banner143

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Rosatom, Türk Medyasıİ çin Leningrad Ngs’de İlk Sanal Basın Turunu Gerçekleştirdi

Bu sanal tur, kurulu güç bakımından Rusya’nın en büyük nükleer santrali olan Leningrad NGS’ye düzenlenen ilk sanal medya turu olma özelliği taşıyor.

Endüstri Güncel 19.07.2021, 12:03 Melike Kaya Bayram
165
Rosatom, Türk Medyasıİ çin Leningrad Ngs’de İlk Sanal Basın Turunu Gerçekleştirdi

Rosenergoatom A.Ş. , AKKUYU NÜKLEERA.Ş. ve Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu ROSATOM’un Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Merkezi’nin katılımıyla, önde gelen Türk basın mensupları için Leningrad NGS’de sanal tur düzenledi. Bu sanal tur, kurulu güç bakımından Rusya’nın en büyük nükleer santrali olan Leningrad NGS’yedüzenlenen ilk sanal medya turu olma özelliği taşıyor.

Leningrad NGSCOVID-19 salgınından önce Ruslar ve Rusya dışından gelenler de dahilyılda 4 binden fazla kişi tarafından ziyaret ediliyordu.

COVID-19 salgınından kaynaklanan kısıtlamalar nedeniyle, nükleer santrali ziyaret etmek isteyenler için yeni iletişim yöntemleri geliştirildi. Rus nükleer sanayi uzmanları, bir nükleer enerji santralini ziyaret etmek ve Rus nükleer bilim adamlarıyla, kişisel cihazlardan çevrimiçi iletişim kurma amacıyla sanal tur etkinliklerini başlattı. Bu etkinlikler, yıl içinde Yüzer Nükleer Santral de dahil olmak üzere 5 Rus nükleer santralinde sanal turlar düzenlenmesini kapsıyor.

Leningrad NGS’de 360° formatında gerçekleşen sanal tur, Rus 3+nesil güç ünitelerini uluslararası arenada tanıtmak için de düzenlenen ilk endüstriyel çalışma oldu.

Leningrad NGS Sanal Turu’na Leningrad NGS Halkla İlişkiler Departmanı Müdürü AndreyAlberti, NGS mühendisi RuslanKotykov ve Leningrad NGS-2’nin Teknik İdare Departmanı Uzmanı PavelLoginov katıldı.Katılımcılara, 3+nesil VVER-1200 reaktör teknolojisi ile donatılmış ünitelerinden ikisi olan Leningrad NPP-2'nin temel çalışma prensipleri, santralin bölge ekonomisine katkısı, sosyal alanın ve altyapının gelişimi hakkında bilgi verildi. 360° formatında gerçekleşen sanal turda, kontrol odası, türbin alanı, eğitim merkezi ve hatta basın mensuplarının girmesinin genellikle yasak olduğu reaktör bölümü gibi santralin farklı yerleri gösterildi.

Sanal tur sırasında basın mensupları sadece Rusların değil, gelecekte kurulacak olan santrallerin yabancı personellerinin de eğitildiği personel eğitim merkezini de ziyaret etti.

NGS ekipman ve sistemlerinin güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacak olan Akkuyu NGS uzmanlarına yönelik eğitim programları, Rusya’daki nükleer santralde ve ardından AkkuyuNGS’deverilen teorik eğitimlerin yanı sıra, işyerinde staj ve uygulamalı eğitimi de içeriyor. Her uzmanın eğitim programı, AKKUYU NÜKLEERA.Ş’ninNGS'deki mevcut çalışma deneyimi ve elde edilen bilgi seviyesinin kontrolünün sonuçları dikkate alınarak belirleniyor.

2021 yılına kadar 150’den fazla kişi, Rusya Federasyonu’nda yer alan nükleer santrallerdeki eğitim merkezlerinde pozisyon için çeşitli hazırlık aşamalarından geçti. 2021’de 200’den fazla kişi için, Leningrad NGS ve Rusya Federasyonu’nda yer alan diğer nükleer santrallerde staj ve uygulamalı eğitim planlandı.

Sanal turun son bölümünde ise medya mensuplarına, Leningrad NGS’nin kurulu bulunduğu bölge olan Sosnovy Bor şehrinden görüntüler gösterildi. Sosnovy Bor şehrinin özelliklerini ve santralin şehre katkılarınıNGS’deuzman olarak görev yapan RuslanKotykov şu sözlerle anlattı: “Biz Leningrad NGS’yi aslında ‘şehir yapan bir tesis’ olarak görüyoruz.Nükleer santral, şehrin sosyal, ekonomik ve altyapı gelişimine büyük katkı sağlıyor. Kumsal ve doğa hayatı, şehrimizin incilerindendir. Her yıl Leningrad NGS’nin katkılarıyla sadece şehirde yaşayanlar için değil aynı zamanda St. Petersburg ve diğer çevre illerden gelen misafirler için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir”.

Yapılan anketler yaklaşık 67 bin nüfusa sahip Sosnovy Bor’da halkın yüzde 90’ınından fazlasının nükleer enerjiye olumlu baktığını gösteriyor. Nükleer santralde yaklaşık 6 bin kişi çalışırken, bölgede nükleer sektörle bağlantılı işlerde çalışanların sayısı 30 bini buluyor.

Leningrad NGS Halkla İlişkiler Departmanı Müdürü AndreyAlberti, santralle ilgili genel bilgileri şöyle aktardı: “Nükleer enerji birçok ülkede elektrik üretim sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. Artan enerji talebini karşılamakta önemli bir rol oynamaktadır. Aynı zamanda çevre dostudur ve güvenilir bir enerji kaynağıdır. Binlerce evde elektrik sağlamanın yanı sıra binlerce kişiye de istihdam kaynağı olmaktadır. Santral, Monaco’nun 2 katı büyüklüğünde bir alanı kaplamaktadır ve St. Petersburg ve Leningrad bölgesinin enerji tüketiminin yüzde 50’sinden fazlasını temin etmektedir.

Sanal tur, gazetecilerin sorularına ayrıntılı yanıtlar ve yorumlar verilensoru-cevap bölümü ile sona erdi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@