banner143

banner170

banner164

banner171

banner26

banner165

Basınçlı Hava Maliyetlerinizi Takip Ederek Düşürün

Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, Observer Enerji İzleme ve Yönetme Sistemiyle sanayide tasarruf sağlanabileceğini söyledi.

Güncel 23.03.2021, 10:25 23.03.2021, 09:55 Melike Kaya Bayram
193
Basınçlı Hava Maliyetlerinizi Takip Ederek Düşürün

Endüstriyel tesislerin enerji verimliliği sağlamak için mutlaka enerjilerini izlemesi ve yönetmesi gerektiğini söyleyen Vat Enerji Genel Müdürü Altuğ Karataş, “İzlemediğinizi ve ölçmediğinizi yönetemezsiniz. Endüstriyel tesisler eğer basınçlı havalarını izlemek, yönetmek ve kontrol etmek istiyorlarsa Observer Enerji İzleme ve Yönetme Sistemi ile bunu başarabilirler” dedi.

YÜZDE 50’YE VARAN TASARRUF İMKANI

Basınçlı havanın izlenmesi ve yönetilmesiyle yüzde 50’ye varan tasarruf imkanı olduğunu belirten Karataş, “En pahalı enerji basınçlı havadır. Endüstriyel tesislerin basınçlı hava maliyetlerini sürekli olarak kontrol etmesi, birim metreküp basınçlı hava başına ne kadar enerji harcadıklarını sürekli olarak izlemesi enerji tasarrufu sağlamak için önem arz ediyor. Basınçlı hava maliyetlerini bilen endüstriyel tesisler hem basınçlı hava kompresörlerinin verimliliğini hem de kayıp kaçak oranlarını tespit edebilirler. Ayrıca basınçlı hava kompresörlerinin atık ısılarının enerji olarak kullanılmasıyla elde edilecek tasarrufta observer ile tespit edilebilir. Bunun yanında ne kadarlık bir karbon salımını engellediğini, ne kadarlık ısıya karşı geldiğini ve elde edilen doğalgaz tasarruf miktarını Observer Enerji İzleme Sistemi ile takip edebilirler” dedi.

“BASINÇLI HAVA KOMPRESÖRLERİNİN BİRÇOĞU VERİMSİZ”

Türkiye’de yapılan enerji etüdlerinde basınçlı hava kompresörlerinin birçoğunun verimsiz çalıştığı görülmektedir. Birim basınçlı hava maliyetlerinin verimli çalışan sistemlere göre yüzde 30 ila 50 civarında daha yüksek maliyetle üretildiği anlaşılmaktadır. Enerji izleme ve yönetme sistemi observer ile elde edilecek bu veriler aslında enerji izleme sistemine verilecek maliyetin daha üzerinde bir tasarrufun elde edilebileceğini ortaya çıkarmaktadır.

“ENERJİNİN TÜKETİLDİĞİ TÜM NOKTALAR ÖLÇÜLÜYOR”

Observer Enerji İzleme ve Yönetme Sistemi basınçlı hava için endüstriyel tesislere alındığı taktirde alt modülleri ile aynı zamanda buhar, elektrik, aydınlatma, genel enerji tüketimi ve enerji yoğunluğu hesabı gibi tesisin enerjiyle ilgili tüm parametleri alınmaktadır. Ayrıca birim ürün başına basınçlı hava, ısıtma, soğutma, elektrik maliyetlerinin de hesaplanabileceği bir altyapıya Observer’da bulunmaktadır. Dolayısıyla Observer Enerji İzleme ve Yönetme Sistemi ile birim ürün başına hangi enerji türünden ne kadarlık maliyet yaptığını izlemek, görmek ve yönetmek isteyen tesisler için kullanılması gereken bir sistemdir.

Observer Enerji İzleme Sistemi ile;

• Basınçlı hava maliyetini,
• Basınçlı hava debisini,
• Basınçlı hava üretiminde harcanan gücü,
• Basınçlı Havanın nemi, kuruluğu ve kalitesi gibi birçok değeri ölçebilirsiniz.
Observer Enerji İzleme ve Yönetme Programı bir metreküp havayı ürün olarak düşünüp bu ürünü ne kadara mal edildiğini tespit edecektir.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@