banner24

banner72

banner164

banner171

banner26

banner165

Akıllı Şehirler, İklim Krizi İle Mücadelede Önemli Bir Rol Oynuyor

Dünya genelinde ülkeler, sera gazı emisyonlarını azaltma konusunda iddialı hedefler belirliyor.

Güncel 01.12.2023, 10:00 01.12.2023, 09:59 Melike Kaya Bayram
2
Akıllı Şehirler, İklim Krizi İle Mücadelede Önemli Bir Rol Oynuyor

NASA'ya göre, Endüstri Devrimi'nin başından bu yana insan faaliyetleri atmosferdeki karbondioksit (CO2) konsantrasyonunu %33'ten fazla artırdı ve bu durumun iklim krizine önemli etkileri oldu. İklim krizinin etkileritersine çevrilmek isteniyorsa devletlerin, insan faaliyetleri tarafından üretilen CO2 miktarını azaltma yolları bulması gerekiyor. Bugün dünya nüfusunun %55'i kentlerde yaşarken, bu oranın 2050 yılına kadar %68'e çıkması bekleniyor. Şehirler, dünyadaki ekonomik faaliyetlerin, üretimin ve bununla birlikte enerji tüketimi ve sera gazı emisyonlarının çok büyük bir kısmından sorumlu. Enerji tüketimi ve sera gazı emisyonları küresel ısınmayı tetiklerken, bu durum dünyamızın birçok doğal afetle de karşı karşıya kalmasına neden oluyor. Bu nedenle şehirlerin emisyonları önemli ölçüde azaltması, enerjiyi daha verimli kullanmaları gerekiyor. Bunun da yolu akıllı şehir teknolojilerinden geçiyor.

Bugün iklim krizini tetikleyen karbon salınımının, ormanların ve tarım alanlarının yok edilmesi, endüstri gibi birçok kaynağı bulunuyor. Ancak bu salınımın en önemli nedenlerinden biri olarak ulaşım öne çıkıyor. Bugün ulaşımın oluşturduğu sera gazı emisyonu toplam emisyonunun yaklaşık %30’unu oluşturuyor. Açık erişimli yayıncı Frontiers tarafından yayınlanan araştırmaya göre küresel ölçekte 167 şehrin sera gazı emisyonlarının envanteri incelediğinde şehirlerdeki sera gazı emisyonlarının %52'sini sadece 25 mega şehrin ürettiği görülüyor.

Daha iyi ulaşım yönetim çözümleri, kabalalık şehirlerde daha az trafik ve emisyon demek. Bunun için de şehirlerden anlık veri toplamak gerekiyor. Bunun da yolu akıllı şehir teknolojilerinden geçiyor. Akıllı şehir vizyonu kapsamında yapılacak nesnelerin interneti (IoT) yatırımları ile özellikle ulaşım başta olmak üzere şehrin tüm verileri kontrol altına alınmalı ve şehir verilerin desteğiyle daha verimli bir şekilde yönetilmeli.

Akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için 42 yıldır bilişimin gücünü kullanan SAMPAŞ Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Şekip Karakaya, “Tüm dünya doğal afetlerle mücadele ediyor. Neredeyse her güne gerek ülkemizde gerekse dünyanın farklı noktalarından gelen afet haberleriyle başlıyoruz. İçinden geçtiğimiz iklim krizi dünyamızı geri dönülmez bir noktaya getiriyor. Kentleşme atarken karbon emisyonuna yol açanen önemli etken de kent yaşamı olarak öne çıkıyor. Kentlerin büyük hızla büyüyeceğini düşündüğümüzde, bu kentleri yönetebilmek ve dünyamızı koruyabilmek adına akıllı şehir uygulamalarına geçmemiz gerekiyor. Özellikle dijital ikiz teknolojisiyle şehirden anlık veri almalı ve sorunlu olan noktaları iyileştirmeliyiz. Biz de SAMPAŞ Holding olarak, şehirlerin dijital ikiz teknolojisini kullanmalarını, şehirlerde enerji verimliliğini sağlamaları, karbon salınımı azaltmaları ve olası afet durumlarına hazırlık, müdahale ve iyileştirme süreçlerini geliştirme adına yerel yönetimlerle omuz omuza çalışıyoruz” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@