banner24

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

Net-Sıfır Hedefleri Önündeki En Büyük Engel Finansal Güçlükler

26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı öncesinde çok sayıda ülke zayıf ekonomik koşullara rağmen enerji hedeflerini yükseltmeyi planlıyor.

Enerji 28.06.2021, 09:15 Melike Kaya Bayram
147
Net-Sıfır Hedefleri Önündeki En Büyük Engel Finansal Güçlükler

Küresel yenilenebilir enerji kapasite yatırımları 2020 yılında %2 yükselerek 303,5 milyar dolara ulaştı. Ancak uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin (Ernst & Young) bu yıl 57.’sini hazırladığı Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi’ne (RECAI) göre; küresel olarak net-sıfır hedeflerinin yakalanabilmesi için 5,2 trilyon dolarlık ek yatırım yapılması gerekiyor. Endekste kurumsal yatırımcıların enerjideki dönüşümün finansmanında oynaması gereken rolün önemi vurgulanıyor.

TEMİZ ENERJİ YATIRIMLARI TEŞVİK EDİLECEK

Çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) hedeflerinin yatırımcı gündeminde üst sıralara yükselmeyi sürdürdüğünün belirtildiği endekste, kurumsal yatırımcıların yenilenebilir enerjiye olan ilgisinin de artmaya devam ettiği ifade ediliyor.

Kasım 2021’de İskoçya'da yapılacak 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP26), hükümetlerin hedefleri ve alınan aksiyonlar arasındaki açığın kapatılması için bir fırsat sunuyor.  Endekse göre; yenilenebilir enerjide önde gelen ülkelerin mevcut politikaları ve taahhüt ettikleri aksiyonlara ilişkin görünüm, hesap verebilirlik ve şeffaflığın artacağına işaret ediyor. Yol haritaları ve politika önlemlerinin detaylandırılması yoluyla yenilenebilir enerji yatırımlarının teşvik edileceği öngörülüyor.

ÜLKELER VE ŞİRKETLER ARASI İŞ BİRLİKLERİNİN GÜÇLENMESİ GEREKİYOR

EY Türkiye Enerji Sektör Lideri Erkan Baykuş yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Endeks, Covid-19 pandemisinin aciliyet teşkil eden çevresel sorunlarla ilgili farkındalığın küresel çapta yükselmesini sağladığını gösteriyor. COP26 ve Mobil Dünya Kongresi (MWC Barselona) gibi etkinlikler, ülkeler ve şirketlere net-sıfır hedeflerine ilişkin önemli görüşmeler yapma olanağı sunuyor. Hiçbir ülke veya şirket net-sıfır hedefine tek başına ulaşamayacağından, endüstri ekosistemleri, farklı coğrafyalar ve hükümetler arasında iş birlikleri kurulması önem taşıyor. Teknolojinin sağladığı olanakların,dünyayı daha sürdürülebilir bir geleceğe taşıma amaçlı dönüşümde etkin biçimde kullanılması gerekiyor.”

Endekste Avrupa ve Çin’de yeşil hidrojene yönelik yapılan çalışmaların bu yeni teknolojinin barındırdığı yüksek potansiyeli ortaya koyduğu belirtilirken, öte yandan bu çalışmaların ticari ve yaygın olarak kullanımı için üstesinden gelinmesi gerekengüçlüklere işaret ediliyor.

ABD VE ÇİN İLK İLKİ SIRADAKİ YERİNİ KORUYOR, HİNDİSTAN ÜÇÜNCÜ SIRAYA YÜKSELDİ

ABD, endekste en üst sıradaki yerini koruyor ve ABD Başkanı Joe Biden yönetiminde yerini koruyacağı öngörülüyor. Paris Anlaşması’nın yeniden kabul edilmesi, sera gazı seviyelerinin 2030 yılına kadar %50-52 azaltılmasına yönelik yapılan açıklama ve 2035 yılına kadar %100 karbonsuz enerjiye geçişin sağlanmasına yönelik hedef ABD’ye olan yatırım ilgisinin artmasını sağlayabilir. Endekste ikinci sırada yer alan Çin ise 2020 yılında rüzgâr enerjisi kapasitesini 72,4 GW artırdı. Bununla birlikte Nisan ayında ABD ve Çin diğer ülkelerle de birlikte iklim değişikliği ile mücadele için iş birliği yapacaklarını açıkladılar. 

DOĞU ASYA’DA 316 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM POTANSİYELİ

Güneş enerjisi sektörünün önemli ölçüde büyümesi ve 2040 yılına kadar güneş enerjisi üretiminin kömür enerjisini geçmesi beklenen Hindistan, endekste 4. sıradan 3’e yükseldi. Endekste sırasıyla 8 ve 17. sırada yer alan Doğu Asya ülkeleri Japonya ve Güney Kore, 2020 yılında net-sıfır emisyona ulaşmaya yönelik taahhütlerde bulundular. Endekste, Doğu Asya’da 800’den fazla hayata geçirilmeye hazır temiz enerjisi projesiolduğu ve bölgenin toplam 316 milyar dolarlık yatırım potansiyeline sahip olduğu vurgulanıyor.

RÜZGÂR ENERJİSİ PROJELERİ YÜKSELİŞTE

Endekste dünya genelinde birçok hükümetin offshore rüzgâr enerjisinde yeni projeler başlatmaya yönelik deneme niteliğinde girişimlerde bulunduğu ifade ediliyor. Türkiye’nin 30. sıradan 25 yükseldiği endekste, Polonya 22’ye, Brezilya ise11’e yükseldi. Polonya, offshore rüzgâr enerjisi kapasitesini 2030 yılına kadar 5,9 GW yükseltilmesini teşvik edecek yeni bir yasa yürürlüğe koydu. Brezilya’nın federal çevre otoritesi, offshorerüzgâr projeleri için lisanslama kılavuzları yayınladı.

Almanya, gelecekonshore rüzgâr ihalelerinin tasarımında yapılan son dakika değişikliklerin eleştirilere maruz kalmasıyla sıralamada bir basamak gerileyerek 7. sıraya geriledi. İtalya, AB Kurtarma Fonu'ndan 209 milyar euro hibe aldıktan sonra sıralamada iki sıra tırmanarak 15. sıraya yükseldi.

“Yatırım kararlarını riskten kaçınma prensibiyle alan kurumsal yatırımcıların, fosil yakıt yatırımlarından çevresel açıdan daha sürdürülebilir projelere yöneldiklerini görüyoruz” diyen Erkan Baykuş, “Riskleri azaltma araçları, yenilenebilir enerji sektörü için oluşturulan yapılandırılmış finansman mekanizmaları ve düzenleyici kurumların taahhütleri temiz enerji yatırımlarının artmasına destek olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Endekste ilk 40’ta yer alan ülkeleri ve dünya genelindekiyenilenebilir enerji gelişmelerinin analizi için https://www.ey.com/en_gl/recaiweb sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@