banner24

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

Stella Mccartney, Söktaş’ın Rejeneratif Pamuk Üretimini Cop26’ya Taşıdı

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26) SÖKTAŞ, sürdürülebilirlik deneyimiyle alkışları topladı.

Endüstri Güncel 08.11.2021, 09:30 Melike Kaya Bayram
988
Stella Mccartney, Söktaş’ın Rejeneratif Pamuk Üretimini Cop26’ya Taşıdı

Lüks moda markaları için pamuklu kumaş tasarlayan ve üreten ülkemizin öncü şirketlerinden SÖKTAŞ Tekstil, sürdürülebilirlik uygulamalarıyla da adından sık sık söz ettiriyor. SÖKTAŞ'ın hayata geçirdiği rejeneratif pamuk üretimi projesi, İskoçya'nın Glasgow şehrinde düzenlenen 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP26) gündeme geldi.

Organizasyonda A listesindeki ilk konuşmacılar arasında yer alan İngiliz moda tasarımcısı ve sürdürülebilir lüks öncüsü Stella McCartney, "Modanın Geleceği: Stella McCartney ile bir inovasyon sohbeti" başlıklı oturuma, markasının iş ortaklarından SÖKTAŞ, Evrnu ve BoltThreadsile birlikte katılarak sürdürülebilirlik çalışmalarını anlattı. Oturumun dinleyicileri arasında Prens Charles, Eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, Alphabet Inc. ve Google Finans Mdürü Ruth Porat, Amerikalı Aktör ve aktivist Leonardo DiCaprio, İngiliz oyuncu, model ve aktivist Emma Watson, Emerson Collective'in kurucusu Laurene Powell Jobs gibi önemli isimler ile Vogue, Guardian, WSJ, La Repubblica, MFFashion ve Corriere Della Sera gibi medya kuruluşları yer aldı.

SÖKTAŞ’ın Söke Ovası’nda yetiştirdiği rejenertif pamuklara, tarıma olan ilgisiyle bilinen Prens Charles özel alaka gösterdi ve sergi alanında bilgi aldı.

Çevre dostu moda tasarımcısı Stella McCartney, SÖKTAŞGenel Müdür YardımcısıBaran Kayhan, Evrnu kurucusu ve CEO'su Stacy Flynn ile Bolt Threads CEO'su Dan Widmaier'ın katıldığı söyleşide, moda sektörüne yönelik gerçekleştirilen örnek inovasyon uygulamaları anlatıldı.

SÖKTAŞGenel Müdür Yardımcısı Baran Kayhan, Söke Ovası'nda uzun yıllardır sürdürdükleri pamuk üretiminde 3 yıldır uyguladıkları rejeneratif pamuk tarımının detaylarını anlattı. SÖKTAŞ olarak üretim sürecinde doğal kaynakların verimli kullanılması için çaba gösterdiklerini vurgulayan Kayhan, yeni sürdürebilir ürün olan rejeneratif pamuk yani onarıcı pamuk üretimine başladıklarını belirtti. Projedeki temel amacın, toprakların zenginliğini korumak ve su tüketimini azaltmak olduğuna dikkat çeken Baran Kayhan, çevresel etkisi bakımından rejeneratif pamuğa olan ilginin arttığını, bu bilincin dünyamızın geleceği açısından önemli olduğunu söyledi.

Pamuk tarımında suya yoğun şekilde ihtiyaç duyulduğunu hatırlatan Kayhan, rejeneratif pamuk üretimiyle ilgili şu bilgileri paylaştı: "Bölgemizde normalde pamuk öncesi buğday ekilerek yılda çift üretim yapılır. Biz ise rejeneratif tarım için ayırdığımız arazilere buğday ekmiyoruz. Toprağa önce yüksek azot barındıran yonca tipi bitkiler ekiyor, büyüyen bitkileri toprakta bırakıyoruz. Bu bitkiler doğal gübre ve koruyucu katman görevi görüyor. Böylece pahalı gübre ihtiyacınız ortadan kalkarken, pestisit gereksiniminiz de azalıyor. Kimyasal ilaç da kullanmıyoruz. Toprağın üzeri kapalı olduğu için yabancı ot bitmiyor, içi nemli kaldığından pamuğun yetişmesi için gerekli 15 santimlik alanda canlı yaşam ve mineraller artıyor ve atmosfere eski gübre uygulamalarından kalmış moleküller salınmıyor. Dolayısıyla daha noktasal kullanım yeterli olduğundan su kullanımı yüzde 75 oranında azalıyor, işçilik maliyetleri düşüyor. Yetişen pamuk yerel olarak imal ettiğimiz özel makinalarla toplanıyor. Toprağı daha az işlediğimiz için daha az traktör ve ekipman kullanıyor böylece pamuk üretimi sırasındaki karbon emisyonunu da azaltıyoruz. Doğanın döngüsü içinde, biyoçeşitliliği koruyarak pamuk yetiştiriyoruz."

