banner143

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Yerli Değirmen Üreticilerinin Gözü Dünya Liderliğinde

Küresel pazarda yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracatıyla Çin’in ardında ikinci sırada yer alan yerli üreticiler ise sektör liderliğine emin adımlarla ilerliyor.

Endüstri Güncel 07.03.2022, 11:45 07.03.2022, 10:30 Melike Kaya Bayram
60
Yerli Değirmen Üreticilerinin Gözü Dünya Liderliğinde

Düzenlediği başarılı uluslararası tahıl ve yem değirmenciliği fuarları ile tanınan Türkiye merkezli Parantez Fuarcılık ve Hollanda merkezli Victam International iş birliğiyle 10-12 Mart 2022 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde 9. kez gerçekleştirilecek olan İDMA AND VICTAM EMEA; “Hububat ve yem değirmenciliği sektörünün uluslararası fuarı” mottosuyla sektörün dünyadaki en önemli temsilcilerini bir araya getirecek. Türkiye, Almanya, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve İtalya başta olmak üzere çeşitli ülkelerden yaklaşık 100 katılımcıya ve 500 markaya ev sahipliği yapacak olan İDMA AND VICTAM EMEA, sektörün dünyadaki en büyük fuarı olma özelliğini taşıyor.

Pandeminin başlamasıyla dünya genelinde ülkelerin uyguladığı korumacı politikalar gıda güvenliğinin ve erişilebilirliğinin önemini her geçen gün artırıyor. Bu bağlamda tüm dünyada tarımsal ürünlere olan talep hızlı artış gösteriyor. Uluslararası Yem Endüstrisi Federasyonu'na (IFIF) göre yıllık küresel ticaret hacmi 500 milyar dolara ulaşan karma yem endüstrisini ve 165 milyar dolara ulaşan tahıl sektörünü doğrudan ilgilendiren un, yem ve tahıl işleme makineleri sektörü, 5 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne ulaşırken 2025 yılında bu rakamın 6 milyar doları geçmesi bekleniyor. Önümüzdeki dönemde özellikle nüfus artış hızının yüksek olduğu bölgelerde yem, tahıl, bakliyat, un ve unlu mamullere olan talebin artması beklenmekte. Bu noktada en önemli bölgeler; Güneydoğu Asya ile birlikte Sahra Altı Afrika, Orta Doğu ve Kuzey Afrika. Türkiye'nin tahıl işleme teknolojileri endüstrisinin ana merkezlerinden biri olması ve tarımsal ürünlere olan talebin artması beklenen Ortadoğu ve Afrika ülkelerine yakın olması, Türkiye’nin küresel pazarda en önemli aktörler arasındaki yerini pekiştiriyor.

TÜRKİYE İHRACATTA DÜNYA LİDERLİĞİNİ HEDEFLİYOR.

Yıllık ticaret hacmi 5 milyar dolara ulaşan un, yem ve tahıl işleme makineleri sektöründe Çin’in ardından dünyanın en büyük ikinci ihracatçısı konumunda yer alan Türkiye, toplam üretim miktarının yüzde 90’ını ihraç ediyor. Avrupalı üreticilerle düşük maliyetler ve ürün fiyatlarıyla ayrışan yerli üreticilerimiz Uzakdoğu’dan ise yüksek kaliteyle öne çıkıyor. Lojistik avantajlarıyla birlikte yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşan sektör,Türkiye’nin en önemli ihracat kalemleri arasında yer alıyor. Özellikle değirmen teknolojilerinde dünyada trendleri belirleyen yerli üreticilerimiz,değirmen makineleri üretiminden, un, tahıl, bakliyat, yem tesisi kurulumuna kadar geniş bir kapsamda hizmet veriyor. Anahtar teslimi bir fabrikanın makine maliyeti ise makine parkuru ve tahıl depolama alanları da dahil 1 milyon dolarla 20 milyon dolar arasında değişkenlik gösterebiliyor.

