banner24

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Un Sanayicileri Tusaf Kongresi’nde Buluştu

Pakun CEO’su Ertan Özgen: “Tahıl koridorunun uzatılması hem gıda fiyatlarının dengelenmesi hem de ihtiyacı olan ülkeler için olumlu bir adım oldu”

Endüstri Güncel 24.05.2023, 10:45 Melike Kaya Bayram
94
Un Sanayicileri Tusaf Kongresi’nde Buluştu

Özgen, "Küresel gıda tedarik zincirinin kesintisiz olarak işlemesi için stratejik öneme sahip Tahıl Koridoru Anlaşması, ülkemizin arabuluculuğuyla bir kez daha uzatıldı. Bu karar özellikle gıda fiyatlarının dengelenmesi adına piyasalara güven telkin etti. Anlaşma sayesinde gıda fiyatlarında yüzde 20’lik bir düşüş sağlanmıştı. Anlaşmanın uzatılmasıyla küresel gıda zincirinde sürdürülebilirliğin önemi bir kez daha gözler önüne serildi’ dedi.

’21 milyon ton rekolte bekliyoruz’

Anlaşmanın başlangıcından bu yana 30 milyonu aşkın tahılın taşındığını hatırlatan Özgen, ‘Anlaşmanın 3’üncü kez uzatılması tahıl ihtiyacı bulunan ülkeler için de önemli bir adım oldu. Kendi ülkemiz adına buğday stoklarımızın yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Şubat ayından bu yana süren yağmurlar sayesinde rekolte beklentisi yükseldi. Bu yıl da yaklaşık 21 milyon ton üretim bekliyoruz. Hububat ürünleri ithalatına getirilen gümrük vergisi kararıyla da çiftçilerimiz koruma altına alınmıştı. Alım fiyatlarının da yine çiftçimizi koruyacak yönde açıklanacağını öngörüyoruz" dedi.

“Katma değerli ihracat için buğday üretimimizi artırmamız gerekiyor”

Ülkemizin un üretimi ve ihracatına da değinen Özgen, "Kendi buğdayımız iç piyasadaki un için ihtiyacı karşılıyor ancak ihracatımız için dahilde işleme rejimi kapsamında buğday ithalatına devam ediyoruz. Türkiye’nin buğday üretiminin artmasının un sanayisine, unlu mamuller sektörüne ve ihracatına artı değer sağlayacağına inanıyoruz. İklim krizinin artık hayatımızda olduğu bu süreçte sürdürülebilir tarım, kuraklığa dayanıklı üretim metotları gibi yenilikçi uygulamaları ön planda tutmalıyız. Çiftçilerimizi de bu yönde bilinçlendirmeli ve desteklemeliyiz. Böylece kısa sürede buğday üretimimizi artıracağımıza inanıyoruz. Pakun olarak biz de hem sektörümüze hem de üreticilerimize fayda sağlayacak projeler için

çalışıyoruz. Üretimimizle, ihracatımızla ve yeni yatırımlarımızla ülkemize değer katmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bu yıl 17’ncisi düzenlenen TUSAF Kongresi, un, makarna ve yem sanayicileri, tedarikçileri, değirmen makinecileri ve fırıncılık mamulleri üreticileri, alanında uzman panelist ve yöneticilerle kamu kurum ve kuruluşları yetkilileriyle birçok sektör paydaşını bir araya getirdi.

Kongrede düzenlenen çeşitli panellerde, Türkiye’nin buğday piyasaları ve geleceğe dönük beklentilerinin yanı sıra, iklim değişikliği, kuraklık, yeni ticaret dinamikleri, kısıtlı doğal kaynaklarla tarımsal üretimde gelecek stratejisi ile doğal afetlerin tarım ve gıda sistemine etkileriyle ilgili gelişmeler tartışıldı.

Kongrede TUSAF Başkanı Haluk Tezcan, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz hazır bulundu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@