ürün çeşidinin artmaya devam edeceğini dile getirdi.

Enerjisi hiç düşmeyen zirvenin son oturumunun konuşmacıları Perakende Deneyimi Uzmanı Cennet Melis Uslukılınç ve Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş oldu. Marketlerde Private Label ürünlere daha fazla yer açılması çağrısında bulunan Prof. Dr. Özgür Demirtaş; “Private Label enflasyon törpüleyici bir sektördür. Market raflarında daha fazla Private Label ürüne yer açılması sosyal bir olaydır. Çünkü PL ürünler özellikle dar gelirli vatandaşlar için çok önemli” dedi. 

Tüm gün süren Zirve’ye ünlü sanatçı Nil Karaibrahimgil, konuşması ve şarkılarıyla renk kattı.

Pınar Altuğ Atacan’ın sunuculuğunda çok değerli isimlere ev sahipliği yapan 6. Private Label Zirvesi’ne; Aksan Kozmetik, Atak Turizm, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), Kenton, Lider Kozmetik, Sapro Temizlik Ürünleri, Seluz Kimya, Serdar Plastik Altın Sponsor; Bileşim Kimya, Brenntag Kimya, GEBKİM Gümüş Sponsor; Özler Plastik, Sanifoam Sünger, Sarten Ambalaj, Şimşek Plastik Bronz Sponsor; Kahve Dünyası, Oğuz Gıda, Pure Black, Tayaş Gıda, Yayla Agro İkram Sponsoru; Rebul Hijyen Sponsoru; Anadolu Sağlık Merkezi ise Sağlık Sponsoru olarak destek verdi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@