banner24

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

SMR Yarışında Kazanan Rusya Oldu

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, dünyanın dört bir yanında nükleer santraller kurmaya devam ediyor.

Endüstri Güncel 20.08.2021, 13:30 20.08.2021, 11:15 Melike Kaya Bayram
91
SMR Yarışında Kazanan Rusya Oldu

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, dünyanın dört bir yanında nükleer santraller kurmaya devam ediyor. Rosatom, yeni girişimiyle bu kez de Sibirya’nın uzak bölgesindeki madenlere elektrik verilmesini sağlayacak.

Kuzeydoğu Sibirya'da bulunan Yakutistan Saha Cumhuriyeti’nde kurulacak olan RITM-200N reaktörlü yerleşik küçük modüler reaktör tesisinin (SMR) inşası için gerekli olan izinlerden biri daha alındı. Rus Nükleer Güvenlik Kurumu, Rosatom’a bağlı Rusatom Overseas A.Ş’ye bölgede kurulacak 50 megavatlık SMR'nin inşası için lisans verdi.

800 KİŞİYE İŞ SAĞLAYACAK

60 bir ömre sahip olacak olan SMR, Arktik Okyanusu sınırındaki izole bir nokta olan Ust-Yansky bölgesinde inşa edilecek. İnşası 2024 yılında başlayacak olan SMR’nin işletmeye alınacağı tarih ise 2028 olarak planlanıyor.

Rus nükleer devi Rosatom’dan yapılan açıklamada, bu küçük santralin ren geyiği sürüleri ve altın madenlerinin çevresinde yaşayan topluluk arasından 800 kişiye istihdam sağlayacağı belirtildi.Rosatom yetkilileri, “Kioutchous altın madeni Yakutistan’daki kullanılmayan en büyük madendir. Oraya jeneratörleri beslemek için yeterli yakıtı taşımak imkansızdı. Bu nedenle yapılabilecek en iyi şey bölgeye küçük modüler bir reaktör tesisi inşa etmekti” diye konuştu.

RUSYA YARIŞTA ÖNE GEÇTİ

Gelişmiş ülkelerdeki sivil nükleer sanayiciler ve birçok Amerikalı start-upelektrik iletim şebekesi kapasitesi küçük olan ülkeler için önemli bir seçenek olan SMR’leri geliştirme konusunda uzun süredir büyük bir yarışın içinde. Fransa merkezli bir elektrik iletim şirketi olan EDF ile,TechnicAtome ve CEA on yılın sonunda Nuward adında 300 ila 400 MW kapasiteli küçük bir modüler reaktörün geliştirilmesi için ilk çalışmaları başlatmıştı. Rusya ise Yakutistan’da yaptığı bu hamle ile yarışta Fransa’nın birkaç adım önüne geçmiş oldu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@