banner24

banner170

banner164

banner171

banner31

banner165

Türkiye İhracatına 45,6 Milyar Dolarlık Katkıda Bulundu

Türkiye’nin toplam ihracatında en büyük paya sahip İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB), temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Endüstri Güncel 16.08.2021, 13:30 Melike Kaya Bayram
321
Türkiye İhracatına 45,6 Milyar Dolarlık Katkıda Bulundu

Türkiye’nin lider ihracatçı birliği İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri’nin (İMMİB) iştigal sahasında mal ihracatı gerçekleştiren sektörlerin 7 aylık ihracat toplamı, 45,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin yüzde 35’lik artışla 121,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiği dönemde, İMMİB çatısı altında yer alan sektörler de ihracatını yüzde 45 artırdı.

EN ÇOK İHRACAT KİMYA SEKTÖRÜNDEN

Temmuz ayında 1,9 milyar dolar ihracat gerçekleştiren kimya sektörü birlik bazında ilk sıraya yerleşirkenonu, 1,7 milyar dolarlık ihracat ile çelik sektörü takip etti. Elektrik, elektronik sektörünün 1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiği temmuz ayında metaller sektörü 945 milyon dolarlık ihracata imza attı. Madencilik sektörü bu ayda 477 milyon, mücevher sektörü ise 456 milyon dolar tutarında ihracat yaptı.

REKOR ARTIŞ ÇELİKTE YAŞANDI

Temmuz ayında ihracatını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,4 oranında artıran ve en çok Yunanistan’a ihracat yapan kimya sektörü 7 aylık toplam ihracatını 13,9 milyar dolara taşıdı.Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 56,8 ile en yüksek artış oranını yakalayan çelik sektörü, 7 aylık toplam ihracat rakamını 11 milyar dolara yükseltti. Aynı dönemde ihracat rakamını yüzde 38,5 artıran ve en çok İngiltere’ye ihracat gerçekleştiren elektik elektronik sektörü yıllık ihracat rakamı7,9 milyar olarak kayıtlara geçti. Belirtilen dönemde metaller sektörü ihracatını yüzde 46,5 artırarak toplam ihracat rakamını 6,6 milyar dolara yükseltti ve en çok Almanya’ya ihracat gerçekleştirdi.Yüzde 48,3’lük artışla yıllık ihracatını 3,3 milyar dolara taşıyan madencilik sektörü temmuz ayında en çok Çin’e ihracat yaptı. İhracatını yüzde 48,5 artıran ve toplam ihracatını 2,9 milyar dolara yükselten mücevher sektörü de temmuz ayında en çok Birleşik Arap Emirlikleri’neürün gönderdi.

MADEN SEKTÖRÜNDE, ÜRETİMDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE ODAKLANILMALI

Sektörler özelinde önemli açıklamalarda bulunan İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB) Genel Sekreteri Dr. S. Armağan Vurdu,maden sektörününlider pazarlarındaki etkinliğini artırmak ve yeni pazarlarda var olmak için faaliyetlerini sürdürdüğünü ancak sektörün üretimde sürdürülebilirliğe odaklanması gerektiğine dikkat çekti.

“NORMALLEŞME ADIMLARI SEKTÖRE OLUMLU YANSIYACAK”

Mücevher sektörünün pandemiden olumsuz yönde etkilendiğini dile getiren Vurdu, sektörde fiziki fuarlar, heyet ve organizasyonlar yapılamadığından dolayı mücevher firmalarının bireysel olarak ihracat pazarlarına ağırlık verdiğini ve geleneksel pazarlardaki paylarını artırdığına değindi.Vurdu, “Normalleşme adımları, aşı uygulamalarının hız kazanması ve fiziki fuarların başlaması sektörümüze olumlu yansıyacak” dedi.

KİMYA SEKTÖRÜNÜN YILSONU İHRACAT HEDEFİ 22 MİLYAR DOLAR 

Temmuz ayında kimya sektörünün gerçekleştirdiği 1,9 milyar dolarlık ihracat ile ülke geneli ihracat sıralamasında ikinci olduğunun altını çizen Vurdu,kimya sektörü 2021 yılı 7 aylık dönemi toplamında da yine 13,9 milyar dolar ihracat ile ikinci oldu. Sektör olarak yılsonunda 22 milyar dolar civarında ihracat rakamına ulaşacağımızı öngörüyor, Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 11’lik pay almayı hedefliyoruz” diye konuştu.

ELEKTRİK-ELEKTRONİK SEKTÖRÜNDE YILSONU İHRACAT HEDEFİ AŞILACAK

2021 yılı için elektrik elektronik sektörünün ihracat hedefinin 12,5 milyar dolar olup 2020 yılına göre ihracatta yaklaşık yüzde 10 büyüme gerçekleşeceğini öngördüğünü belirten Vurdu,"2021 Ocak-Temmuz döneminde sektör ihracatının önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38,5 büyüme ile 7,9 milyar dolar olarak gerçekleşmesi, yılsonu sektör ihracat hedefinin de aşılacağının göstergesi” diye konuştu.

METAL SEKTÖRÜNDE YÜZDE 35 İLA 40 ARASINDA İHRACAT ARTIŞI BEKLENİYOR

Metal sektöründe 2021 yılı için yüzde 19 oranında bir artışla 10 milyar dolar ihracat hedeflediklerini kaydeden Vurdu, “Şu ana kadar yakaladığımız artışla hedefimizi aşarak en az 11 milyar dolara ulaşabileceğimizi görüyoruz. 2021 yılında sektörümüz özelinde yüzde 35 ila 40 aralığında bir ihracat artışı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ÇELİKTE 23 MİLYON TON İHRACAT HEDEFİ 

Dünyada çelik fiyatlarının artış gösterdiğini ve bu yıl teslimatların daha da hızlandığını aktaran Vurdu, yaşanan gelişmelerin ihracat rakamlarını olumlu yönde etkilediğini belirterek, “2021 yıl sonu itibarıylaküresel olarak normalleşme beklentileri kapsamında ihracatımızı; miktarda yüzde 10 artışla 23 milyon tona ulaştırmayı, değerde ise yüzde 40'a yakın yükselişle 17,5 milyar dolar seviyelerinde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

HİZMETLER SEKTÖRÜ TÜRKİYE’NİN İHRACAT HEDEFİNDE İTİCİ GÜÇ OLACAK

Hizmetler sektörünün Türkiye ekonomisinin büyümesinde büyük pay sahibi olduğunu veverdiği cari fazla ile dış ticaretin dengelenmesine katkı sağladığını aktaran Vurdu, “Hizmetler sektörü hem istihdama hem de sürdürülebilir büyümeye güçlü katkılarını devam ettirecek. Birlik Genel Sekreterliği’nin ardından Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü’nün de kurulması, sektörümüzün orta vadedeki 150 milyar dolar olan ihracat hedefinin önünü açtığı gibi Türkiye’nin ihracat hedefinde de itici güç olacaktır” açıklamalarında bulundu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@