banner24

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Alışveriş Merkezlerinin İç Mekân Hava Kalitesine Dikkat

Yaşamın vazgeçilmez alanları olan alışveriş merkezleri, farklı deneyimleri bir arada sunması nedeniyle sosyal hayatın önemli bir parçası haline dönüştü.

Güncel 25.01.2023, 09:55 25.01.2023, 09:41 Melike Kaya Bayram
14
Alışveriş Merkezlerinin İç Mekân Hava Kalitesine Dikkat

Son on beş yılda şehir hayatının merkezi haline gelen alışveriş merkezleri sadece alışveriş yapmak için değil; ailemizle ve arkadaşlarımızla vakit geçirmek, yemek yemek, çocuklarımızı eğlendirmek, açılan sanat sergilerini gezmek amacıyla gittiğimiz sosyal alanlardır. Financial Times’ın haberine göre kentsel nüfusun yüzde 40,9'u haftada en az bir kez alışveriş merkezlerini ziyaret ediyor. Peki alışveriş merkezlerinin iç mekan hava kalitesinin sağlığınıza etkilerini hiç düşündünüz mü?

Çalışanların ve müşterilerin sağlığını tehdit ediyor

Alışveriş merkezleri; elektronik, kıyafet, yiyecek ve mobilya dahil olmak üzere hemen hemen aradığınız her şeyi bulabileceğiniz çok çeşitli perakendecilere ev sahipliği yapıyor. Tüm bu farklı ürün gruplarından kaynaklı kimyasallar, alışveriş merkezinde bulunan insanların solunum yoluyla ortama verdiği karbondioksit ve yetersiz havalandırma sistemi ile birleştiğinde ortaya çıkan kirleticiler, hem alışveriş merkezi çalışanlarının hem de müşterilerinin sağlığını tehdit ediyor.

Müşteri deneyimini olumsuz yönde etkiliyor

İç mekân hava kalitesi düşük olan alışveriş merkezleri, müşteri deneyimini de olumsuz yönde etkiliyor. Hava kalitesi düşük olan alışveriş merkezleri; baş ağrısına, alerji ve astım semptomlarının şiddetlenmesine neden olabiliyor.

9 alışveriş merkezinin hava kalitesi PM 10 değerinde

Hong Konglu araştırmacılar, dokuz alışveriş merkezinin iç mekân hava kalitesini ölçen bir çalışma yapıyor. Çalışmanın raporuna göre, dokuz alışveriş merkezinin de iç mekân hava kalitesi PM 10 değerinde ölçülüyor. PM 10, çapı 10 mikrometre'den daha küçük olan toz zerreciklerini ifade ediyor ve en zararlı kirletici sınıfında yer alıyor. Solunum yolu ile alınan PM10 kirleticisine solunun sistemi direnç gösteremiyor, bu kirletici akciğerin derinliklerine kadar nüfuz edip, akciğer fonksiyonlarının bozulmasına neden olabiliyor. Aynı zamanda; göz, burun ve boğaz tahrişine, nefes darlığına, astıma ve hatta kalp krizine bile sebebiyet verebiliyor.  

İklimlendirme sistemlerinde filtrasyon güvenliği sağlanmalı

“Alışveriş merkezlerinde havada asılı kalan; bakteri, mantar, küf ve virüslerin, solunum yoluyla enfeksiyon riskini artırmaması için kirli hava, havalandırma sistemleri vasıtasıyla dış hava ile değiştirilerek, sağlıklı hale getirilmeli” diyen Hifyber Genel Müdürü Ahmet ÖZBECETEK, havanın doğru bir şekilde şartlandırılması için iklimlendirme sistemlerinde kullanılan hava filtrelerinin yüksek verimlilikte partikül tutma özelliğine sahip olması gerektiğinin altını çizdi:

“Alışveriş merkezlerindeki iç mekan hava kirliliğinin insanların fiziksel ve bilişsel sağlığı ile performansını etkilememesi için dış havayı, havalandırma sistemleri vasıtasıyla filtreleyerek, ortama entegre edip, hava kalitesini iyileştirmek gerekiyor. Ancak iç mekân hava kalitesini sağlayabilmek için ısıtma,  soğuma ve havalandırma sistemlerinde kullanılan filtrelerin, nanofiber kaplı olması gerekiyor. Yüksek verimlilikte partikül tutma özelliğine sahip nanofiber filtre medyası ile hava filtrelerinde, filtrasyon güvenliği sağlamak mümkün.

Çözüm: Nanofiber Filtre Medyası

Hifyber olarak geliştirdiğimiz Nanofiber Filtre Medyası ürünümüz ile ısıtma, havalandırma ve klima sistemlerinde kullanılan hava filtrelerinin filtrasyon verimliliğini artırarak, toplum sağlığını koruyoruz.” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@