banner24

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Polisan Ar-Ge Müdürü Nuray Cıkcıklı: “İhracatın Devamlılığı İçin Sürdürülebilirlik Ve Ar-Ge Kritik Öneme Sahip”

Polisan AR-GE Müdürü Nuray CIKCIKLI, “Ar-Ge merkezimizde en düşük karbon ayak izine sahip hammaddelerinin bulunması için çalışıyoruz”

Endüstri Güncel 08.04.2022, 10:30 Melike Kaya Bayram
547
Polisan Ar-Ge Müdürü Nuray Cıkcıklı: “İhracatın Devamlılığı İçin Sürdürülebilirlik Ve Ar-Ge Kritik Öneme Sahip”

Küreselleşen dünyada giderek artan rekabette Ar-Ge kilit bir öneme sahip. Polisan Kansai Boya, bu bilinç ile farklı disiplindeki uzman birimlerin entegre çalıştığı Ar-Ge merkezinde çevreci ve sağlığa duyarlı inovatif ürünlere imza atarken, çalışmalarıyla yurt içi ve yurt dışı pazarlarında rekabet avantajı da sağlıyor. Polisan AR-GE Müdürü Nuray CIKCIKLI, Polisan^Kansai Boya’nın Ar-Ge Merkezi’nin, Ar-Ge harcamalarıyla Türkiye’deki 250 şirket arasında yer aldığını belirterek çalışma stratejilerinin temelinde sürdürülebilirlik, maliyet ve performans olduğunu söylüyor.

“İNOVATİF ÜRÜNLER KADAR ALTERNATİF HAMMADDE ÇALIŞMALARINA DA AĞIRLIK VERİYORUZ”
PolisanKansai Boya Ar-Ge merkezi, bakanlık, sanayi ve üniversitelerle beraber çalışmalar yürüterek inovatif ürünleriyle Türkiye’de ve dünyada öncü olmak vizyonuyla çalışmalarını sürdürüyor. “Türkiye boya sektörüne yön verecek yeni ürün çalışmalarımız devam ediyor” diyen Polisan AR-GE Müdürü Nuray CIKCIKLI,bununla beraber alternatif hammadde çalışmaları yaptıklarının ve bu sayede pandemi süresinde yaşanan hammadde sıkıntılarından etkilenmediklerinin de altını çiziyor. “Ciddi bir cihaz parkurumuz var. Sadece ürünlerin testiyle sınırlı kalmıyor, gelen hammaddeden çıkan ürüne kadar tüm aşamaları her şekilde kontrol ediyoruz. Bu çalışmalarla birlikte bizim en büyük özelliklerimizden biri üretimimizin tamamen en endüstri 4.0 olması” açıklamasında bulunan Cıkcıklı, tüm hammaddeleri otomasyon sistemleri sayesinde, kapalı sistemler ile işletmemize alıyoruz ve üretimi gerçekleştiriyoruz diye belirtti.              

                  

“POLİSANKANSAİ OLARAK SÜRDÜREBİLİRLİK ANLAMINDA EN UYGUN TİTANYUM DİOKSİTLERİ KULLANIYORUZ”
Son günlerde, titanyum dioksit kullanımındaki kısıtlamalar hakkında da bilgi veren Nuray CIKCIKLI şunları kaydetti:  “Avrupa Birliği Çevre Komisyonu, Titanyum Dioksitin (TiO2)  Kanserojen, Mutajenik, Reprotoksik madde olarak yeni uyumlaştırılmış sınıflandırmasına karar vermiştir ve 1 Ekim 2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir.  Değişiklik, Avrupa Komisyonu'nun TiO2'yi inhalasyon yoluyla şüpheli kanserojen (kanserojen kategori 2)  olarak sınıflandırmasıdır (H351 Solunması halinde kansere yol açma şüphesi var )ve bu sınıflandırma 1 Ekim 2021'den itibaren geçerli olup, belirli toz formlarıyla (aerodinamik çap ≤10 mikron)  sınırlıdır. Türkiye’de ilgili yönetmelik henüz yürürlükte değil. Boyada titanyum dioksit kullanımına baktığımızda, likit formda olduğu için herhangi bir kansorejik risk gündemde değil ancak iş sağlığı ve güvenliği açısından titanyum dioksitin üretim esnasında beslenmesi ile ilgili, boya üreticileri tarafından ciddi silo ve yazılım yatırımların yapılması gerekliliği ilerleyen zamanda gündeme gelecektir. Polisan Kansai olarak sürdürebilirlik anlamında en uygun Titanyum dioksitleri kullanmakla beraber, titanyum dioksiti otomasyon sistemi sayesinde, kapalı sistemler ile işletmemize alıyoruz ve üretimi gerçekleştiriyoruz. Olası yönetmeliğin Türkiye’de uygulanması durumunda, üretim koşullarımız şimdiden hazır halde.”

