banner24

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

Kontrolmatik Teknoloji’den Ankara Polatlı’ya Enerji Yatırımı

Kontrolmatik Teknoloji’den Türkiye’nin İlk Özel Sektör Lityum Demir Fosfat Batarya Hücresi ve Enerji Depolama Sistemleri Fabrika Yatırımı..

Endüstri Yatırım 02.02.2022, 10:30 02.02.2022, 13:04 Melike Kaya Bayram
241
Kontrolmatik Teknoloji’den Ankara Polatlı’ya Enerji Yatırımı

Teknoloji ve enerji alanında global oyuncularla yarışan, bilimselliği kendine misyon edinerek Türkiye’nin ekonomik ve teknolojik gelişimine katkı sağlayan Kontrolmatik Teknolojiyeni yıla hızlı bir giriş yaptı.

Bu yılın ilk yatırımına Ankara Polatlı’da imza atan Kontrolmatik Teknoloji, batarya teknolojileri ve enerji depolama sistemleri alanındaki AR-GE çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin ilk özel sektör yatırımı olan lityum demir fosfat (LiFePO4) batarya hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikasının temel atma törenini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın katılımı ile 25 Ocak 2022’de gerçekleştirdi.

Enerji depolama sistemleri konusunda faaliyet gösterecek %100 iştiraki Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş.’yi kurduklarını belirten Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, “Şirketimizin 2022 yılındaki ilk yatırımını Ankara Polatlı’da hayata geçirdik. Fabrikada lityum demir fosfat (LiFePO4) hücre, batarya modülü ve enerji depolama sistemleri üreterek sektörün artan yoğun talebinecevap vermeyi hedefliyoruz.Ürettiğimiz ürünler ile yüksek güçte enerji depolama ihtiyacı olan; enerji santralleri, şehir şebekeleri, fabrikalar, ev uygulamaları ve yüksek güç gerektiren iş makinaları, deniz taşıtı ve tren gibi alanlara hitap etmeyi planlıyoruz.” diye konuştu.

EV TİPİ HÜCRELER İLE DOĞAYA SAYGI HEDEFLENİYOR

Ürettikleri hücrelerin sadece şebeke ölçeğindeki enerji depolamada ve enerji santrallerinde kullanılmayacağının altını çizen Aslanhan, “Söz konusu hücreler ev uygulamalarında da kullanılacak. Büyüklük olarakkombi kadar olan ürünler,konutun duvarına takılıyor. Çatıda da güneş panelleri oluyor. Buradan gelen elektrik duvar tipi üniteye bağlanıyor. Gündüz güneş enerjisiyleüretilen elektrik ile evin elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Gece ise gündüz fazla üretilen enerji depolanıp gece kullanımı sağlanıyor. Bu sayede karbon salınımını azaltan, yeşil ve sürdürülebilir bir sisteme sahip olunuyor” dedi.

YERLİ ÜRETİMLE DIŞA BAĞIMLILIĞIN AZALMASINA KATKI SAĞLANACAK

Enerji depolama çözümlerine yönelik ithalatın yıllık yaklaşık 250 milyon doları bulduğunu söyleyen Aslanhan, “Dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlayacak bu yatırımımızın ilk fazı 250 MW saat emre amade kapasiteli olacak ve toplamda 3 fazda tamamlanacak. Üç faz tamamlandığında toplam 1.000MW saat kapasiteye ulaşmış olacağız. ‘Teknolojiyi kontrol eden geleceği kontrol eder’ mottosu ile çıktığımız yolculukta, söz konusu ithalatın da önüne geçerek cari açığın kapanmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

ÜRETİM TESİSİYATIRIMLARI DEVAM EDECEK

Enerji alanında bu büyüklükteki ilk özel sektör yatırımına imza attıkları için mutlu olduklarını belirten Sami Aslanhan,yıllardır sürdürdükleri çalışmalarının neticelerini almaya başladıklarını ve önümüzdeki yıllarda farklı ürün grupları için de üretim tesisi yatırımları planladıklarını söyledi. Aslanhan, “2020 yılının Ekim ayında yaptığımız halka arz sonrası, AR-GE çalışmalarına verdiğimiz önemi her fırsatta söylemiştik. Çalışmalarımızın sonuçlarını almaya ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.

Söz konusu fabrika ile oldukça kritik ve stratejik bir konu olan lityum iyon teknolojisinin üretim imkânının ülkemize kazandırılarak, yerli enerji depolama sistemleri ile farklı sanayi kollarının ihtiyaç duyduğu konular için arz güvenliğinin sağlanacağını belirten Sami Aslanhan,“Fabrikamızda lityum demir fosfat (LiFePO4) hücre ve diğer ileri teknolojileri kullanılarak, batarya modülüile birlikte anahtar teslim enerji depolama sistemleri üretilecek. Şebeke düzeyinde enerji depolama tesisleri, elektrikli araç şarj destek sistemleri, elektrikli araçlar başta olmak üzere,yeni teknolojik uygulamalar, endüstriyel tesislere yönelik enerji depolama çözümleri, yenilenebilir enerji uygulamaları, mesken uygulamaları ve ada kurulumları yapılacak.” diye konuştu.

