banner143

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Yerel Ayçiçeği Tohumu Geliştirilmesinde Dönüm Noktası Olan Projede İlk Hasat Yapıldı

Yudum, Tohum Derneği ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik desteği ile ‘Yerel Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi’ başladı.

Endüstri Güncel 17.09.2021, 15:30 Melike Kaya Bayram
504
Yerel Ayçiçeği Tohumu Geliştirilmesinde Dönüm Noktası Olan Projede İlk Hasat Yapıldı

Yudum ve Tohum Derneği iş birliği ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik desteği ile ‘Yerel Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi’ başladı. Yüksek verimli yerel tohum geliştirilmesi ve çeşitliliğin artırılması noktasında dönüm noktası olan proje dahilinde ilk hasat16 Eylül Perşembe günü, Tekirdağ Muratlı’da yapıldı. Etkinlik Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya, Savola Gıda TürkiyeGenel Müdürü Houmer Balazadeh, Trakya Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan TÜLEK, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ve Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgilile kamu ve sanayi temsilcileri ile çiftçilerin katılımıyla gerçekleşti.

Proje kapsamında Türkiye’de yerel ayçiçeği tohumunun geliştirilmesi, verim ve kalite bakımından dünya pazarında da söz sahibi olunmasını sağlayacak yüksek kaliteli yerel çeşitler elde edilmesi hedefleniyor. Ayrıca bu bağlamda ayçiçeği tarımı yapan çiftçilere eğitim ve yayım çalışmaları ile teknik uygulama desteği de sağlanıyor. Bugün ise geçen mayısayında Tekirdağ Muratlı, Edirne Keşan ve İstanbul’un Silivri ilçelerinde belirlenen üç farklı deneme tarlasında ekimi gerçekleştirilen 2 tescilli, 2 üretim izinli, 6 adet de aday çeşit olmak üzere toplam 10 çeşit yereltohumdan elde edilen ürünler hasat edildi.

10 ÇEŞİT AYÇİÇEK ADAY TOHUM ÇEŞİTLERİNİN DENEMESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Tohum Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Musa Kaya, “Biz her zaman doğayı, çevreyi, tarımı ve çiftçileri destekleyen projeler ortaya koymaya çalışıyorken benzer amaçlarla yola çıkan Yudumile bu projede buluştuk. ‘Yerli Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi’nin doğuşu Yudum ile tanıştıktan sonra gerçekleşti. Proje kapsamında öncelikle önder çiftçilere tohum desteği sunuldu, çiftçi ağı kuruldu, ayçiçeği tarımı ile ilgili eğitimler verildi. Ardından 3 adet tarlamızda 10 çeşit ayçiçek aday tohum çeşitlerinin denemesi gerçekleştirildi” dedi.

“HEDEFİMİZ YERLİ ÜRETİMİ ARTIRMAK VE ÇİFTÇİLERİMİZİ HER ANLAMDA DESTEKLEMEK”

45 yıl önce bu topraklarda doğan, Türkiye’nin en sevilen sıvıyağ markası Yudum olarak, yerli ayçiçek üretiminin artırılması hedefiyle yepyeni bir projeye imza atmanın heyecanı içinde olduklarını belirten Savola Gıda Türkiye Genel Müdürü Houmer Balazadeh, “Hedefimiz belli; yerel tohumlarla yerli üretimde kapasiteyi artırmak ve çiftçilerimizi her anlamda destekleyerek bu ivmeyi sürdürülebilir kılmak. Yerel Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi ile Türkiye’de yerel ayçiçeği tohumunun geliştirilmesine; verim ve kalite bakımından dünya pazarında da söz sahibi olunmasına katkı sağlayacağız” açıklamasını yaptı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, DÜNYADAKİ GIDA SİSTEMLERİNİN DÖNÜŞÜMÜ MESAJI VERECEK

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, “Gıda sistemleri, özellikle iklim değişikliği faktörüne daha dayanıklı hale getirilerek dönüştürüldüğü takdirde, uygun fiyatlı, sağlıklı besinler sürdürülebilir ve kapsayıcı bir şekilde sağlanabilir ve açlık, gıda güvensizliği ve kötü beslenmenin her halini sonlandırmak için güçlü bir faktör haline gelebilir.” açıklamasını yaptı.

YAĞLI TOHUMLAR ‘STRATEJİK ÜRÜN’ İLAN EDİLMELİ

Dünya ayçiçek tohumu ithalatının yüzde 55’ini Avrupa Birliği ile Türkiye’nin gerçekleştirdiğini belirtenBitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, “Temel gıda maddeleri arasında en büyük ithalat kalemlerinden birini yağlı tohumlar ve türevleri oluşturuyor. Yağlı tohumlarda ham maddede büyük oranda dışa bağımlıyız. Ülkemiz bitkisel yağdaki yurt dışı bağımlılığında kritik eşiği aşmış durumda. Ülke olarak 3,5 – 4 milyar dolar seviyesindeki bir bedeli ne yazık ki dışarıya ödüyoruz. Böyle devam etmesi halinde 2030 yılına kadar yağlı tohum ithal etmek için 16 ila 18 milyar doları dışarıya ödemek zorunda kalacağız” dedi.

Büyükhelvacıgil bu sorunun tek çözümünün ise yerli üretimi artırmak olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle noktaladı: “Bu sorunun çözümü için yerli üretimi artırmanın en önemli adım olacağına inanıyoruz. Ülke olarak ekilebilir arazi sayımızı artırmalı, çiftçimizin üretim yapmasını sağlayacak politikalarla, üretim seferberliği başlatmalıyız. Ayçiçeği özellikle de Türkiye florasına uyumu ve çiftçimizin en iyi tanıdığı ürün olması açısından büyük bir önem taşıyor. Bölgelerimiz için en uygun ve yüksek verimlilik elde edebilmek için yerel tohumlar geliştirmeliyiz. Bugün ilk meyvesini toplayacağımız bu proje bunun için çok önemli. Bu bağlamda Yudum Ailesine, Tohum Derneği’ne, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün çalışanlarına, bugün bu hasadı yapabilmemizi mümkün kılan çiftçilerimize gerçekleştirmiş oldukları ‘Yerel Ayçiçeği Tohumu Destekleyici Sosyal Sorumluluk Projesi’ için şükranlarımı sunuyorum.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@