TMO VE TABADER İŞ BİRLİĞİYLE ULUSLARARASI TAHIL, BAKLİYAT VE YEM ZİRVESİ İSTANBUL’DA

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Türkiye’de sektörünün en önemli sivil toplum kuruluşu olan Tahıl ve Bakliyat İşleme Teknolojileri, Depolama ve Analiz Sistemleri Derneği (TABADER) iş birliğiyle, 10-12 Mart’ta İDMA AND VICTAM EMEA ile eşzamanlı olarak İstanbul’da düzenleyeceği üç büyük uluslararası organizasyonla, tüm dünyayı yeni teknolojiler ve sistemlerle tanıştırarak sektörü bir üst noktaya taşıyacak. TABADER Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Mustafa Bayram, TABADER’in amacının, sektörü çok daha ileri noktalara taşımak olduğunu belirterek;‘’Türkiye tahıl ve bakliyat işleme teknolojileri ve depolama sistemlerinde ciddi bir teknoloji know-how’ına sahip. Bu çok fazla bilinmeyen önemli bir özelliğimiz. Bundan sonra Türk firmalarının isimleri global ölçekte çok daha fazla duyulacak. Türkiye sektörde önemli bir makine ve teknoloji üreticisidir ve ürettiği teknolojiyi ihraç etmektedir. Büyüyen firmalarımız artık yurtdışında rakip firmaları satın alarak, global bir aktör olmuşlardır. Bu sektörlerde adeta lider olan Türkiye, bundan sonraki süreçte AR-GE ve özellikle nitelikli insan gücüne yatırım yaparak, çıtayı çok daha üst noktalara taşıyacak güce sahip’’ dedi.

Dünyada 2030’da proteine olan talebin yüzde 70 artması beklendiğini ve bu çerçevede tahıl ve bakliyat taleplerinin de ciddi bir artış göstereceğini ifade eden Bayram; ‘’İşlemeye paralel olarak gelişen teknoloji, yeni fonksiyonel gıdaların da ortaya çıkmasına sebep olmakta. Özellikle ülkeler için stratejik gıda olarak kabul edilen tahıl ve bakliyat konusunda ülkemizde de lisanslı depoculuk ve elektronik emtia borsaları açıldı. Bu Türkiye için büyük bir atılım projeksiyonu çizmekte. Ürün kayıplarının azaltılması, sağlıklı depolanması ve rekabet şartlarının oluşabilmesi için ciddi bir yatırım ve teknolojik sistem gerekiyor.’’ dedi.

500 MARKA, 82 ÜLKE, BİNLERCE SEKTÖR PROFESYONELİ BİR ARADA

Sektörün dünya liderliğine uzanan yolculuğunda önemli yere sahip olan İDMA Fuarı’nın organizatörü Parantez Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kalkan; “İDMA un, yem ve tahıl işleme makinaları sektöründe yurtdışında da marka olmuş bir fuar. Düzenlendiği yıllar boyunca üretici ile yatırımcı arasında kurduğu köprülerle sektörü dünya çapında tanıtarak, rekabeti artırıp sektöre kaliteyi getirmekte. Dünyada söz sahibi olan Türkiye değirmen sektörünün liderliğe yükselmesi için İDMAFuarı önemli bir misyon üstleniyor. İki yılda bir gerçekleştirilen ve bu sene dokuzuncusu hayata geçecek fuarda şirketlerimiz en yeni teknolojilerini 82 ülkeden binlerce profesyonelle buluşturacak. Türkiye’nin en güçlü olduğu endüstriler arasında yer alan un, yem ve tahıl işleme makinaları sektörünün dünyanın zirvesine olan yolcuğuna katkı sağlamaktan gurur duyuyorum. Pandemi sebebiyle en son 2019 yılında gerçekleştirdiğimiz İDMA Fuarı’nda katılımcılarımız sadece fuar esnasında 150 milyon dolardan fazla ihracat bağlantısı kurdu. Geçirdiğimiz zorlu pandemi sürecinde farkındalığımızın arttığı gıda erişimi, gıda güvenliği ve artan tarımsal ürün talepleriyle birlikte sürdürülebilir üretimin önemi her zamankinden daha fazla kendini hissettiriyor. En iyi ürünleri en ulaşılabilir fiyatlara tüm dünyaya ihraç eden firmalarımızı İDMA 2022 ile zirveye bir adım daha yaklaştıracağız.” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@