YEŞİL MUTABAKAT EYLEM PLANINDA ÖNCÜ ROL OYNAYACAK

Yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması ve gelişmesi bakımından önemli bir etkene sahip olan enerji depolama sistemleri Avrupa’nın Yeşil Mutabakat eylem planını ile hedeflenen yeşil dönüşümün gelişmesinde öncü bir rol oynayacak. Bu doğrultuda Kontrolmatik Teknoloji yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Pomega Enerji Depolama şirketi ile faaliyete geçirdiği enerji depolama sistemleriyle Yeşil Mutabakat eylem planında birinci sırada yer alan karbon salınımı ve küresel ısınma gibi konularda çevreye verilen zararı en aza indirecek çözümler sunacak.

KARBON SALINIMININ ÇEVREYE VERMİŞ OLDUĞU ZARARIN AZALTMASINA YARDIMCI OLACAK

Enerji depolama gibi yenilikçi teknolojilerin ve altyapıların konumlandırılmasında görev almaktan mutluluk duyduğunu dile getiren Aslanhan; “Yeşil dönüşüm için teknolojik altyapıların güçlendirilmesi önemli bir etken teşkil ediyor. Türkiye’nin, Avrupa Yeşil Mutabakat Eylem planında belirlenen hedeflere ulaşabilmesi için ARGE ve inovasyon odaklı çalışmalarına hız kesmeden devam etmesi gerekiyor. Kontrolmatik Teknoloji olarak, söz konusu yatırım ile hem yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşması ve gelişmesini hem de dağıtım sistemlerindeki güvenilirliği, çeşitliliği, güç kalitesinin iyileştirilmesiyle ekonomiye de önemli bir katkı sağlamış olacağız. Enerji depolama teknolojileriyle hedefimiz yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji üretiminde daha çok ön plana çıkmasını sağlamak. Bu sayede karbon salınımının çevreye vermiş olduğu zararın önlenmesine katkı sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

KENDİ ENERJİMİZİ ÜRETECEĞİZ

“Fabrikamızda sıfır atık prensibine büründük. Bu tesiste yağmur suyu depolama sistemi olacak. Yılda 20 bin metreküp su kazanımı yapacağız. Bunu hem proseste hem de tesisin ihtiyacı olan su için kullanacağız. Dışarıdan minimum düzeyde su alacağız. Suyumuzu yağmur hasadı yaparak kullanacağız. Bazı fırınlarımız olacak, bu fırınlardaki atık ısıyı kullanıp, değerlendirip, tesisin başka yerlerindeki ısıtma ihtiyacını karşılayacağız ve böylece atık ısı geri kazanımı yapacağız. Tesisin çatısının tamamında güneş panelleri olacak. Kendi enerjimizi kendimiz üreteceğiz. Gündüz ürettiğimiz fazla enerjiyi kendi ürettiğimiz bataryalarda depolayacağız ve gece mesailerinde kullanacağız. Dolayısıyla tesise ilave olarak ürettiğimiz bir geri dönüşümümüz var. Tesisteki ilave kimyasalları tekrar prosesin içerisine katacağız.” diyen Aslanhan, çevreci ürünler üreten çevreci bir tesise imza atmaktan gurur duyduklarını belirtti.

İLK FAZ 2022’NİN SON ÇEYREĞİNDE FAALİYETE GEÇECEK

Türk ekonomi ve istihdamı için oldukça önemli bir yatırıma imza attıklarını belirten Aslanhan, fabrikanın sadece ilk fazında 250’e yakın kişinin istihdam edileceğini, tüm fazlar tamamlandığında ise ekstra 600 kişiyi bulacağını sözlerine ekledi. Tam kapasitesinde üretime başladığında toplamda yaklaşık 180 milyon USD’lik bir yatırım ulaşması planlanan fabrikada ilk fazın bu yılın son çeyreğinde, ikinci fazın 2023 yılının son çeyreğinde, son fazın ise 2025 yılının üçüncü çeyreğinde faaliyete geçmesi hedefleniyor.

KENDİ MÜHENDİSİMİZİ YETİŞTİRECEĞİZ

Söz konusu yatırım ile birlikte Ankara’daki üniversiteler ve sanayi odalarıyla iş birliği içerisinde olacaklarını belirten Sami Aslanhan, “Burada kendi bünyemizde eğitim laboratuvarımız olacak. Hem araştırmacı, hem mühendis hem de kalifiye eleman yetiştireceğiz. Türkiye'de bu alanda yapılan çalışmalar daha önceden kısıtlı olduğu için kendi personelimizi, kendi mühendisimizi kendimiz yetiştireceğiz” dedi.