“LCA ‘da (LIFE CYCLE ASSESMENT/ÜRÜN YAŞAM DÖNGÜSÜ) karbon ayak izine etki eden iki kritik madde vardır. Bunlardan biri titanyum dioksit, diğeri de bağlayıcıdır. Bağlayıcı tiplerine bakarsanız farklı tiplerde bağlayıcılar kullanabiliyoruz sektör olarak. Keza aynı şekilde titanyum dioksitin de kendi içinde sınıflandırmaları var. Biz kullandığımız hammaddelerin üretim aşamasındaki atıklarına kadar her aşamayı izliyoruz. Yani bitmiş boyanın yaşam döngüsünü anlayabilmek için ham maddenin üretim aşamasından başlayıp boyanın son tüketiciye ulaşana kadar, atık, enerji tüketimi vb gibi aşamaları kontrol ediyoruz. Bu testlerin çıkış noktası da Ar-Ge’de kullandığımız hammaddeler” diyen Nuray CIKCIKLI, Polisan Kansai’nin şu an güncel durumda 4 EDP belgesi olduğunu ve bunun yeşil bina denilen leed sertifikalı binalar kullanabilmesi açısından önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

BOYADA AR-GE’NİN ÖNEMİ
Boya sektöründe sürdürülebilirlik ve ihracatın devamlılığı açısından Ar-Ge çalışmalarının kritik bir önemi bulunduğunu belirten Polisan AR-GE Müdürü Nuray CIKCIKLI, konu hakkında şunları kaydetti:“Ar-Ge çalışmalarımızda boyanın özelliklerini de ayırabiliyoruz. Sektörde geçmişten bugüne baktığımızda solvent bazlı boyaların su bazlı boyaya göre akışı var ama Türkiye’de hala solvent bazlı boyalar sanayide ve dekoratif boyada kullanılmakta. Biz kendi su bazlı ürünlerimizi geliştirerek solvent bazlı ürünlere ikamelerini her türlü yapıyoruz. Bu kapsamda da çevreci, çevreye duyarlı, sağlığa duyarlı çalışmalar yapıyoruz. Son günlerdeki yeşil çevre konseptlerine ve Avrupa Birliği’ndeki süreçlere bakarsanız 3 önemli odağımız var, sürdürülebilirlik, maliyet ve performans. Sürdürülebilirlik anlamında kullanılan hammaddeler çok önemli. En düşük karbon ayak izine sahip hammaddelerinin bulunması, bunların performansa uygun olarak boya tasarımı yapılmasını düşünürsek Ar-Ge burada büyük bir önem taşıyor.”

“ULUSLARARASI TİCARETTE VARLIĞIMIZI SÜRDÜREBİLMEMİZ İÇİN TÜM ÜRETİCİLERİN BELLİ PROSEDÜRLERE UYGUN OLARAK YENİDEN DİZAYN OLMASI LAZIM”
Avrupa Birliği’nde sürdürülebilirlik ve yaşam döngülerinin çok ön planda olduğunun altını çizen Nuray CIKCIKLI, “Çevreci ürünlerinizin olmaması ileride büyük sıkıntılar yaşamanıza neden olabilir. Ekoetiketli ürünler hayatımıza giriyor. Bunların belli kıstasları da var. Sadece deklarasyon yapmıyorsunuz. Titan ve bağlayıcı oranından tutun birçok kritere uymanız gerekiyor” diyerek şu açıklamada bulundu: “Birçok firma su bazlı ürün yapıyor ama bu su bazlı ürünlerin sürdürülebilirlikanlamında karbon ayak izinin düşük olması önemli. Avrupa’da geçerli olan Reach, Titanyum dioksit ve biyosit kullanımındaki yönetmelikler ve değişiklikler boya tasarımda, dikkate aldığımız kriterlerin başında yer almaktadır.  Bu süreçleri dikkate almayan firmaların, ihracat anlamında kendilerini büyütmeleri çok zor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@