banner143

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

TMSF’den Fransa’da Hukuk Zaferi

TMSF New York’tan sonra Paris’te de çok önemli bir davayı kazandı.

TMSF’den Fransa’da Hukuk Zaferi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından Fransa’da, batık banka patronu Erol Aksoy’a karşı açılan tenfiz davasında Paris İlk Derece Mahkemesi çok kritik bir karara imza attı.

TMSF’nin Erol Aksoy’un Türkiye’den kaçırdığı malvarlıklarının tespiti ve geri kazandırılması çalışmaları açısından kritik öneme sahip kararla, Türk mahkemelerinin aldığı kararlar Fransız mahkemesi tarafından da tanınmış oldu. İstanbul’dakiTicaret Mahkemelerinin verdiği kararların Fransa’da da geçerli olduğuna hükmetti.

Erol Aksoyduruşmalarda Türk mahkemelerinin bağımsız olmadığını, kararların gerekçesiz verildiğini ve Türk hâkimlerin tarafsız olmadığını iddia etti, fakat “dayanaktan yoksun” olduğu gerekçesiyle iddialarımahkemeyi ikna edemedi. TribunalJudiciaire De Paris mahkemesi kararında, Türkiye’deki kararların gerekçeli yazıldığına atıf yaparak söz konusu kararların Fransız kamu düzenine uygun olduğuna karar verdi.

Daha önce New York’taki mahkemede parasının kaynağı konusunda çelişkili açıklamalar yaptığı için “güvenilir tanık olmadığı”na karar verilen Erol Aksoy’un çelişkili açıklamaları Paris’teki mahkemenin de dikkatinden kaçmadı. Mahkeme karar metninde “Belirtmek gerekir ki Bay Erol Aksoy, kendisini haksız bulan hâkimlerin tarafsızlığına itiraz ederken, Türk mahkemelerinin verdiği lehte kararları savunma yaparken kullanmaktadır.” ibaresine vurgu yaptı.

İktisat Bankası’nın içini boşaltarak kamu zararına sebep olan Erol Aksoy’un, Paris’teki iki dairesi ile Lüksemburg’daki şirketine yönelik, TMSF tarafından aldırılmış ihtiyati tedbir kararı devam ediyor.

Erol Aksoy’un New York’ta tespit edilen lüks bir dairesi de yine TMSF tarafından geçen yıl tespit edilmiş ve mahkeme emriyle1 milyon 751 bin Dolara satılmıştı.

Ne olmuştu

2001 ekonomik krizine yol açan bankalardan İktisat Bankası, içi boşaltıldığı için faaliyetlerine devam edemeyip TMSF’ye devredilmiş, mağdur olan mudilerin paraları TMSF tarafından ödenmişti. Mudilerin bankaya emanet ettiği paraları usulsüz işlemlerle zimmetine geçirdiği mahkeme tarafından tespit edilen Erol Aksoy, 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Karar Yargıtay tarafından onanıp cezası kesinleşince, Erol Aksoy da Cem Uzan gibi firar etti.

TMSF ile 2006 yılında imzaladığı protokolde Erol Aksoy 1 milyar Dolar borcu olduğunu kabul etmiş, fakat imzaladığı protokolün şartlarını yerine getirmediği için temerrüde düşmüştü. TMSF Erol Aksoy’un mal varlıklarını satarak, eski bankacının sebep olduğu kamu zararını karşılamaya çalışıyor. Ayrıca Erol Aksoy hakkında açılan iflas davası da devam ediyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@