banner24

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

Enerji Krizi İle Boğuşan Avrupa, Gözünü Turizm Cenneti Türkiye’ye Çevirdi

Kuzey Akım doğalgazını kesen Rusya, AB’nin enerji krizi yaşamasına neden olurken, enerjisi kesilen Avrupa ise gözünü Türkiye’ye çevirdi.

Enerji 19.10.2022, 15:00 Melike Kaya Bayram
12
Enerji Krizi İle Boğuşan Avrupa, Gözünü Turizm Cenneti Türkiye’ye Çevirdi

Yoğun bir sezonu geride bırakan turizm sektöründe kış sezonunun da hareketli geçmesi bekleniyor. Küresel olarak yaşanan enerji krizi, siyasal gelişmeler, döviz kurundaki yükseliş gibi sebepler Türkiye’nin cazibesini daha da artırıyor. Özellikle Akdeniz Bölgesi’de taleplerde büyük artış yaşanıyor.

ANTALYA’YA GELEN TURİST SAYISI YÜZDE 51 ARTTI, 12 MİLYONU AŞTI

Antalya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, 1 Ocak-16 Ekim tarihlerinde kente hava yoluyla gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artışla 12 milyon 42 bin 468 olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde kente hava yoluyla 7 milyon 975 bin 643 turist gelmişti.

Geçen yılın ekim ayına göre de kentte turist hareketliliğinde yüzde 6'lık artış gerçekleşti. Geçen yıl ekimde 959 bin 359 kişinin ziyaret ettiği kente, bu yıl aynı dönemde 1 milyon 15 bin 375 kişi geldi.

Önümüzdeki turizm sezonu değerlendirerek sektörün sorunlarını da ortaya koyan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi ve TÜRSAV (Türkiye Seyahat Acentaları Vakfı) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Bilir, turizmin ülkemiz ekonomisine an fazla katkıyı sağlayan sektörlerin başında geldiğini belirtti.

TURİZM SEKTÖRÜNDE ASLAN PAYI ACENTALARIN

Turizm sektöründe en fazla emeği acentaların verdiğine işaret eden Bilir, “Turizmde aslan payı acentaların. Acentalar sektörün görünür yüzü. Müşteriye dokunan kısmı. Sektörün vitrini… Turizmin ilerlemesinde acentalara büyük görev düşüyor” dedi.

BEN DE ACENTACILIKTAN GELİYORUM

Kendisinin de acentacılıktan geldiğini ve bununla gurur duyduğunu ifade eden Bilir, “Ben de acentacılıktan geliyorum. Sektörümüzün bütün kahrını aslında acentalarımız çekiyor. Acentaların daha efektif çalışabilmesinin önünün açılması gerekmektedir. Bugün baktığımızda acentalarımızın bir dizi probleminin olduğunu görebiliyoruz. Kaçak acentacılıktan tutun da rehber sorununa, plaka konusundan tutun da kalifiye personel bulamama olayına kadar bir dizi sorunumuz var. Bu sorunların aşılması için TÜRSAB’ın harekete geçmesi gerekmektedir. TÜRSAB’da birlik olursak, kavga etmeden, kendi içimizde ortak aklı kullanırsak bu sorunların yüzde 80’ini çözdüğümüzü göreceksiniz” ifadesini kullandı.

“TÜRSAB’IN 50. YILINDA, SEKTÖRLERE MODEL OLMASI GEREKİYOR”

TÜRSAB’ın kendi alanında çok önemli bir kuruluş olduğunun özenle altını çizen Bilir, “Turizm alanında çalışanlar, işletmeler olarak hepimizin ortak kaygısı, daha iyi şartlarda hizmet vermek ve daha iyi kazanabilmek… TÜRSAB, 50 yıllık geçmişi ile çok ciddi bir deneyime sahip. TÜRSAB’ın 15 bine yakın üyesi bulunmaktadır. Üyelerimizle sağlıklı bir zeminde doğru iletişimi kurmalıyız. Doğru iletişimi kurabilir ve ortak aklı merkeze alırsak turizmde çözülemeyecek bir sorun kalmaz” dedi.

TÜRSAB’IN BAKALIKLARLA ÇÖZÜME GİTMESİ GEREKİYOR

Birçok STK’nın kuruluşunda görev aldığını, uzun yıllar iş dünyasında yönetim kademesinde projelere imza attığını vurgulayan Bilir, “Ben merkezci yaklaşımlardan sıyrılmamız gerekiyor. Ben yerine biz diyebilmeliyiz. Sektörde ortak aklı harekete geçirmeliyiz. Ülkemizin turizm destinasyonlarının açmazlarını, sorunlarını bakanlıklarımızla uyum içerisinde çözmeliyiz. TÜRSAB, bakanlıklarla kavga etme yeri değildir. TÜRSAB, çözüm yeridir. TÜRSAB, oyunun bir parçası olmamalıdır. TÜRSAB, oyun kuran olmalıdır” şeklinde konuştu.

AVRUPA ENERJİ KRİZİ İLE BOĞUŞUYOR, BUNU FIRSATA ÇEVİREBİLİRİZ

Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber Avrupa’nın enerji kesintileri ile uğraşmak zorunda kalacağını ifade eden Bilir son olarak şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte jeopolitik açıdan çok daha önemli bir konuma geçti. Bunu iyi değerlendirmeliyiz. Krizler bazen fırsata dönüştürülebilir. AB ülkelerinin bu krizini başta TÜRSAB olmak üzere ülkemizin diğer iş dünyası yetkilileri olarak fırsata çevirebilmeliyiz. TÜRSAB’ın kendi iç çekişmelerinden sıyrılıp artık bu tür konulara yoğunlaşması gerekmektedir.”

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@