banner143

banner72

banner164

banner171

banner31

banner165

BİLGİ Öğrencisinden Orman Yangını Gönüllülerine ‘Yangın Ayakkabısı’

Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım öğrencisi Ömer N. Karaer, orman yangınlarında gönüllülerin kullanımı için ısıya dayanıklı ‘yangın ayakkabısı’ tasarladı.

Güncel 24.08.2022, 17:00 Melike Kaya Bayram
60
BİLGİ Öğrencisinden Orman Yangını Gönüllülerine ‘Yangın Ayakkabısı’

İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Ömer Nasuh Karaer orman yangını gönüllüleri için ısıya dayanıklı ve her ayaknumarasına uyum sağlayabilen bir "yangın ayakkabısı” tasarladı. Karaerin mezuniyet projesi olarak tasarladığı ve "Rangeradını verdiği ayakkabının amacı orman yangınlarında gerçekleştirilen soğutma çalışmalarında gönüllü çalışan sivil halkın ayakkabı ihtiyacını verimli şekilde gidermek ve güvenliklerini sağlamak.

Ülkemizde ve dünyada son beş yıldır orman yangınlarında oldukça dikkat çekici bir artış görülüyor. Orman yangınlarına ilk müdahale uçak ve helikopterlerle havadan yapılsa da bölge halkı gönüllü olarak soğutma çalışmalarına katılıyor. Gönüllüler bu çalışmalarda kendi imkânları ile sağladıkları ısıya dayanıklı olmayan ayakkabılarla yer alıyor. Orman koşullarına ve ısıya dayanıklı olarak tasarlanan“Ranger”kevlar, TPU ve neopren olmak üzere üç malzemeden üretildi ve 36 ile 47 arasındaki tüm ayak numaralarına uyum sağlayarak yangın bölgelerindeki ayakkabı ihtiyacını en verimli şekilde karşılamayı hedefliyor.

Karaer, mezuniyet projesi kapsamında İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğretim görevlisi Refik Burak Atatür’ün mentorluğunda tasarladığı yangın ayakkabısı ile ilgili şunları söylüyor:

“Yangın bölgelerine gönüllü sivil halk için binlerce günü kurtaracak ayakkabı bağışlanıyor. Bu ayakkabılar orman koşullarına ve ısıya dayanıklı olmaması nedeniyle saha çalışmaları esnasında eriyor veya parçalanıyor. Ayrıca yapılan para bağışları ile iş ayakkabıları satın alınıp bölgeye gönderiliyor. Gönüllülerin ayak numaralarını önceden bilmek mümkün olmadığı için her ayakkabı kendine bir kullanıcı bulamıyor, bazı ayakkabılar numaralarından dolayı kullanılamıyor. Bu projenin amacı orman yangınlarında gönüllü sivil halkın ayakkabı ihtiyacını olabilecek en verimli şekilde gidermek ve gönüllüleri güvende hissettirerek daha aktif hale getirmek.Ranger, gönüllüler için ayakkabı ihtiyacınıbütün ayak numaralarına uyum sağlayan, pratik kullanıma sahip, dayanıklı bir tasarımla karşılamayı hedefliyor. Tüm ayak numaralarına uyma özelliği sayesinde yangın bölgelerine gönderilecek her ayakkabının bir kullanıcısı olacak” dedi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
banner140
banner158
Günün Anketi Tümü
Sektörel dergiler okunuyor mu?
Sektörel dergiler okunuyor mu?
banner159
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
banner161

Gelişmelerden Haberdar Olun

@