banner143

banner72

banner164

banner171

banner157

banner165

Arabalarda Gözle Görülemeyen Tehlike: İç Ortam Hava Kalitesi

Bizlere rahat ulaşım imkânı sunan arabalarımız da gözle görülemeyen tehlikeler olduğunu biliyor muydunuz?

Güncel 11.11.2022, 11:15 Melike Kaya Bayram
22
Arabalarda Gözle Görülemeyen Tehlike: İç Ortam Hava Kalitesi

Hayatımıza konfor getiren arabalarımız, gerekli önlemler alınmadığında sağlığımızı bozabiliyor. Çünkü seyir halindeki araçlar, çevredeki araçlardan çıkan zehirli gazları alıp, devri daim ettiği için araç içerisindeki hava, dışarıya göre 9 ila 12 kat daha kirli oluyor.

Science of the Total Environment'da yayınlanan ve 10 farklı şehirdeki arabaların iç hava kalitesini ölçen araştırmaya göre; pencereler açıkken araç içerisindeki kirleticiler PM10 ( toz ) seviyelerinde iken, fanlar açıkken veya araç havasını sirküle ederken PM2.5 ( toz ) seviyelerinde oluyor. Bu sonuçlar; camı açık ve seyir halinde olan araçlarda daha yüksek kirletici konsantrasyonları oluştuğunu gösteriyor.

Trafiğin yoğun olduğu yerlerde kirlilik yüzde 40 artıyor

Özellikle trafiğin yoğun olduğu yerlerde arabaların iç ortam havasındaki kirlilik yüzde 40 artıyor. Bu durum ise zamanla sürücü ve yolcuların sağlığını bozabiliyor. Çünkü solunum yolu ile alınan PM2.5 ve PM10 sınıfındaki kirleticiler, solunun sistemine direnç gösteremiyor ve akciğerin derinliklerine kadar nüfuz ederek, zamanla nefes darlığı oluşmasına neden oluyor. Ayrıca bu kirleticiler, bir yaşın altındaki bebeklerde solunumdan kaynaklı ölüm risklerini artırırken, çocuklarda astım ve bronşite neden olabiliyor.

Peki seyir halindeki arabaların iç ortam hava kalitesini artırmak için neler yapılabilir?

“Arabaların içindeki havalandırma sistemlerinin doğru bir şekilde kullanılması ile yolcuların hava kirleticilerine maruziyetleri azalabilir” diyen Hifyber Satış Müdürü Altay Ozan, güvenli seyahat için araçların kabin hava filtrelerinde kullanılan filtrasyon medyasına dikkat çekiyor:

“Sürücü ve yolcular için temiz hava sağlamakla görevli kabin hava filtresi, ısıtma ve klima deliklerinden araca giren havadaki partikülleri hapsediyor. Havayı temizleyerek, iç mekâna şartlandıran kabin hava filtreleri aynı zamanda kötü kokuları da önlüyor. Ancak günümüzde otomobillerin hava filtresi kabinlerinde kullanılan lifli hava filtreleri, çeşitli avantajlarına rağmen ultra ince toz partikülleri yakalamakta yetersiz kalıyor. Bu nedenle araba kabinlerinde temiz hava dolaşımı sağlamak için kabin hava filtrelerinde kullanılan filtrasyon medyasının nanoteknoloji kullanılarak geliştirilmesi gerekiyor.

“Zararlı partiküllerin yüzde 95’inden fazlasını hapsediyor”

Hifyber olarak kabin hava filtreleri için geliştirdiğimiz nanofiber filtrasyon medyası ürünümüz, kabin hava filtrelerinde yüksek filtrasyon verimi sağlayarak, ortam havasında bulunan; virüs, toz, polen gibi zararlı partiküllerin yüzde 95’inden fazlasını hapsediyor. Alerjenlere karşı yüksek koruma sağlayan nanofiber filtrasyon medyası, filtre üzerinde küf ve bakteri oluşumunu da önlüyor. 0,05 mikron kalındığındaki partikülleri dahi yüzde 95’lere varan oranlarda hapsederek, güvenli iç ortam havası sunuyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@