banner143

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Workindo 2021 Raporunu Açıkladı

“Bu Sitede İş Var” mottosuyla yola çıkan Workindo.com, 2021 inşaat sektörü raporunu infografik ile açıkladı.

Endüstri Güncel 02.02.2022, 14:45 Melike Kaya Bayram
90
Workindo 2021 Raporunu Açıkladı

Yapı-inşaat sektörüne özel online kariyer ve hizmet platformu Workindo.com, 2021 yılı site verileri üzerinden inşaat sektörünün kariyer ve online pazaryeri infografiğini yayınladı.

Öncelikle inşaat sektöründe 2021 yılını değerlendiren ve 2022 yılı için öngörülerde bulunan Workindo.com CEO’su Erhan Kocabaş, “İnşaat sektörü için zorlu bir yılı geride bıraktık. Yeni yıla yeni umutlarla başladık. Gerek pandemi etkisinin azalması gerekse de piyasaların normalleşmesi bu yılki en büyük temennimiz.

İnşaat sektörü de birçok sektörde olduğu gibi pandemiye uyum sağladı ve özellikle personel bulma sürecinde dijital çözümleri daha çok kullanmaya başladı. Hızlı aşılama süreciyle birlikte her ne kadar pandeminin etkisi azalsa da, inşaat sektörü önümüzdeki dönemde dijital alışkanlıklarını kaybetmeyecek.

2022’de küresel enflasyonun kalıcı hale gelmesi ihtimali tüm sektörler için bir tehdit oluştursa da, bu tür çözümlere hızlı adapte olan firmalar gelecek yıllarda hızlı aksiyon alma şansıyla beraber avantajlı konumda olacak.

Türk müteahhitler 2021 yılında pandemiye rağmen yurt dışında 29,3 milyar dolarlık proje üstlendi. Bu rakam 2020’de 15 milyar dolara kadar gerilemişti. 2021 rakamları sektör adına oldukça umut vericiydi. 2020’ye göre yaklaşık 2 katına çıkan toplam proje bedeli, 2022’de daha da artabilir. İnşaat sektörünün Türkiye ekonomisine ve Türkiye markasına katkısı çok büyük. Son 15 yıl toplam proje bedeli ortalaması 23 milyar dolarken, bu yıl ortalamanın üzerindeyiz. Bu ivmeyi korumayı başarırsak Türk müteahhitlerin her ülkeden proje alması mümkün hale gelecektir.” dedi.

ŞİRKETLER 2022’DE YURT DIŞI PROJELERİNE ODAKLANMALI

Workindo olarak 2021’de büyüyerek yollarına devam ettiklerinin altını çizen Erhan Kocabaş, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de inşaat sektörüne baktığımızda, 2021 Kasım ayında ücretli çalışan sayısının yıllık %8,7 arttığını görüyoruz. Pandemi ve dolar kuru sebebiyle yaşanan belirsizliğe rağmen bu artış, inşaat sektörünün ülkemiz adına ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Her şeye rağmen Türkiye, bu sıkıntılı dönemde büyüme gösteren az sayıda ülkeden biridir. Ayrıca cari açıkta yaşanan daralma da inşaat sektörü adına önemli bir gelişmedir.

Tüm bu süreci fırsata çevirmek ve yaşanan belirsizlikten kurtulmak için Türk firmaların yurt dışı projelerine odaklanmalarının daha önemli olduğuna inanıyorum. Her şeye rağmen inşaat sektörü olarak 2022’den umutluyuz.”

İNŞAAT SEKTÖRÜ WORKİNDO’DA BULUŞUYOR

Workindo.com verilerinden yola çıkarak hazırladıkları inşaat sektörünün kariyer ve pazaryeri 2021infografiğini de değerlendiren Erhan Kocabaş, şu yorumlarda bulundu:

“Şu anda 420.000 civarı olan toplam üye sayımızın 400.000’inini bireysel üyeler, 20.000’ini de kurumsal üyeler oluşturuyor. Görüldüğü gibi inşaat sektöründe artık hamili kart yakınımdır devri kapandı. Personeller-firmalar-taşeronlar sadece Workindo.com’a üye olarak insan kaynakları çözümlerine kolayca ulaşabiliyorlar.

BARETLİ KADINLAR VE Y KUŞAĞI DİKKAT ÇEKİYOR

İnşaat sektöründe iş arayan kadınların oranı her geçen gün daha da yükseliyor. İş arayanların %45,8’inin kadın olması, kadınların inşaat sektöründe ciddi varlığını gösteriyor. Workindo.com’da iş arayanların %26,7’sini 25-34 yaş aralığındaki Y kuşağı bireyler oluşturuyor.

DANIŞMANLAR ARANIYOR

İnşaat sektöründe, Workindo üzerinden 2021’de en çok gayrimenkul danışmanı arandı. Firmalar şirketlerinde çalışacak danışmanlara ihtiyaç duyup ilanlarını Workindo’dan verdiler. Vasıfsız eleman ve mobilya ustası da diğer aranan elemanlar oldular.

İSTANBUL İLAN VERMEDE İLK SIRADA

Workindo üzerinden gerek firma gerekse de birey olmak üzere en çok ilan İstanbul’dan verildi. Ardından Ankara ve İzmir gelirken, Bursa, Antalya ve Kocaeli diğer en çok ilan veren şehirler oldular.

DÜNYANIN İŞİ BURADA

Workindo’daki iş fırsatları tüm dünyadan dikkat çekiyor. Global atılımlarımız sonrasında bunun etkisini iyice gördük. Özellikle yoğun faaliyetlerde bulunduğumuz Özbekistan, Rusya, Ukrayna ve Almanya Workindo’yu yakından takip ediyor.

TAŞERONLARDA WORKİNDO’DA

Firmalar, taşeron bulmak için yine Workindo’ya başvurdular. 2021’de Workindo üzerinden 11.700 personel, 670 taşeron firma ilanı verildi.

İŞ ARAYIŞLARI ARTIK MOBİL

Teknolojinin gelişmesiyle artık her şeyi cepten mobil olarak yapabiliyoruz. Yemek siparişinden market siparişine temizlik işlerinden ikinci el-satıma kadar hepsine tek tıkla ulaşılabiliyor. İnşaat sektöründe iş arama konusunda da mobil cihaz kullanımı %90’lara ulaştı.

SEKTÖR İŞİ EN FAZLA SONBAHARDA ARIYOR

İnfografik verilerimize baktığımızda inşaat sektöründe iş aramalarının en çok yapıldığı mevsim Sonbahar.

KABA İNŞAAT HİZMETLERİNE İLGİ BÜYÜK

Workindo.com’un kariyer platformu olmasının yanında inşaat sektöründe hizmet alım-satımı da yapılan bir pazaryeri konumunda olduğunu söyleyebilirim. 2020’de Workindo’dan en çok talep edilen hizmet kaba inşaat hizmetleri oldu. Onun ardından kalıp hizmetleri ve yerden ısıtma da diğer talep gören hizmetler oldu.

FİRMALAR “BRONZE PAKET” DEDİ

Workindo kullanıcılarına birbirinden avantajlı ürün paketleri sunuyor. Özellikle firmalar ihtiyaçlarına göre bu ürün paketlerine yoğun ilgi gösteriyor. 2021 yılında firmalar tarafından en çok tercih edilen ürün paketimiz “Bronze Paket” oldu.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@