banner24

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Coca-Cola İçecek’e Yatırım Yapılabilir Kredi Notu

S&P, Coca-Cola İçecek için yaptığı ilk kredi derecelendirmesinde uzun vadeli kurumsal kredi notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviye olan “BBB-” olarak belirledi.

Endüstri Yatırım 27.12.2021, 09:00 27.12.2021, 08:17 Melike Kaya Bayram
96
Coca-Cola İçecek’e Yatırım Yapılabilir Kredi Notu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s (S&P), Coca-Cola İçecek (CCI) için ilk kez kurumsal kredi derecelendirmesinde bulundu. Değerlendirmede CCI’ın uzun vadeli kurumsal kredi notu yatırım yapılabilir seviye olan ‘BBB-‘ olarak belirlendi. Kredi notu görünümü ise ülke notundaki görünüme istinaden “negatif” olarak değerlendirildi.

S&P, CCI’ın ticari riskini ‘makul’; finansal riskini ise ‘düşük’olarak tanımladı. Kuruluşun değerlendirmesinde CCI’ın likiditesi de ‘yeterli’ bulundu.S&P, konuya ilişkin yayınladığı raporda, CCI’ın, çok iyi bilinen lisanslı markalardan oluşan portföyü ve uzun zamandır süregelen kârlı büyüme performansıyla, büyümekte olan pazarlardaki öncüpozisyonuna dikkat çekti. S&P, enflasyonun yüksek olduğu piyasalarda CCI’ın faaliyet gösterme kabiliyeti ve makul düzeydeki sermaye harcamaları sayesinde, faaliyetlerinden kaynaklanan serbest nakit akışının 2021’de olduğu gibi 2022'de de pozitif olacağı yönünde öngörüde bulundu.S&P raporda ayrıca; “Çok düşük kaldıraç oranı ve pozitif operasyonel serbest nakit akışı, dövizdeki oynaklığa ve ihtiyari harcamalara karşı iyi bir koruma oluştururken, döviz oynaklığına rağmen finansal taahhütlere uyum kapsamında önemli bir pay bırakıyor” görüşüne yer verdi.CCI’ın Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii A.Ş. (BBB-/Neg.) ile arasındaki güçlü hissedarlık ilişkisi de raporda olumlu bir faktör olarak vurgulandı.

Ayrıca Fitch Ratings, Coca-Cola İçecek’in (CCI) Yabancı ve Yerli Para Cinsinden Uzun Vadeli Temerrüt Derecelendirmesi Notunu ve Uzun Vadeli Birincil Teminatsız Derecelendirme Notunu 'BBB-' olarak, görünümünü de ‘Pozitif’ olarak teyit etti.

Fitch, kredi güncelleme raporunda, CCI'nın finansal profilinin, Türk Lirası’nın son dönemdeki değer kaybından ve yüksek hammadde enflasyonundan sınırlı bir şekilde etkilenerek, 2021-22'de güçlü kalmaya devam edeceğini belirtti. Ayrıca, CCI’nın güçlenen finansal profilini koruması durumunda, şu anda kredi profilini kısıtlayan temel faktörler olan, pazarlarındaki zayıf faaliyet ortamı ve kur dalgalanmalarından kaynaklanan riskleri azaltacağını, bunun da pozitif görünüm ile kredi notuna yansıtıldığını ekledi.

Fitch raporunda, CCI’nın ana pazarlarında gerçekleştirdiği başarılı satış performansı, iyi yönetilen kur riski, dayanıklı operasyonel karlılığı, nakit yaratma kabiliyeti ve ihtiyatlı sermaye yapısının altını çizdi.

TÜRKİYE’DE YATIRIM YAPILABİLİR SEVİYEDE KREDİ NOTUNA SAHİP İKİ FİRMADAN BİRİ

Coca-Cola İçecek CEO’su Burak Başarır,S&P ve Fitch’nin değerlendirmeleriyle ilgili yaptığı açıklamada, CCI’ın S&Pkredi notunun Türkiye’nin ülke notundan dört kademe üzerinde olduğunu hatırlatarak “S&P değerlendirmesinde Türkiye’deyatırım yapılabilir seviyede kredi notuna sahip iki firmadan biri olduk. S&P nezdinde şirketimizin ilk notunun bu seviyede olması ve Fitch tarafından da kredi notumuzun bu yıl da teyit edilmiş olması bizi gururlandırdı.Yıllardır kaliteli büyümeyi odağımıza alıp sıkı finansal politikalar ve iyi Kurumsal Yönetim uygulamaları ile sürdürdüğümüz işimizin uluslararası kredi derecelendirme şirketleri tarafından da teyit edilmesinden mutlu olduk” diye konuştu.

S&P tarafından ülke notu üzerinde derecelendirilmek, CCI’ın hem “Ülke Notu Üzerinde Kredi Notu”hem de “Transfer ve Konvertibilite” likidite testlerini başarıyla geçtiği anlamına geliyor. S&P metodolojisine göre ülke notu ile şirket notu arasında en fazla dört kademe olabiliyor. CCI kredi notundaki ‘negatif’ görünüm ise, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notu üzerindeki ‘negatif’ görünümü yansıtıyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@