Baran Kayhan, SÖKTAŞ olarak Birleşmiş Milletlerin yayınlamış olduğu sürdürülebilir kalkınma hedeflerini benimsediklerini vurguladı. Tüm üretim sürecinde kaynak kullanımını düşürmeye ve atık oluşumunu azaltmaya çalıştıklarını belirten Kayhan, "Oluşan atıkları öncelikli olarak kendi içimizde değerlendiriyor, sonrasında geri kazanmanın yollarını arıyoruz. Başka bir çalışmamızda tekstil üretiminde su tüketiminin en fazla olduğu prosesleri tespit ederek buraları iyileştirdik, alternatifler ürettik.  Su tüketimimizibir kaç yıl içinde yüzde 37 oranında azalttık. Ayrıca, fabrika binalarımızın çatılarına 1.5 MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali (GES) kuruyoruz.İklim değişikliğiyle mücadeleye hazırlanırken, liderlerimizin gündemindeki karbon vergisi gibi cezai yaptırımlar kısa vadede doğru uygulamalar olsa da, bunlar gelişmeyi ve inovasyonu yavaşlatabilir. Üzerinde durulması gereken asıl konu, çevre dostu üretim ve ticareteverilecek acil maddi / manevi destek ve teşvikler olmalıdır. Yeni girişimcileri, çiftçileri, sanayicileri,inovasyona ve ekonomiye kazandıracak kolaylıklar bu değişimi çok daha hızlandıracaktır.”

Oturumun konuşmacılarından Evrnu kurucusu ve CEO'su Stacy Flynn ise modadaki atık krizine dikkat çekerek bu konuda moda sektörünün oldukça zayıf olduğunu, kotların sadece yüzde 1'inin geri dönüştürülebildiğini söyledi.

STELLA MCCARTNEY: LİDERLER SORUMLULUK ALMALI

Sürdürülebilir moda için Birleşmiş Milletler ile çalışmalar yürüten ikonik İngiliz moda tasarımcısı Stella McCartney, sürdürülebilirlikle ilgili etkili yeniliklere imza atan dört iş ortağı ile moda sektörünün dikkatini çekmeyi başardı. Her fırsatta moda şirketlerinin maksimum etki taahhüdüne imza atmasının önemini vurgulayan modacı, endüstrinin gezegende oluşturduğu büyük zararı engellemek için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Herkesin, özellikle liderlerin bu konuda sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Stella McCartney, SÖKTAŞ, Evrnu ve BoltThreads gibi önemli tedarikçilerinin sürdürülebilirlik çalışmalarını duyurarak, moda şirketlerinin sadece kendilerinden ibaret olmadığına, tüm tedarik zinciriyle bir bütün olarak sorumlu olduğuna işaret etti.

Stella McCartney, sürdürülebilirlik mesajını 2022 Yaz tasarımlarını sergilediği defileyle birlikte görsel olarak da veriyor. Ünlü modacının, toplantının fuaye alanında sergilediği malzemeler arasında, BoltThreads'inmiselyumdan (mantarın bir bölümü) yapılmış parçalar; Paul Pogba ve adidas işbirliğiyle yaratılan dünyanın ilk vegan kramponları; SÖKTAŞ'ınrejeneratif pamukları; Okyanus plastiklerinden elde edilen EVRNU ve ECONYL rejenere naylon ve orman dostu viskoz bulunuyor.McCartney, adını taşıyan lüks markasını, malzeme ve tedarik zinciri inovasyonu, ortaklıkları ve duruşuyla, sürdürülebilirlik düşüncesiyle büyütüyor. Bir vejeteryan olan Stella McCartney, bugüne kadar hiçbir tasarımında deri, tüy veya kürk kullanmadı.

31 Ekim'de başlayan 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı(COP26), küresel ısınma ve sera gazı salınım oranlarını azaltma amacıyla 197 ülkenin katılımıyla gerçekleştiriliyor. Organizasyon 12 Kasım'da sona erecek.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@