ENERJİ DEPOLAMA TESİSİ İÇİN LİSANS BAŞVURULARIMIZI YAPTIK

Enerji depolama sistemlerinin şebekeye kurulup, işletilmesi içinlisans almak istediklerini ve bununla ilgili başvurularını ilgili kurumlara yaptıklarını belirlen Aslanhan, “Bağlı ortaklıklarımızdan Progresiva Enerji Yatırımları Tic. A.Ş. tarafından, yurt genelinde, müstakil 250MW bağlantılı ve 1000MWh kapasiteli elektrikdepolama tesisi kurulum ve 30 yıl süreyle işletimi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna  (EPDK) başvurumuz gerçekleştirildik. Burada lityum iyon depolama sistemleri kullanacağız.”dedi.

ENFLASYONUN ÜZERİNDE BÜYÜYORUZ

Bünyesinde 250’yeyakın kişiye istihdam sağladıklarını söyleyen Sami Aslanhan, “Bunun yüzde 65’inden fazlası mühendis. Çalışanlarımızın yüzde 85’i lisans mezunu. İş hacmimizin üçte ikisi yurtdışı projelerden oluşuyor, ciromuzun yüzde 85’inden fazlası ise döviz bazlı. Şirketimiz enflasyona paralel değil, enflasyonun çok üzerinde büyüyor. 2021’i henüz netleşmemiş olmasına rağmen 500 milyon TL’nin üzerinde bir ciro ilekapatmayı bekliyoruz. 2022’de ise 1,5 milyar TL’nin üzerinde bir ciro hedefliyoruz. 2021 yılındaki agresif büyümemizi, bu yıl da devam ettirerek AR-GE, ileri teknoloji ve diğer yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Amacımız kendi alanımızda dünya çapındaki ilk 10 şirketten biri olmak.” dedi.

2021 YILI TİCARİ AÇIDAN İYİ GEÇTİ

Geçtiğimiz yılın değerlendirmesini yapan Aslanhan, “2021 yılının ilk 6 ayında hızlanan satış gelirlerimiz, pandemi kısıtlamalarının nispeten gevşemesi ve yeni projelerin hayata geçirilmesi ile üçüncü çeyrekte finansallarımızı olumlu etkilemeye başladı. Üçüncü çeyrekte net satış ve FAVÖK’te yüksek büyüme devam ederken, 2020 yılı üçüncü çeyreğine göre net kâr marjımız arttı. 2021 yılsonu yüzde 175 büyüme ile 500 milyon TL’den fazla net satış ve yaklaşık yüzde 20-25 FAVÖK marjıyla 120 milyon TL’den fazla FAVÖK beklentimizi koruyoruz.2021 yılı ticari açıdan bizim için iyi geçti diyebiliriz, hatta 2022 için beklentilerimizi de arttırdı. Açtığımız yeni ofisler ile farklı piyasalardaki gelişmeleri daha yakından ve yerinde takip eder hale geldik. 2021 üçüncü çeyrekte bir önceki senenin aynı dönemine göre gelirimizi yüzde 204 oranında artırmış olmamız, bizlere pandemiye rağmen emek ve çabalarımızın boşa gitmediğini göstermiş oldu. Gelirlerimizi artırırken, bir yandan da kendimize yatırım yapmayı ihmal etmiyoruz. Bir önceki seneye göre çalışan sayımızı ciddi oranda artırdık, mühendislik ve Ar-Ge departmanlarımızı merkezi ve saha kadrolarımızla birlikte daha da güçlendirdik.” şeklinde konuştu.

PANDEMİ DÖNEMİNDE ÇÖZÜM VE ÜRÜN YELPAZEMİZİ GENİŞLETTİK

Kontrolmatik Teknoloji olarak pandemiden her sektör gibi etkilendiklerini de vurgulayan Aslanhan, “Biz geniş bir coğrafyaya hitap ettiğimiz için pandeminin etkilerini şirketimizde hissettik.  2021 yılında aşı çalışmalarıyla birlikte pandemi etkisini hafifletse de etkileri devam etti. Fakat tüm bu zorluklara karşı Kontrolmatik Teknoloji olarak çalışan sayımız, ciromuz ve karlılığımız 2020 yılına göre artış gösterdi. Pandemi döneminde yeni açılımlar yaparak, çözüm ve ürün yelpazemizi genişlettik. Her ne kadar lojistik konusunda küresel sorunlar yaşansa da yaptığımız doğru planlama ve öncül anlaşmalarile sorumluluklarımızı başarıyla yerine getirdik. Dijital çözümler sunan bir şirket olarak, iç işleyişlerimizde de teknolojiden maksimum seviyede faydalandık ve pandeminin etkilerini minimuma indirdik. Daha önceden paylaştığımız yatırımlarımızla ilgili süreçleri de planlarımıza uygun olarak devam ettiriyoruz.” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@